El model alimentari que presento i que segueixo a la meva cuina no té un nom curt ni comercial. La seva creadora, la Dra. Annemarie Colbin, fundadora del Natural Gourmet Institute de Nova York, l’anomena “Un estil de menjar aliments integrals que manté la salut”.

La Dra. Colbin s’ha dedicat a estudiar els diferents sistemes alimentaris tradicionals del planeta on la gent viu molts anys amb salut. Què tenen en comú les seves dietes? Totes són pobres en calories, proteïnes i greixos i en canvi són riques en carbohidrats.

Els humans ens hem alimentat sense gaire controvèrsia seguint la tradició, fins que la ciència i la publicitat han desplaçat el sentit comú transmès sense complicació per mares i àvies. Cal reprendre uns criteris que ens ajudin a escollir els aliments saludables, sense dependre d’estudis de laboratori, ni taules de calories i nutrients, uns criteris basats en principis antics i que facilitin una manera de menjar flexible.

Al seu llibre ‘El poder curativo de los alimentos’ (Robin Book, 1986) Colbin sintetitza els principis d’aquests sistemes alimentaris tradicionals en el model que presento, el qual es resumeix en uns criteris a seguir per fer una selecció saludable dels aliments.

Cal reprendre uns criteris que ens ajudin a escollir els aliments saludables, sense dependre d’estudis de laboratori, ni taules de calories i nutrients.

 

Integral, complet

Són aquells que la natura proporciona, amb totes les seves parts comestibles:

• Verdures i fruites fresques

• Cereals sense refinar

• Llegums

• Fruita seca i llavors

• Algues

• Animals prou petits per menjar-los en un àpat (peix petit, marisc, aus petites…)

Un dels principis d’aquest model és que els aliments complets són superiors a la suma de les seves parts nutrients. Té més sentit menjar aliments complets, que menjar refinat i complementar la dieta refinada amb allò que hem eliminat de l’aliment, en forma de vitamines o enriquiment sintètic. Els principals aliments parcials o refinats són la farina blanca, l’arròs blanc i el sucre blanc. Menjar aliments complets és una manera fàcil de saber que tenim la màxima quantitat de nutrients naturals originals, en les proporcions adequades.

 

Fresc i ecològic

Les verdures i fruites fresques tenen més valor nutricional que les enllaunades o congelades i mantenen la seva energia vital.

Els vegetals de cultiu ecològic contenen més fitoquímics, les seves defenses envers agressions externes. D’altra banda, aquests fitoquímics són també els responsables del color i el sabor dels vegetals. Els aliments ecològics resulten més deliciosos i saludables.

Ecològic aplicat també al producte animal. Si alimentem millor els animals, millorem la nostra salut..

 

Menjar real

Que sigui realment menjar, no imitacions com la margarina, els edulcorants artificials i les vitamines sintètiques, entre d’altres.

 

Local i de l’estació

Els producte local és més bo i més nutritiu si s’ha collit madur. Els aliments de temporada contenen allò que el cos necessita en cada estació. La col i les verdures d’arrel reforcen i escalfen el cos a l’hivern, en canvi, l’amanida i les fruites d’estiu depuren i refreden per suportar la calor.

 

Que sigui equilibrat i deliciós

La concepció holística de l’alimentació considera tant els nutrients com els efectes energètics dels aliments: refreden o escalfen, depuren o reforcen. Variar és la clau per seure a taula tranquils, amb la certesa de que hi haurà suficient nutrients. Variar d’ingredients i cuinar amb varietat de colors i de sabors.

En aquest model dels aliments integrals complets, com podem assegurar la salut nutricional a la cuina diària? Hauríem de procurar consumir diàriament:

•1 o 2 racions de cereal integral

•1 ració de llegum o proteïna animal

•Una bona quantitat de verdures i hortalisses de diferents colors

• I com a snack, fruita de temporada i fruita seca.