Brassica rapa sylvestris Stängelkohl Expo Milan 2015

Ja falta molt poc perquè arribin les festes de Nadal, que associem amb reunions i retrobades amb familiars, amics, companys (o excompanys) de feina o d’estudis, amb el menjar, els regals, la il·lusió dels nens i el record de la gent que ja no és entre nosaltres. L’esperit nadalenc ens inunda a tots –grans i petits–, però a mesura que creixem de vegades la nostàlgia de trobar a faltar persones que ens han deixat, o el fet de ser lluny de la família i no poder-ho celebrar plegats, o haver de reunir-nos amb persones amb qui tenim un tracte un pèl distant o incòmode, a més de l’excés de compromisos i de menjar d’aquests dies fa que no gaudim d’aquestes festes com ens agradaria. Acabem el Nadal saturats emocionalment, estressats i amb uns quants quilos de més. I tot i que cada any ens proposem viure-ho d’una manera més tranquil·la i més saludable sembla que no sigui possible. Però la realitat és que sí que tenim el poder de convertir aquests dies en unes festes molt especials per estar amb les persones que estimem sense estrès, amb alegria, i gaudir del menjar amb seny i sense excessos. Si tenim en compte les deu recomanacions següents podrem gaudir d’un Nadal ple d’amor i felicitat.

1. Practicar l’amor cap a un mateix

En comptes de centrar aquestes festes en la dedicació i entrega als altres, podem aprofitar-les per estimar-nos i cuidar-nos a nosaltres mateixos. Podem descansar i dormir les hores que ens vingui de gust, fer exercici, gaudir de la parella, pagar perquè ens facin un massatge, fer les coses de la casa amb més calma o preparar alguna recepta que ens faci il·lusió.

2. Aprendre a dir que no

Moltes vegades ens sentim obligats a assistir a festes, dinars, reunions o altres tipus d’esdeveniments que són, en realitat, totalment prescindibles, que no ens vénen de gust ni ens aporten res. El millor que podem fer en aquests casos és agrair la invitació i declinar-la amablement. Dir que no a alguns actes ens permetrà gaudir de més temps per a nosaltres i per a la gent que realment ens importa.

3. Preparar-se emocionalment per a situacions desagradables

Tot i que ens estimem la família i vulguem passar-hi temps durant aquestes festes, sovint és inevitable que sorgeixin conflictes, revifin espurnes del passat o visquem situacions d’estrès emocional que es repeteixen cada any. Però si comencem uns dies abans a visualitzar la situació des de la perspectiva del perdó, la comprensió, de deixar fluir i de no prendre’ns cap comentari com una cosa personal, quan arribi el dia respondrem a la situació d’una manera positiva.

4. Plorar si sentim la necessitat de fer-ho

Si és el primer Nadal que passem sense una persona que estimem és probable que sentim la necessitat de plorar perquè la trobem a faltar. En aquests casos és important que ens donem el permís de plorar. Hem de saber que és una emoció temporal, momentània i totalment comprensible. L’hem d’acceptar i deixar fluir per tal que l’any següent aquestes festes siguin menys tristes i doloroses.

5. Practicar la gratitud

Hem de donar les gràcies perquè podem compartir aquests dies amb les persones que més estimem, per la sort que tenim de poder menjar un plat calent, perquè podem fer i rebre regals i perquè tenim gent per abraçar, en lloc de centrar-nos en el que ens falta. L’elecció de centrar-nos en les coses bones que tenim i d’estar-ne agraïts ens farà ser feliços i estar alegres. No hi ha res més poderós que ser agraït per poder canviar les emocions de dol, dolor, rancor, desesperació o falta de sentit de la vida en alegria, pau, benestar i felicitat.

6. Recordar el veritable esperit del Nadal

Molt sovint ens estressem perquè no sabem quins regals hem de fer o perquè ens escalfem massa el cap pensant quin serà el millor menú. Quan arribi aquest moment, hem de parar un segon i recordar que el veritable esperit del Nadal no són ni els regals ni el menjar: és el fet d’estar amb les persones que estimem. I si precisament la font del nostre malestar és el fet d’estar amb la família hem de practicar encara més la gratitud i el perdó, perquè vol dir que tenim emocions bloquejades que no ens deixen gaudir del que realment val la pena.

7. Mantenir la perspectiva

El Nadal comença el dia 24, no a l’octubre o al novembre. Veure des de tan aviat arbres de Nadal, decoracions a les botigues i anuncis per tot arreu ens estressa i ens fa perdre la perspectiva de quan comença de veritat el Nadal. Recordem, doncs, que el primer dia de Nadal és el 24 i que ni els regals ni el menjar són el més important d’aquestes festes; així que no té cap sentit viure el mes previ amb angoixa pensant en el menú que farem ni estressar-nos pensant que no arribem a temps per comprar tots els regals.

8. Comprar amb consciència

Per exemple, si no volem menjar més torrons del compte, el millor que podem fer és comprar els justos i necessaris per gaudir-ne una mica aquella nit i prou. A més, avui dia podem comprar torrons ecològics, amb sucre integral de canya, sense gluten, sense lactis i ben saludables. D’altra banda, si no volem entrar en l’esperit consumista del “comprar per comprar” podem fer “regals experiència”, com un bon massatge, i en comptes de comprar cinc regals per a cada membre de la família podem fer l’amic invisible.

9. Avisar els familiars dels nostres canvis en l’alimentació

Si hem canviat la dieta respecte de l’any passat, hem de tenir present que la gent que ens envolta potser no ho sap; per tant, el millor que podem fer és comunicar-ho abans del dia que ens reunim per tal de poder deixar marge de maniobra a la persona que fa el menú. També podem proposar de portar-nos el nostre menjar. A més, segur que avisant amb antelació dels nostres canvis alimentaris, també ens podem estalviar els típics comentaris desafortunats que fa la gent en aquests casos.

10. Fer un menú nadalenc lleuger i saludable

Si no volem acabar el Nadal amb tres quilos de més, podem alleugerir i fer més saludable el menú de sempre o fins i tot trencar tradicions (això ho ha de valorar cadascú segons el seu caràcter i el de les persones que hi aniran a dinar o sopar). Podem fer servir una pasta sense gluten per als canelons o preparar fins i tot una opció vegana, substituir els entremesos de porc per un pica-pica vegetarià (xips de col o moniato, guacamole, mutàbal o babaganuix, tomàquet i ceba, carxofes al forn, braves de moniato amb pesto vegà), comprar o fer dolços sense sucre refinat (trufes crudiveganes de coco i xocolata, polvorons casolans sense sucre), no barrejar begudes alcohòliques, i també podem preparar una bona amanida verda que tingui també verdures al forn i una salsa casolana ben saludable (barregem una cullerada de pasta d’umeboshi amb quatre cullerades de tahina i una mica d’aigua calenta). No es tracta de prohibir-nos res, sinó de menjar amb consciència sabent que no volem excedir-nos i després trobar-nos malament.

Bon Nadal i bones festes.

 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen