Us donem uns quants consells per recuperar la flora i compensar els nivells de sucre si, fins ara, heu abusat de la sacarina.
La setmana passada la revista Nature va publicar un article, del qual s’han fet eco tots els mitjans del món, que assegura que la sacarina afavoreix la diabetis i, a més, no aprima, sinó tot el contrari. L’estudi no és revelador, perquè ja s’havien publicat estudis que relacionaven aquest edulcorant amb el metabolisme del sucre i del sistema intestinal. Etselquemenges aprofundeix en el tema.
La sacarina (o E-954) és l’edulcorant artificial més antic i més utilitzat avui dia. A França i al Canadà, la sacarina està prohibida; a Espanya, com a mínim fins ara, estava recomanada per a diabètics i dietes d’aprimament. La podem trobar no només en sobrets a les cafeteries i supermercats, sinó també en moltes begudes i productes alimentaris (fins i tot a pastes de dents!), fet que fa que la dosi diària pugui ser més a prop que mai de la màxima (5 mg per kg de pes). Fixeu-vos en les etiquetes i cerqueu l’E-954.
Si hem pres sacarina, què fem? Com recuperem la flora?
Podem reestructurar la flora:
- Prenent complementació de probiòtics, com per exemple Floragen durant aproximadament un mes.
- Ingerint cada dia aliments fermentats que continguin bacteris benèvols com miso, quefir i xucrut, però també kudzú i ume.
- Acidificant el pH del còlon.
- Evitant menjar cada dia carn, lactis i sucre, que augmenten la proliferació de bacteris putrefactius.
Solucions per als que no poden viure sense sucre ni sacarina:
- Acostumar-se, amb paciència, a reduir la dosi fins a poder prendre el cafè i el iogurt sense cap edulcorant.
- Si no hi ha manera, substituir-ho per extracte d’estèvia (o xarop d’arròs, puntualment). Es pot reduir la necessitat de dolç amb picolinat de crom, extracte de canyella i DHA omega-3 (com el suplement Oligen Sugar Control).
La sacarina engreixa? Els diabètics ja no en poden prendre?
El cos, que evolutivament no està acostumat a rebre un aliment dolç que no contingui glucosa o fructosa, podria respondre de la mateixa manera que ho fa amb aquests monosacàrids i elevar la producció d’insulina del pàncrees; per tant, s’ha vist que també té una influència sobre la diabetis i l’obesitat.
La sacarina altera la flora intestinal
Al cos hi ha més de dues mil espècies de flora diferents, i cal que hi hagi un equilibri entre cada una i que no hi hagi més de les unes que de les altres, perquè totes tenen funcions diferents. No passa el mateix amb les espècies putrefactives o malèvoles, que hauríem de mantenir sota mínims.
Els conservants químics, en general, alteren la flora intestinal, i fan que proliferin espècies no tan beneficioses.
Quines conseqüències té una mala flora o microbiota intestinal?
- Al·lèrgies respiratòries i dèrmiques
- Inflamacions i dolors
- Restrenyiment o femtes pastoses
- Gasos i digestions difícils
- Acumulació de toxicitat
- Més possibilitats de tenir càndides
- Baixada d’immunitat
- Falta de concentració i apatia
- Mala absorció i síntesi de nutrients
- Reabsorció d’hormones i tòxics
- Alteració hormonal
Per què els intestins estan tan relacionats amb la immunitat?
Si la majoria de la mucosa intestinal està ocupada per bacteris o microbiota benèvola, s’evitarà que bacteris més patògens, com algunes soques de l’E. coli, la salmonel·la, el Campylobacter i el Clostridium, la colonitzin i hi creixin.
Hem de tenir en compte, però, que si només prenem probiòtics que vénen de l’Actimel, per exemple, només aportarem als intestins la soca L. casei defensis, que traurà lloc a d’altres. Per equilibrar-les cal també L. cidophilus i B. bifidum. Si el que volem és millorar el sistema immunitari, cal tenir en compte també les espècies L. plantarum, L. delbrueckii i L. rhamnosus.
Ara que comença la tardor, amb els refredats i els virus gastrointestinals de les llars d’infants i les escoles, és un moment clau per posar a punt els intestins.