Quan pensem en suor, solem associar-la a una olor desagradable i poc atractiva. Però, sempre fa pudor la suor?

suor

Determinar si una olor és agradable o desagradable pot resultar una tasca complicada. Cada cultura o raça presenta característiques que poden fer que variï. Per a una persona d’Europa potser algunes olors com les espècies són massa fortes, mentre que, en altres cultures, on aquests condiments es fan servir de forma habitual, no impliquen cap tipus de molèstia.

Els aliments poden variar l’olor que fem?

Sabem que els espàrrecs fan que l’orina tingui una olor molt pronunciada, que si mengem molt d’all o ceba l’alè se’n ressentirà o que les persones que mengen carn en excés solen fer una olor més forta que les veganes o vegetarianes.

Però també cal dir que, algunes persones que s’alimenten de forma adequada poden tenir determinats problemes que generin acumulació de toxines o altres components en el fetge, o problemes a la pell com diferents tipus de fongs, infeccions o mal funcionament de les glàndules, per exemple.

Per què algunes persones fan una olor desagradable?

Hi ha diferents raons que poden ser l’origen d’una olor corporal poc agradable. Entre d’altres, hi ha dues situacions que ho fan possible: un defecte en l’enzim hepàtic i un canvi radical en l’estil d’alimentació.

El primer es coneix com a trimetilaminuria o síndrome de l’olor de peix. Es tracta d’una malaltia metabòlica provocada pel defecte d’un enzim hepàtic: la flavinmonooxigenasa 3. Això fa que, en menjar segons quins aliments, aparegui la pudor. Tot i no provocar defectes congènits ni ser problemàtica per al desenvolupament psicomotor, pot generar problemes a l’hora de relacionar-se amb els altres.

Una altra raó pot ser una dieta cetogènica o molt baixa en carbohidrats. Això sol passar en els primers estadis, quan la persona s’està adaptant a la dieta (un cop adaptada, desapareix).

Com evitar la pudor?

És cert que el consum d’alguns aliments pot provocar canvis en l’olor corporal, però, com hem dit, si no se’n fa un consum excessiu no hi ha d’haver repercussions.

Per tant, en el context d’una dieta saludable, sense excessos ni un consum exagerat de cap aliment en concret, l’olor corporal no ha de variar. És a dir, en una dieta variada i equilibrada en què consumim una dosi adequada de vegetals i fruites, i sempre i que no fem una activitat que ens faci suar massa, no hem de tenir problemes.

Per això, és imprescindible ingerir prou vegetals. Una manera fàcil de fer-ho, sense haver de complicar-nos la vida, és amb les verduretes per a torrades de El Huerto de La Piara, 100% sense additius ni lactosa. Entre altres varietats, destaquem la de pebrots vermells i grocs amb ceba i la de carbassó, carxofa, espàrrecs verds, albergínies i alls tendres; així com les varietats d’hummus amb carxofa o albergínia.