En aquesta època de l’any, molts de nosaltres ja necessitem una petita injecció d’energia positiva física i mental per poder fer front als dies que queden fins al proper període de vacances nadalenc. Està sent un període de transició postpandèmia, on s’estan normalitzant ritmes de vida i rutines que requereixen un esforç extra. Hem d’afrontar el mateix nivell d’estrès d’abans de la covid-19 però amb alteracions del sistema nerviós, del son, cansament, fatiga, baix estat anímic, etc.

Vitalitat benestar estres

Quin tipus de complement alimentari ens pot ajudar en aquests casos?

Les plantes adaptògenes són un conjunt de substàncies naturals amb capacitat per normalitzar les funcions del cos i enfortir tots els sistemes relacionats amb l’estrès. Contribueixen al bon manteniment de l’estat físic i mental durant situacions d’estrès alhora que ajuden a reduir la fatiga i milloren l’estat d’ànim.

Dit també d’una altra manera, les plantes adaptògenes ens ajuden a potenciar la nostra resiliència, que és la capacitat per adaptar-se positivament a situacions adverses i sortir-ne amb més força.

El terme adaptogen va ser encunyat pel Dr. Nicholai Lazarev el 1947, però va ser el Dr. Brekhman qui, després d’afrontar el repte d’investigar la utilitat i efectivitat d’aquest grup de plantes, va resumir el 1958 el concepte d’adaptogen així:

 • És una substància que ha de mostrar un efecte no específic per elevar la capacitat de resistència a les toxines de la naturalesa física, química o biològica.
 • Té una acció reguladora/normalitzadora independentment del tipus de patologia.
 • Ha de ser innòcua per produir les mínimes alteracions en les funcions corporals.

Moltes de les plantes que avui coneixem com a adaptògenes ja eren conegudes com a pilars bàsics en sistemes tradicionals de medicina com l’aiurveda de l’Índia o la fitoteràpia xinesa. De tota manera, els adaptògens tenen origen a l’URSS als anys seixanta: a la medicina de la Unió Soviètica s’incloïen per a diversos usos, com ajudar a recuperar-se després d’intoxicacions, cirurgies, atacs cardíacs o isquèmies, etc. Eren considerades substàncies que milloraven la resistència general dels humans a les toxines i fins i tot corregien la reacció de la síndrome d’adaptació a tota mena de factors estressors.

Com actuen les principals plantes adaptògenes?

 1. La Schizandra contribueix a la recuperació del benestar físic i mental.
 2. La rodiola ajuda l’organisme a adaptar-se a l’estrès emocional i a l’esforç físic, alhora que redueix la fatiga i els mals de cap induïts per l’estrès, així com les dificultats per agafar el son, la manca de gana i la disminució del rendiment a la feina. També té un efecte beneficiós sobre el sistema cardiovascular per ajudar-lo contra l’estrès.
 3. L’eleuterococ contribueix a mantenir nivells alts d’energia física i mental. A més, durant l’estació freda, contribueix a proporcionar un alleugeriment per a la gola i el tracte respiratori superior.
 4. ashwagandha ajuda a mantenir l’estabilitat emocional, és molt útil en casos d’estrès temporal i afavoreix la sensació de relaxació.
 5. El maral contribueix a la capacitat de treball mental i a l’adaptació a l’estrès. És una planta molt coneguda en el món esportiu, ja que augmenta la capacitat de treball dels músculs esquelètics esgotats, així com els processos anabòlics i adaptogènics.
 6. L’Andrographis paniculata és una planta molt utilitzada en la tradició aiurvèdica que contribueix a la resistència general de l’organisme, ajuda a augmentar la resistència fisiològica en cas de condicions ambientals severes i, finalment, suavitza els problemes respiratoris com ara tos i mal de coll d’una manera natural.

El Laboratori 100% Natural ofereix una línia de complements alimentaris, la línia Resiliens®, les composicions de la qual es basen en plantes adaptògenes:

 • Resiliens® Vitalidad, fórmula basada en l’extracte de tres plantes adaptògenes: schizandra, rodiola i eleuterococ, juntament amb vitamines del grup B. Ajuda a reduir els efectes de l’estrès i la fatiga, millora l’estat d’ànim i el benestar físic i mental i permet gaudir duna energia saludable.
 • Resiliens® Equilibrio, format per una combinació de plantes adaptògenes (ashwagandha, schizandra, rodiola i eleuterococ) i relaxants (camamilla) juntament amb vitamina B5. Gràcies a la sinergia entre els seus components, ajuda l’organisme a normalitzar les funcions del cos i a superar l’estrès, alhora que permet normalitzar el cicle d’activitat, el descans i la recuperació (regulació del cicle del cortisol).
 • Resiliens® Rodiola, formulat amb un exclusiu extracte patentat (SHR-5) de l’arrel de Rhodiola rosea, està pensat específicament per millorar l’estat d’ànim, reduir l’ansietat i mantenir la claredat mental.
 • Resiliens® Deporte, conté les mateixes tres plantes que Resiliens® Vitalidad incloent el maral i també vitamines del grup B. La finalitat d’aquest complement és mantenir alts nivells de rendiment físic i mental en l’àmbit esportiu i proporcionar equilibri entre exercici i recuperació.
 • Resiliens® Cold, fórmula amb un extracte estandarditzat de les fulles d’Andrographis paniculata i un extracte estandarditzat de l’arrel d’Eleutherococcus senticosus, juntament amb vitamina C i zinc. La sinergia entre aquests components permet reforçar l’organisme enfront de condicions ambientals severes, alhora que dona suport a les nostres defenses, especialment en el tracte respiratori superior.
 • Resiliens® Essentials, fórmula sinèrgica amb plantes adaptògenes (eleuterococ i astràgal), ferro i altres minerals, vitamines, antioxidants i plantes tradicionals sueques. Complement pensat per a persones que se senten cansades i amb falta d’energia, per cobrir les necessitats de ferro diàries i per mantenir un bon estat de la pell, els cabells i les ungles (producte esmentat en aques article).

Per formular aquesta línia d’adaptògens s’han tingut en compte les proporcions de cada adaptogen i la sinergia entre les plantes, ja que, com demostren els estudis clínics, els efectes sobre l’organisme dels adaptògens varien segons aquests dos factors: dosis i sinergia entre els components.

Tal com heu pogut observar, les plantes adaptògenes són unes bones aliades com a suplement alimentari en cas de veure’ns reflectits en algunes de les situacions que hem descrit anteriorment. És important identificar quin és el nostre punt feble i reforçar-lo amb el complement natural més adequat per a cada situació!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud