Més que no pas de les rosses, hauríem de dir “no et fiïs dels tints químics!”. Quan ens animem a tenyir-nos els cabells, entrem en un món que “enganxa”. Sí, sí, tal com dic, enganxa perquè cada vegada volem anar més i més tenyits. Però, cada vegada que ens tintem els cabells hem de saber que estem permetent l’entrada de tòxics nocius per al cos.

Què fan els tints químics

Primer de tot, els tints químics arrosseguen el color natural dels cabells, que es fan malbé i poden canviar completament; es tornen fràgils i aspres, i perden la brillantor natural. A més, els ingredients químics que porten travessen el cuir cabellut, i passen les substàncies tòxiques cap a l’interior de l’organisme.

Aposta pels tints naturals vegetals

A diferència dels tints químics, els naturals aporten més brillantor i realcen la dels pigments naturals. No afecten el color ni l’estructura natural dels cabells, sinó que, combinats amb la coloració del tint vegetal, proporcionen un color resplendent i fort.

S’elaboren amb plantes mòltes que aporten el color i que es combinen amb proteïnes de blat i alginat. Depenent de la coloració del tint, contenen henna de cultiu ecològic, càssia, closca de nou, glast, hibisc, arrel de ruibarbre, ratània, cafè, cúrcuma i remolatxa. La henna en pols bio aporta una coloració vermellosa natural, les proteïnes de blat aporten hidratació i afavoreixen un bon pentinat. Els ingredients que potencien el color són els següents: extracte de closca de nou, pols d’arrels de Krameria lappacea, pols de glast i pols de cafè. L’alginat s’obté de les algues marines i es posa com a espessidor.

Per exemple, entre els tints naturals trobem la casa Santé, que ofereix nou colors que es poden barrejar entre si per obtenir una tonalitat nova. Són fàcils d’aplicar i, com que tenen un textura cremosa, no gotegen quan s’apliquen.

Per preparar la mescla, s’ha de barrejar el tint en pols amb l’aigua bullent fins a aconseguir una consistència cremosa (300 ml d’aigua per un paquet). Per obtenir un color més intens, es pot fer servir te negre o cafè en comptes d’aigua. S’aplica als cabells amb ajuda d’un pinzell i es deixa actuar uns 45 minuts aproximadament o segons indiqui el professional. Finalment s’esbandeix amb aigua.

Per a més informació: Naturcosmetika

Quines substàncies nocives trobem als tints químics?

Amoníac: aclareix el color, infla la cutícula, espatlla els pigments naturals dels cabells, destrueix el còrtex (capa de fibres).

Àcid picràmic: compostos de nitrosamines; garanteix la coloració ràpida, produeix al·lèrgies i és genèticament nociu.

Colorants azoics: produïts amb substàncies cancerígenes com amines aromàtiques; provoquen al·lèrgies i són genèticament nocius.

Amines aromàtiques: Phenylenediamine, diamina de toluè; cancerígenes, produeixen al·lèrgies i són genèticament nocives.

Resorcinol: irritant, sensibilitza la pell, tòxic en cas de concentració alta.

Compostos orgànics: conservants sintètics controvertits, halogenats, desencadenants d’al·lèrgies.

Dietil ftalat: compost sintètic; produeix al·lèrgies.

Polietilennglicol PEG: afecta la permeabilitat de la pell, i fa que deixi passar substàncies tòxiques.

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic