Aromateràpia contra l’estrès

Aromateràpia contra l’estrès

L’aromateràpia és una pràctica mil•lenària que fa servir olis essencials extrets de plantes per millorar el benestar físic, mental i emocional. Pot servir per fer massatges, inhalar en difusió atmosfèrica o, fins i tot, en segons quins casos, es pot prendre via oral (sempre sota supervisió d’un professional). Un dels grans efectes que s’ha vist que tenen els olis essencials és que milloren la gestió de l’estrès.

Tractar l’estrès amb aromateràpia ofereix una alternativa natural a les substàncies farmacèutiques: tant amb inhalació com amb massatges, podem millorar molt l’estrès. Molts estudis han mostrat que l’aromateràpia té un efecte positiu en el comportament; no obstant això, cal saber triar els olis.

De quina manera l’aromateràpia actua en les emocions de la persona?

Quan els olis essencials s’inhalen, és a dir, es difonen, les molècules d’oli que es desprenen afecten el sistema límbic del cervell i poden regular les emocions. Les molècules d’olor dels olis essencials es perceben a través d’unes cèl•lules nervioses molt sensibles (neurones sensitives olfactives), que hi ha a les mucoses que recobreixen els conductes nasals (pituïtàries) i que transmeten la informació captada (estímuls nerviosos) a través del nervi olfactiu. Els impulsos nerviosos van directament al sistema límbic, que regula l’activitat sensorial i provoca respostes als impulsos primitius (set, gana, desig sexual); després passa a l’hipotàlem principal regulador de les activitats corporals.

Per altra banda, quan apliquem olis essencials amb un massatge, el torrent sanguini els absorbeix; i, per l’altra, tocant també s’alleuja la tensió i l’estrès: la sensació del tacte i les aromes suaus s’uneixen per alliberar la tensió i l’estrès.

Atès que els olis essencials són molt concentrats, sempre s’han de diluir en un oli vegetal portador abans d’aplicar-lo, com el d’ametlles dolces, el de llavors de gira-sol, el de jojoba i el de sèsam. El massatge afavoreix que absorbim perfectament els components aromàtics. Normalment s’acostuma a dividir per dos la quantitat de l’oli vehicular (oli base) en mil·lilitres i s’obté el nombre de gotes de l’oli essencial; si busquem una dilució dèbil, la dividirem per quatre. Per tant, per a una mescla amb 60 ml d’oli base, barrejarem 30 gotes d’oli essencial, o 15 gotes si busquem una dilució dèbil.

Olis essencials per a l’estrès

Tot i que hi ha un llistat d’olis essencials que alleugereixen l’estrès, és important olorar-los abans, ja que responem de manera diferent a un mateix oli segons què hi associem. Els olis essencials principals per relaxar i calmar són els de marduix, bergamota, camamilla, espígol, mandarina, tarongina, rosa de Damasc, taronja amarga, llimona, neroli, sàndal, ilang-ilang.

Fonts:

  • Lavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infants.
  • An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women.
  • Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang.

Bany relaxant

Podem fer un bany relaxant només amb oli de lavanda o també podem barrejar-hi oli de bergamota i tarongeta verda

  • 2 gotes d’oli de bergamota
  • 1 gota d’oli de tarongeta verda

Afegiu els olis barrejats amb una mica de sabó directament al bany i després remeneu perquè quedi distribuït per tota la banyera.

Massatge amb olis relaxants

  • 10 gotes d’oli de lavanda
  • 6 gotes d’oli de camamilla
  • 4 gotes d’oli d’ilang-ilang
  • 4 gotes d’oli de sàndal
  • 50 ml d’oli vegetal

Per a nens de menys de vuit anys, feu servir la meitat de la quantitat d’oli essencial recomanat. Sense l’oli vegetal, aquesta combinació es pot utilitzar en un difusor.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic