Els olis vegetals i els essencials tenen algunes diferències: des del mètode que es fa servir per extreure’ls fins als usos que tenen. Us expliquem com diferenciar-los.

Oli essencial Ilang-Ilang

Per la seva banda, els olis vegetals s’obtenen a partir de les parts grasses de les plantes (les llavors o els fruits) mitjançant extracció. Aquests olis són rics en àcids grassos essencials, s’absorbeixen amb facilitat sense obstruir els porus, tonifiquen i reforcen les membranes de la pell –ja que li aporten elasticitat i la regeneren– i són vehicles de vitamines liposolubles com A, D i E. Destaquen pels seus beneficis antienvelliment, nutritius, calmants o reafirmants.

Aquests olis vegetals es classifiquen tenint en compte la mida de les seves molècules i la seva capacitat d’absorció. Entre els més habituals tenim el d’ametlla, alvocat, oliva, jojoba, argània, sèsam, onagra o rosa de mosqueta, entre d’altres.

D’altra banda, els olis essencials són compostos que s’extreuen a partir de plantes mitjançant destil·lació o extracció. Aquests olis, bàsicament, contenen el que podríem considerar l’essència de la planta, i són substàncies no grasses molt volàtils. Difereixen de l’estructura molecular dels olis vegetals i destaquen perquè tenen propietats antisèptiques, relaxants, reguladores, tonificants, antiinflamatòries i també perquè serveixen per tractar migranyes, problemes capil·lars o acne.

Alguns dels olis essencials que trobem al mercat són el de sàndal, gessamí, espígol, bergamota, ilang-ilang, petit grain, menta piperita o eucaliptus, entre d’altres.

Ilang-ilang i petit grain, dos olis essencials per al benestar

El terme ilang-ilang significa “flor de flors” i designa un oli essencial que s’extreu de les vistoses flors que provenen de l’arbre anomenat igual. D’aroma dolça i agradable, es fa servir molt per a tractaments capil·lars. No obstant això, també es coneix per les seves propietats relaxants i estimulants. L’ilang-ilang ens ajuda a relaxar-nos, millora l’ànim estimulant sensacions positives i facilita el descans. A més, ajuda a prevenir la pèrdua de cabells, ja que en millora la condició i brillantor, va bé en cas de mal de cap i quan hi ha problemes de la pell.

El petit grain és un altre oli essencial molt interessant que s’extreu de les fulles i branques del taronger agre i que destaca per una aroma de notes amargues i florals. Es fa servir per tractar menstruacions irregulars i doloroses, encara que també relaxa i calma, fomenta la concentració mental i té un efecte antiinflamatori.

Acorelle ha llançat una fragància anomenada La Bohème que conté aquests dos olis essencials tan meravellosos i que contribueix al benestar i positivitat. A més, és equilibrant i té molts matisos, espurnejants i alegres, i notes fresques i florals. És important dir, també, que aquesta fragància no conté ftalats, substàncies bioacumulables ni fixadors químics.