L’ametlla és un fruit sec, ja que té un contingut en aigua inferior al 50%. Rica en àcids grassos essencials i en proteïnes vegetals, és un aliment energètic que conté, a més, minerals i altres nutrients. Malgrat totes aquestes virtuts, molta gent no en menja regularment perquè, o bé no sap quines propietats tenen, o bé es pensa que s’engreixarà.
5 motius per consumir ametlles
Hi ha moltes raons que fan de l’ametlla un aliment molt recomanable. Us expliquem cinc motius perquè no dubteu a incorporar ametlles a la dieta; serà una bona manera de recuperar hàbits sans:
- Atipen molt i, així, ajuden a controlar la gana. En podem prendre entre àpats per reduir la quantitat de menjar i deixar de consumir piscolabis poc saludables. Experts nutricionistes diuen que és ideal prendre vint ametlles al dia.
- Molts estudis demostren que, si consumim ametlles regularment, podem prevenir malalties cardiovasculars, ja que protegeixen les parets de les artèries. També ajuden a prevenir la diabetis, perquè redueixen l’índex de sucre en sang d’altres aliments.
- Són riques en antioxidants com la vitamina E, el zinc i el seleni, que protegeixen de l’envelliment cel·lular. A més, també tenen vitamines del grup B, que promouen l’activitat cerebral i aporten nutrients al sistema nerviós, cosa que ajuda a prevenir l’Alzheimer.
- Protegeixen i enforteixen els ossos i dents, ja que tenen calci, fòsfor i magnesi. Són un aliat essencial per prevenir l’osteoporosi i lluitar-hi en contra, alhora que afavoreixen el creixement dels més joves.
- Ajuden el sistema immunitari, ja que contenen vitamina A i zinc. També ajuden a combatre la fatiga i el cansament.
Tot i que són un aliment molt energètic, s’ha demostrat que, si en mengem amb cap, no només no engreixen, sinó que ajuden a perdre pes. Ofereixen, per tant, més beneficis que calories.
La millor manera d’aprofitar-ne tots els nutrients, és menjar-les crues. Per tant, eviteu les ametlles ensucrades, salades o fregides. Ara bé, cal tenir en compte que contenen antinutrients, que serveixen per defensar la llavor i que poden fer que costin més de pair i dificultar l’absorció d’alguns nutrients. Per eliminar-los, s’han de deixar en remull un mínim de vuit hores i rentar-les bé.
Receptes senzilles i delicioses amb ametlles
Hi ha moltes opcions per incorporar ametlles en un plat. No fa falta complicar-se la vida, però sempre s’han de fer servir ingredients de bona qualitat i tan poc processats com sigui possible. Si, per exemple, fem servir farines procurarem que no siguin refinades, que siguin de producció ecològica i sense gluten.
Compartim dues propostes que la marca Oleander:
- Crep amb farina d’ametlles proteïna Oleander, una farina sense gluten, que conté un 80% menys de greix que les ametlles i un 46% de proteïnes, ideal per a dietes vegetarianes, veganes, esportistes, infants i persones amb celiaquia. És una opció ideal per fer un esmorzar nutritiu i saciant.
- Salsa de pastanaga feta amb la crema d’ametlles blanca bio per untar, obtinguda a partir d’ametlla crua sense pell, 100% ecològica que aporta una textura greixosa i cremosa als plats. Una salsa de pastanaga deliciosa per picar una mica o fer un berenar saludable.
Recepta: Crep d’ametlla
Ingredients per a 1 crep:
- 1 ou
- 2 c.s. de Farina d’ametlla Proteïna Oleander
- 1 polsim de sal
Elaboració:
- Bateu els ous amb una forquilla, afegiu-hi la sal i la farina d’ametlla i torneu-ho a batre tot fins a integrar tots els ingredients i tenir una massa homogènia i cremosa; si queda massa espessa, afegiu-hi una mica d’aigua.
- Escalfeu una paella antiadherent amb una mica d’oli. Una vegada estigui calenta, afegiu-hi la massa, cuineu el crep per una cara i, un cop s’aixequin les vores, tombeu-lo i feu-lo per l’altre costat.
- Podeu acompanyar el plat amb vegetals i hortalisses, ou, hummus o crema de cacau bio, per exemple.
Recepta: Salsa de pastanaga amb crema d’ametlla
Ingredients:
- 2 pastanagues (crues o cuites)
- 1 c.p. de curri
- 1 c.s. de salsa tamari o sal marina
- 3 c.s. de Crema d’ametlla blanca Oleander
- 1 gra d’all negre
Elaboració:
- Bateu tots els ingredients fins a obtenir una textura fina.
- Poseu la salsa en un pot de vidre; es conservarà perfectament a la nevera durant 2 o 3 dies.
- Talleu uns bastonets de verdures (api, cogombre, carabassó, pebrot…) i suqueu-los a la salsa.