Quan parlem de cuidar la salut durant l’embaràs adquireixen més rellevància els hàbits i, més específicament, els hàbits nutricionals de la futura mare, ja que tenen un impacte directe en la salut del nadó. A tall d’exemple, se sap que la microbiota de la mare influeix en la del fetus i, al mateix temps, que l’ecosistema intestinal és un dels aspectes clau que cal cuidar per mantenir la salut.

embaràs-omega-3

Hi ha diversos nutrients que hem de tenir en compte durant els mesos de gestació i lactància per cuidar tant de la mare com del nadó. La majoria s’aconsegueixen amb una alimentació completa i equilibrada, però en alguns casos concrets cal prendre complements, com passa amb els valuosos omega-3.

Per què és important prendre prou omega-3 durant l’embaràs i la lactància?

És important que les dones embarassades i lactants complementin la dieta amb altres fonts d’omega-3 per evitar problemes de salut i ajudar a fer que el nadó es desenvolupi correctament.

Per començar, els omega-3 són uns àcids grassos essencials imprescindibles perquè no poden ser sintetitzats per l’organisme. L’única manera d’incorporar-los és mitjançant aliments –especialment peix blau– o complements alimentaris. Aquests àcids són matèria primera fonamental a l’hora de formar i desenvolupar òrgans clau com la retina i el cervell. De fet, quan més es desenvolupa el cervell és en l’últim trimestre d’embaràs i, per tant, durant aquest període el fetus absorbeix molt de greix –i, concretament aquest tipus d’omegues.

A més, estudis científics han demostrat que prendre complements d’omega-3 quan hi ha risc alt de part prematur redueix aquesta probabilitat en un 60%. Així mateix, s’ha vist correlació entre una aportació baixa d’omega-3 i el desenvolupament de problemes com diabetis gestacional o depressió postpart.

En relació amb la salut del nadó, l’evidència científica assenyala que com més omega-3 es prengui, menys probabilitat hi ha de desenvolupar al·lèrgies i altres problemes de salut. Així doncs, una bona aportació afavoreix el desenvolupament del sistema immunitari, cervell, sistema nerviós central i vista.

L’equilibri amb els omega-6

En realitat, no es tracta només de prendre prou omega-3, sinó que és més complex. Així com els omega-3 tenen una funció antiinflamatòria, hi ha altres àcids grassos també essencials –els omega-6– que tenen una funció proinflamatòria, també necessària, però que ha de ser limitada si volem evitar un estat d’inflamació crònic. Els omega-6 es troben principalment en olis d’origen terrestre, com els de soja, blat de moro, gira-sol i cacauet. La indústria alimentària els fa servir de forma molt generalitzada, motiu pel qual són molt comuns en productes processats i, per tant, en la dieta moderna occidental. Així doncs, és molt important vigilar per tendir a un equilibri sempre en favor dels omega-3.

embaràs i lactància

Com podem aconseguir prou omega-3?

La recomanació principal és seguir una dieta rica en omega-3 mitjançant la ingesta de peix blau petit (sardines, seitons, verat, anxoves) i algunes microalgues. Hi ha altres fonts, com llavors i nous, però el tipus d’omega-3 que proporcionen requereix que l’organisme els transformi, amb la qual cosa l’aportació real disminueix.

Igualment, com hem dit, és fonamental especialment durant aquest període, reduir al mínim les fonts d’omega-6. Així, si la gestant aconsegueix prendre cada setmana unes tres racions de peix blau petit de 150 g aproximadament i apartar ultraprocessats, probablement cobrirà els requeriments recomanats. De totes maneres, s’ha vist que això no sol passar i que el dèficit d’àcids grassos omega-3 és summament comú. Per això és molt recomanable i necessari que un especialista ens ajudi amb la complementació.

Triar un bon producte és fonamental per aconseguir els resultats esperats. La casa Möller’s ofereix dos productes de qualitat que ajuden a proporcionar l’omega-3 necessari. Möller’s Aceite de Hígado de Bacalao amb gust de llimona, elaborat 100% a partir de bacallà de l’Àrtic, en una fórmula que inclou antioxidants naturals que garanteixen la integritat dels àcids grassos omega-3 del producte. A més, l’oli de fetge de bacallà amb gust de llimona de Möller’s conté vitamines A, D i E, que contribueixen també a mantenir la salut de la mare i el nadó. D’altra banda, també hi ha Möller’s Dobbel, unes perles d’omega-3 enriquides també amb dosis altes de vitamines A, D i E. Una sola dosi aporta la quantitat adequada d’omega-3 per obtenir-ne tots els beneficis.

Fonts: