Foto: Roger Llabrés

Foto: Roger Llabrés

Els gasos i partícules en suspensió no són visibles a la vista, i això ens confon. Inhalem un còctel complex de compostos, no tots beneficiosos. La nostra motxilla tòxica no només s’omple d’ingredients que mengem; la qualitat de l’aire que respirem és molt important. Sobretot la de l’aire interior dels espais que habitem.

Sabíeu que l’interior dels habitatges generalment està més contaminat que l’aire que ens envolta, fins i tot a les ciutats?

Sabíeu que l’interior dels habitatges generalment està més contaminat que l’aire que ens envolta, fins i tot a les ciutats? Aquesta evidència pot sorprendre. A nosaltres ens va passar! Crèiem que les parets de casa nostra eren un refugi de la contaminació externa. Viure en una zona rural no ho evita. La contaminació també s’ha globalitzat i els corrents d’aire poden transportar masses d’aire contaminades lluny de l’origen.

El microclima interior depèn de la composició de l’aire, temperatura, humitat i electroclima. Paràmetres similars dels que fan servir els meteoròlegs per determinar el clima d’un entorn. Us animem a convertir-vos en petits meteoròlegs de casa vostra! Des de René esperem oferir, ben aviat, el servei de venda i lloguer d’estacions meteorològiques amb mesuraments de nivells de CO2 i COV (cossos orgànics volàtils) per iniciar aquesta pràctica de prevenció a les llars. De moment, facilitem unes recomanacions senzilles d’aplicar, sense grans inversions, relacionades amb l’ús que fem dels nostres espais. Oferir una llista de recomanacions ens sembla més constructiu que fer-ne una de components tòxics. Podem dedicar un altre article a escanejar els nostres habitatges i conèixer l’origen d’aquests components i catalogar-los. Avui, la nostra intenció és incentivar bones pràctiques a l’abast de tots.

neteja-730

Què podem fer per millorar el clima dels nostres espais sense grans inversions?

  1. Ventilar. Ventilar hauria de ser un hàbit diari com la dutxa. En funció de l’ús de l’espai segurament no n’hi ha prou amb una ventilació diària. Si ens preocupa el consum energètic a l’hivern, només ens cal obrir finestres oposades i generar una ventilació encreuada per augmentar la velocitat de renovació de l’aire. La nostra experiència confirma que sovint la gent no ventila. L’ambient i també les humitats ho delaten. És especialment important en banys i cuines, ja que són els espais que generen més humitat i vapor d’aigua. Feu servir la campana extractora mentre cuineu; evitareu la inhalació dels gasos de combustió i fums. La ventilació és el recurs més econòmic i fàcil per reduir la càrrega tòxica de la llar! A fora, la ventilació permanent mitiga les altes concentracions, a excepció, dels dies amb inversió tèrmica. Si ventilem l’interior mitigarem també les altes concentracions.
  2. Ordre i neteja: Gairebé totes les metodologies d’harmonització reserven un capítol a l’ordre i neteja. La brutícia genera un “chi” de poca qualitat. La pols augmenta les càrregues electrostàtiques i les partícules contaminants en suspensió. “Primer ordena casa teva i conserva els objectes que et facin feliç”, diu Marie Kondo en el seu best-seller La màgia de l’ordre. Rebutjant el que no necessitem, facilitarem l’ordre i el manteniment de la llar. Eviteu escombres i plomalls per netejar, per garantir que les partícules més petites no retornin a l’ambient; aspireu i netegeu amb camusses humides (millor si l’aspirador té filtres HEPA).
  3. Minimitzar la compra de productes tòxics: Especialment productes agressius per a la neteja de la llar, insecticides i ambientadors. No oblideu els articles de la llar i decoració: des d’un drap de cuina fins a les cortines i el mobiliari. A l’hora d’adquirir un producte nou, opteu per materials naturals. Us animem a substituir l’extensa col·lecció de productes de neteja innecessaris i agressius per altres de tradicionals, econòmics i innocus com el bicarbonat, vinagre i llimona. L’entorn és el jardí més gran de què disposem. Si netegem la casa embrutant l’exterior continuem incidint desfavorablement en la nostra salut. Enfront dels insectes indesitjables, poseu mosquiteres bé a les finestres o al llit. Així evitareu insecticides perillosos i productes no desitjables per a la pell. Un altre consell és mantenir la casa neta i segellar tots els possibles forats per evitar la visita d’animals no desitjats, com paneroles. D’altra banda hauríem de començar a establir una relació més afectuosa amb els animals que ens envolten: mosques, mosquits, formigues, vespes, abelles. Vigileu amb l’encens i espelmes! Opteu per espelmes de cera d’abella i metxa de cotó. Per ambientar l’habitatge, val més polvoritzar amb una dissolució d’aigua, alcohol i unes gotes d’olis essencials. Una altra opció és polvoritzar directament aigua floral.
  4. Ionitzar l’ambient: Poseu plantes. Són depuratives davant de diversos components tòxics. Els processos biològics es desenvolupen millor en condicions d’aire carregats amb ions negatius. En espais excessivament insalubres com una casa en què es fuma seria recomanable un ionitzador que no emeti ozó. Apagueu la wifi i desconnecteu els aparells en desús per preservar la qualitat iònica de l’aire.
  5. Mantenir la humitat entre el 40%-60%: Sobrepassar els extrems no és recomanable. Una humitat baixa augmenta la càrrega electrostàtica, la concentració de pols, redueix la càrrega iònica i resseca les vies respiratòries; però un aire massa humit promou la proliferació de floridura i altres paràsits. Les humitats per condensació que identifiquem amb les taques negres són font de contaminació biològica, per tant, les hem de netejar de seguida i eliminar-ne les causes. Separar uns centímetres els mobles de parets exteriors –sobretot sense aïllar– i ventilar els espais són mesures que ajuden a evitar-les.
  6. Reduir la temperatura de confort: A temperatures baixes, més concentració d’ions negatius. Prioritzeu la calefacció per radiació. Disminuïu l’ús de climatitzadors sense oblidar el manteniment de neteja. Encara que la presència del foc produeix grans beneficis, són millor les xemeneies estanques. Mantenir net el tir redueix els compostos tòxics derivats de la combustió. Eviteu calefactar uniformement les habitacions i preneu com a exemple les condicions de temperatura oscil·lant (llum-ombra) de la natura. Estimularem i reforçarem el sistema immunitari.

Generar un microclima saludable a l’interior dels nostres espais habitables és font de salut física i mental. Hem tractat la qualitat de l’ambient interior des de l’ús dels espais. Recordeu que els materials de construcció i l’envoltant també tenen un paper molt important.

Silvia Ferrer Dalmau-René

Assessorament en solucions eficients i saludables
silvia@espairene.com
www.espairene.com

Taller d’eco-cuina

Sortegem un pack de taller EcoCuina + 1 hora d’assessorament en consultoria René per als socis d’Etselquemenges.

28 de Maig-Cuinar en un espai saludable (10-12:30).

Veniu a esmorzar al nostre ESPAI RENÉ, mentre la Silvia Ferrer-Dalmau (Arquitecta-Màster en Bioconstrucción IEB) ens parla de bioconstrució. Explorarem les disciplines que integren la salut de l’hàbitat (biologia de la construcció). Un recorregut que ens permetrà descobrir i valorar la importància d’una llar saludable a l’hora que s’introduiran de forma breu tots els aspectes que configuren un habitatge.

És el primer taller del Cicle de Cuina Holística basat en aquest principi que defensem a René:

“Tan important són els ingredients que mengem com els estris amb i com els cuinem, i on cuinem”

L’objectiu és promoure una visió integral de la salut a la cuina.

Hi ha molts espais dedicats a elaborar receptes amb ingredients saludables, però falta una visió integradora: Som éssers que interaccionem amb tot el que ens envolta.

El primer taller del cicle és íntegrament teòric, però aplicarem alguna dinàmica per fer-lo més participatiu.

Tallerista:
Silvia Ferrer-Dalmau, arquitecta. Màster Bioconstrucció (IBE)

Clica aquí i participa-hi!