Us imagineu entrar a una perruqueria i no sentir la típica olor de productes químics a la qual estem tan acostumats? Doncs n’hi ha. Personalment, en conec dues a Barcelona. La Hamman&henna i la de Tresors de Tanit. Totes dues es caracteritzen perquè quan hi entrem, les presses desapareixen, ens introduïm en un ambient tranquil on ens deixem endur per una olor d’espècies i d’encens molt agradable. I és que les dues treballen i cuiden els cabells dels clients amb productes de màxima qualitat i amb una atenció personal privilegiada.

La Maite, propietària de Hamman&henna, fa cinc anys que va deixar la professió d’advocada perquè creia enormement en la necessitat de crear una perruqueria que no utilitzés productes agressius i, en canvi, fes tractaments terapèutics que ajudessin a nodrir i a recuperar els cabells castigats amb tints naturals sense plom. Abans era a la botiga de Biospace en un saló petit, però fa dos anys va voler fer un salt i obrir un centre a prop de l’Hospital Clínic, on a més de perruqueria pogués oferir tractaments corporals. Al saló tenen un petit espai amb diferents productes a granel, com poden ser la henna, el ghassul –una argila que, a més de cuidar el cuir cabellut, evita possibles descamacions−, l’indi, la cúrcuma −amb propietats antioxidants−, la pedra d’Argèlia, entre altres minerals i pedres. Allà, la perruquera formula la barreja més adient per al tipus de cabells i la combina amb olis vegetals com el d’argània i també amb herbes medicinals. Per exemple, en el cas de les rosses, que han patit durant anys l’efecte de les decoloracions i que volen continuar tenint una tonalitat rossa, utilitzen, en primer lloc, tints sense plom. Després hi ha l’opció de fer una combinació de ghassul o cúrcuma, per exemple, amb plantes medicinals com la lavanda o el romaní. Sempre es busca la combinació que més s’adapti a cada cas.

Quines substàncies nocives trobem als tints químics?

Amoníac: aclareix el color, infla la cutícula, espatlla els pigments naturals dels cabells, destrueix el còrtex (capa de fibres).

Àcid picràmic: compostos de nitrosamines; garanteix la coloració ràpida, produeix al•lèrgies i és genèticament nociu.

Colorants azoics: produïts amb substàncies cancerígenes com les amines aromàtiques; provoquen al•lèrgies i són genèticament nocius.

Amines aromàtiques: Phenylenediamine, diamina de toluè; cancerígenes, produeixen al•lèrgies i són genèticament nocives.

Resorcinol: irritant, sensibilitza la pell, tòxic en cas d’una concentració alta.

Compostos orgànics: conservants sintètics controvertits, halogenats, desencadenants d’al•lèrgies.

Dietil ftalat: compost sintètic; produeix al•lèrgies.

Polietilennglicol PEG: afecta la permeabilitat de la pell, i fa que deixi passar substàncies tòxiques.

Però no s’acaba aquí. Quan una persona hi va amb uns cabells molt maltractats, que no creixen bé o que estan molt debilitats, a més de recomanar un tractament respectuós i natural amb plantes mil•lenàries, argiles i olis, fan servir l’ozonoteràpia per ajudar-los a créixer sans i forts. De fet, la Maite ens comenta que “vénen moltes persones amb els cabells molt maltractats dels tints sintètics, de tractaments que s’han fet amb queratina que són molt agressius perquè contenen formol i no nodreixen els cabells i després d’uns quants mesos tractant-se’ls amb productes naturals, tornen a agafar vitalitat. També tinc clientes amb sensibilitat química múltiple, que no poden anar a cap perruqueria convencional perquè els productes que fan servir contenen força substàncies químiques. En canvi, a Hamman&Henna poden enfortir els cabells amb la tranquil•litat absoluta que els ingredients que utilitzem no els faran cap mal”.

Una altra opció molt bona és la perruqueria de Tresors de Tanit. La Nicoleta ens explica que han creat un lloc petit i molt personalitzat per intentar que les clientes es trobin en un ambient tranquil, íntim i familiar. “D’aquesta manera, busquem recuperar els valors i el tracte que, potser amb la globalització i les grans cadenes, han pogut caure en desús. Quant als nostres serveis, utilitzem henna ecològica certificada de les marques Logona i Santé. Nosaltres preferim les marques que garanteixin la procedència i el segell ecològic. A diferència de les perruqueries convencionals, les nostres clientes saben en tot moment els productes que els apliquem i els seus ingredients. També valorem, respectem i compartim la filosofia vegana”. Per als clients que tenen molts cabells blancs, com que la henna té una cobertura limitada, ofereixen banys de color o tints vegetals, sense amoníac ni substàncies químiques, lliures de parabens i d’altres derivats del petroli, sense formaldehids. En canvi, sí que s’han de fer barreges amb aigües oxigenades, que −segons el resultat que vulguem obtenir− hi seran presents amb més o menys intensitat. “Aquests tints vegetals, −ens comenta la Nicoleta−, contenen olis vegetals de cànem per protegir i no ressecar els cabells. Així, el color queda intens i els cabells, saludables i brillants.” D’altra banda, també ofereixen diferents tractaments, com ara massatges capil•lars amb tònic de romaní, tractaments amb oli de jojoba o la cura capil•lar Nim de Dr. Hauschka…

La Montse Reus és clienta de Tresors de Tanit i explica que, “durant aquella estona que has reservat, només estan per a tu. El tracte és molt personalitzat i sempre que hi vaig em sento molt bé. A més, des que hi vaig, no tinc els cabells tan ressecs com em passava amb les altres perruqueries”.

Així, doncs, ara que ja coneixeu aquestes alternatives, busqueu perruqueries amb valor afegit, respectuoses amb els vostres cabells i la vostra salut.

Hamman&Henna: www.hammamhenna.com

Tresors de Tanit: http://www.tiendatanit.com/

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic