Són el mirall de l’ànima. Amb els ulls expressem, moltes vegades sense adonar-nos-en, el nostre estat d’ànim, sensacions, sentiments i fortalesa. Però també reflecteixen la salut del fetge i vesícula biliar. D’aquí la importància de cuidar la vista des de dins amb nutrients essencials provinents de l’alimentació natural, i des de fora amb nutrients essencials provinents de la cosmètica biològica.

Des de fora cap a dins: cosmètica bio

Hem de tenir en compte que la pell que envolta els ulls és la més sensible, ja que no té glàndules que segreguin greix. És important escollir cremes nutritives suaus, que no continguin ingredients de síntesi que puguin malmetre la zona. Una bona manera de cuidar-la és aplicant cada dia una crema de contorn d’ulls sense aquest tipus d’ingredients i que estigui elaborada amb matèries primeres de fonts naturals, com el silici procedent de les gemmes de bambú, l’oli d’alvocat, l’oli de nou de macadàmia; ingredients naturals que podem trobar en el contorn d’ulls de Dr. Hauschka, en el sèrum de contorn d’ulls Age Miracle de Farfalla, de Lavera, de Cattier o la crema hidronutritiva de Dulkamara, que també va bé per a rostre i llavis.

En el cas de les parpelles cansades, podem aportar sensació de frescor amb l’eufràsia, el fonoll i el te negre presents en el revitalitzant ocular de Dr. Hauschka, o amb les gemmes de bambú de la llet virginal de Dulkamara, rica en silici i molt recomanable en qualsevol moment del dia a tota la cara. Si busquem un desmaquillador natural podem recórrer a l’oli de jojoba, que a més d’ajudar a treure les restes de maquillatge nodreix la zona ocular, o bé podem optar pel desmaquillador d’ulls pètals d’iris de Cattier, amb aigua floral de camamilla.

Els nutrients per mantenir saludables els ulls

També hem de cuidar els ulls des de dins amb nutrients essencials, com ara el DHA (àcid docosahexaenoic), omega-3 molt present en l’estructura dels ulls –en podem obtenir de les algues, el peix blau (sardines, seitons, tonyina, salmó), les llavors de lli i les nous, per exemple–, i amb antioxidants com la luteïna i la zeaxantina, carotenoides que es troben de manera predominant al teixit ocular (a la màcula) i que contribueixen a reduir l’efecte negatiu dels radicals lliures. En trobem en verdures i hortalisses, i fruites del bosc.

Les temudes ulleres

Moltes persones tenen tendència a tenir ulleres. Si bé és cert que és important cuidar els ulls amb un bon cosmètic, l’aparició d’ulleres pot ser un avís que els ronyons no tenen prou energia. Tenir bosses és un indicatiu que hi ha canvis en el contingut d’aigua del cos. Podem recomanar aliments que potencien l’energia del ronyó, com ara els cereals integrals i la proteïna vegetal; fins i tot pot ser adient la complementació amb aigua de mar isotònica per ajudar a regular els líquids interns. I pel que fa a la cosmètica, hem d’escollir productes naturals que estiguin fets d’ingredients que afavoreixin l’activació de la zona de les ulleres. Un exemple pot ser el contorn d’ulls Éclat de Rose de Cattier, amb aigua floral de roses i oli d’argània, que hidrata, tonifica i descongestiona, o el sèrum d’ulls Age Miracle de Farfalla, que té extractes de gemmes de server, una planta innovadora que, a més d’un efecte antienvelliment, té un efecte reafirmant i drenant que afavoreix la reducció d’ulleres i la inflor de la zona.

Però a vegades aquestes ulleres, a més, són fosques. En aquest cas, la causa l’hem de buscar en l’estrès o bé en una manca de son o de ferro. Si falta ferro, l’interior de la parpella estarà pàl·lida i serà aconsellable potenciar el consum d’aliments rics en ferro. Una bona proposta de cosmètic per a aquest cas seria la crema facial hidronutritiva de Dulkamara.

El Yellow Empereror’s Classic of Internal Medicine –text clàssic de medicina tradicional xinesa– diu: “… Els ulls estan relacionats amb el fetge i, tant aquests com la vista es reforcen quan el fetge rep sang”. Els problemes als ulls, la vista o al llagrimal acostumen a estar relacionats amb un desequilibri de l’element fusta.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic