L’ametlla és un fruit sec, ja que té un contingut en aigua inferior al 50%. Rica en àcids grassos essencials i en proteïnes vegetals, és un aliment energètic que conté, a més, minerals i altres nutrients. Malgrat totes aquestes virtuts, molta gent no en menja regularment perquè, o bé no sap quines propietats tenen, o bé es pensa que s’engreixarà.

5 motius per consumir ametlles

Hi ha moltes raons que fan de l’ametlla un aliment molt recomanable. Us expliquem cinc motius perquè no dubteu a incorporar ametlles a la dieta; serà una bona manera de recuperar hàbits sans:

  1. Atipen molt i, així, ajuden a controlar la gana. En podem prendre entre àpats per reduir la quantitat de menjar i deixar de consumir piscolabis poc saludables. Experts nutricionistes diuen que és ideal prendre vint ametlles al dia.
  2. Molts estudis demostren que, si consumim ametlles regularment, podem prevenir malalties cardiovasculars, ja que protegeixen les parets de les artèries. També ajuden a prevenir la diabetis, perquè redueixen l’índex de sucre en sang d’altres aliments.
  3. Són riques en antioxidants com la vitamina E, el zinc i el seleni, que protegeixen de l’envelliment cel·lular. A més, també tenen vitamines del grup B, que promouen l’activitat cerebral i aporten nutrients al sistema nerviós, cosa que ajuda a prevenir l’Alzheimer.
  4. Protegeixen i enforteixen els ossos i dents, ja que tenen calci, fòsfor i magnesi. Són un aliat essencial per prevenir l’osteoporosi i lluitar-hi en contra, alhora que afavoreixen el creixement dels més joves.
  5. Ajuden el sistema immunitari, ja que contenen vitamina A i zinc. També ajuden a combatre la fatiga i el cansament.

Tot i que són un aliment molt energètic, s’ha demostrat que, si en mengem amb cap, no només no engreixen, sinó que ajuden a perdre pes. Ofereixen, per tant, més beneficis que calories.

La millor manera d’aprofitar-ne tots els nutrients, és menjar-les crues. Per tant, eviteu les ametlles ensucrades, salades o fregides. Ara bé, cal tenir en compte que contenen antinutrients, que serveixen per defensar la llavor i que poden fer que costin més de pair i dificultar l’absorció d’alguns nutrients. Per eliminar-los, s’han de deixar en remull un mínim de vuit hores i rentar-les bé.

Receptes senzilles i delicioses amb ametlles

Hi ha moltes opcions per incorporar ametlles en un plat. No fa falta complicar-se la vida, però sempre s’han de fer servir ingredients de bona qualitat i tan poc processats com sigui possible. Si, per exemple, fem servir farines procurarem que no siguin refinades, que siguin de producció ecològica i sense gluten.

Compartim dues propostes que la marca Oleander:

  1. Crep amb farina d’ametlles proteïna Oleander, una farina sense gluten, que conté un 80% menys de greix que les ametlles i un 46% de proteïnes, ideal per a dietes vegetarianes, veganes, esportistes, infants i persones amb celiaquia. És una opció ideal per fer un esmorzar nutritiu i saciant.
  2. Salsa de pastanaga feta amb la crema d’ametlles blanca bio per untar, obtinguda a partir d’ametlla crua sense pell, 100% ecològica que aporta una textura greixosa i cremosa als plats. Una salsa de pastanaga deliciosa per picar una mica o fer un berenar saludable.

Recepta: Crep d’ametlla

Ingredients per a 1 crep:

Elaboració:

  1. Bateu els ous amb una forquilla, afegiu-hi la sal i la farina d’ametlla i torneu-ho a batre tot fins a integrar tots els ingredients i tenir una massa homogènia i cremosa; si queda massa espessa, afegiu-hi una mica d’aigua.
  2. Escalfeu una paella antiadherent amb una mica d’oli. Una vegada estigui calenta, afegiu-hi la massa, cuineu el crep per una cara i, un cop s’aixequin les vores, tombeu-lo i feu-lo per l’altre costat.
  3. Podeu acompanyar el plat amb vegetals i hortalisses, ou, hummus o crema de cacau bio, per exemple.

Creps de farina d'ametlles amb maduixes i plàtan

Recepta: Salsa de pastanaga amb crema d’ametlla

Ingredients:

Elaboració:

  1. Bateu tots els ingredients fins a obtenir una textura fina.
  2. Poseu la salsa en un pot de vidre; es conservarà perfectament a la nevera durant 2 o 3 dies.
  3. Talleu uns bastonets de verdures (api, cogombre, carabassó, pebrot…) i suqueu-los a la salsa.