La tahina és un puré fet de sèsam molt que és molt popular a la cuina asiàtica i de l’Orient Mitjà. Té un sabor intens i amb un punt amarg deliciós, fantàstic per incorporar en moltes receptes o simplement per untar amb pa i menjar-lo tal qual.

Tahina

Quines són les propietats i els beneficis del sèsam?

La tahina és un aliment ric en greixos saludables i de gran densitat nutricional. Concretament, les llavors de sèsam destaquen per la seva riquesa en lecitina; vitamines del grup B (sobretot vitamina B1); una gran varietat de minerals bàsics com el calci, magnesi, ferro i zinc; àcids grassos poliinsaturats (omega-3 i omega-6), que ajuden a millorar la salut cardiovascular; antioxidants naturals com el sesamol i tocoferol; fibra, i triptòfan.

A més, les llavors de sèsam són una gran font de proteïnes d’origen vegetal d’alt valor nutricional.

El sèsam aporta grans beneficis per a la salut com a reconstituent muscular; remineralitzant per a la salut òssia; equilibra el sistema nerviós; regula els nivells de colesterol en sang; ajuda a millorar les digestions gràcies a l’acció de la lecitina (actua com a emulgent i facilita la descomposició de greixos), etc.

Per aprofitar-ne les propietats i absorbir-ne bé tots els nutrients, les llavors de sèsam es poden comprar crues i torrar-les lleugerament per moldre-les, també se’n pot fer sal de sèsam (mescla de llavors de sèsam moltes amb sal sense refinar, 10:1) o tahina. Si no les triturem abans d’incorporar-les als plats, cal mastegar-les bé per aprofitar-ne tots els nutrients.

A més, de manera natural, no contenen ni gluten, ni lactosa i també són aptes per a dietes veganes.

El calci, mineral majoritari present en les llavors de sèsam

 És el mineral més abundant en el cos, i es distribueix en un 99% en ossos i dents i en un 1% en fluids corporals i altres teixits.

Entre les seves funcions, destaquem que participa com a element estructural en ossos i dents, fa de mediador en la contracció i relaxació dels vasos sanguinis (vasoconstricció i vasodilatació), en la transmissió de l’impuls nerviós, la contracció muscular i la secreció d’hormones com la insulina.

En el nostre cas, 100 grams de llavors de sèsam integrals contenen 975 mg de calci amb un 20,8% d’absorció (CDR: 800-1200 mg de calci).

L’absorció d’aquest calci és un procés compromès, ja que a l’intestí es combina de manera insoluble amb carbonats, fitats o oxalats, entre d’altres. Per aquest motiu, hem de potenciar els factors que afavoreixen aquesta absorció: com la vitamina D, l’exercici físic, disposar de prou àcid estomacal i consumir-lo amb àcid cítric, entre d’altres. A més, hem d’intentar evitar prendre calci alhora que mengem aliments rics en oxalats, com les bledes o els espinacs, els fitats presents en la fibra, o amb aliments rics en fòsfor i fosfats (es formen sals que són molt poc absorbibles).

Quines classes de tahina podem trobar al mercat?

 El mercat ens ofereix diferents alternatives i marques, una de les quals és NaturGreen, amb tres classes:

  • Blanca: es prepara amb les llavors de sèsam ecològiques crues sense pellofa i sense torrar.
  • Torrada: es prepara amb les llavors de sèsam ecològiques torrades. Té un sabor més intens que l’anterior i desprèn una aroma torrada molt rica.
  • Negra: elaborada amb llavors de sèsam negre ecològiques torrades. El seu sabor i color característics faran que els teus plats siguin més originals.

Tant la versió torrada com la negra tenen més poder antioxidant, ja que les llavors conserven la pellofa, amb tots els nutrients.

D’aquesta manera, podeu crear meravelles culinàries tant per esmorzar, berenar o com a snack.

A més, NaturGreen dona suport a diferents projectes de sostenibilitat, com la creació de corredors en zones agrícoles i zones verdes per facilitar l’adaptació de les poblacions d’insectes pol·linitzadors al canvi climàtic, cuida espècies en extinció com la tortuga mora reforçant les espècies arbustives protegides que hi ha a la reserva, i també col·labora amb la reforestació local activa.

En definitiva, una bona manera de consumir aliments de qualitat nutricional i que alhora cuida i respecta el medi ambient i el benestar animal!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud