L’objectiu principal de la FECS és promocionar l’ús d’energies renovables, així com tècniques de construcció i rehabilitació sostenibles, per tal de fer front a l’emergència climàtica. La fira s’adreça tant a empreses i professionals relacionats amb el sector, com a particulars i estudiants interessats en aquests àmbits. És una gran oportunitat per estar al dia de l’actualitat, conèixer les últimes novetats i noves empreses i projectes relacionats amb la sostenibilitat i les energies renovables. Organitzada per l’Ajuntament de Vic, la fira forma part de la seva aposta per la sostenibilitat al costat d’accions com la campanya “Suma’t al Zero” o la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

 

Què cal saber de la FECS?

  1. La nova fira tindrà  més de 50 expositors i es dividirà en tres grans espais: el primer inclourà fabricants, instal·ladors, distribuïdors i enginyeries, entre d’altres, relacionades amb l’autoconsum elèctric; al segon hi haurà empreses relacionades amb la bioenergia; i al tercer, professionals del sector de la bioconstrucció.
  2. Paral·lelament, durant els tres dies també s’hi faran jornades tècniques en què participaran uns setanta ponents, sobre temes com l’autoconsum elèctric i el biogàs, la biomassa i la bioconstrucció.
  3. Es faran les Jornades de la Fusta Constructiva aprofitant el marc de la FECS amb ponències, formacions i amb el muntatge del Pont Arcuato, un disseny de Leonardo da Vinci. L’interès per les construccions sostenibles amb fusta és una tendència creixent, no només entre els professionals del sector, sinó també en la societat en general.
  4. S’hi podrà trobar un espai de presentacions comercials per part de les empreses expositores amb les últimes novetats del mercat: dues exposicions relacionades amb la bioconstrucció; visites guiades i un taller de bioconstrucció per a les escoles; i una instal·lació de mapatge (mapping) interactiu per aprendre sobre la biomassa forestal.
  5. L’Escola Orígens oferirà un taller sobre envans de bioconstrucció.

 

Consells sobre energia i construcció sostenibles

L’arquitectura sostenible ha arribat per quedar-se i imposar-se en aquest món de lluita contra el canvi climàtic!

És un bon moment per conèixer materials nous per construir edificis sostenibles que ens permetin satisfer les necessitats de l’ésser humà sense comprometre les generacions futures. La fusta, per exemple, és un material flexible, resistent, lleuger i fàcil de muntar. L’objectiu és fer servir materials naturals més sostenibles i amb un procés de fabricació i elaboració que tinguin menys impacte mediambiental.

Tenir en compte l’entorn i l’orientació dels nous edificis sostenibles –optimitzant els recursos naturals que ja hi ha al voltant i respectant alhora els principis ecològics (necessitat de la construcció i costos justos)– són uns punts bàsics i clau a l’hora de construir-los.

Altres trets imprescindibles són aprofitar l’energia solar amb plaques per aconseguir electricitat, calefacció, aigua calenta i llum; reciclar i reutilitzar l’aigua de la pluja amb tractaments específics i també reutilitzar les aigües residuals; fer ús d’un model energètic descarbonitzat amb un transport ecològic (models híbrids o 100% elèctrics) i reduir les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera durant el procés de fabricació dels materials per a la construcció, i aprofitar al màxim la de llum solar natural a l’hora de planificar l’orientació en la construcció de l’edifici, per posar uns exemples.

Es tracta de fer conèixer una nova cultura energètica i de construcció sostenible per tal d’acostar-nos a un model energètic més net!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud