Per a després de fer esport, per a estudiants, vegetarians, gent gran, infants, persones amb restrenyiment o amb problemes de degeneració òssia, colesterol… Tothom es pot beneficiar de la fruita seca.

Per què? No engreixa

Tot i que la fruita seca té força calories (400-600 kcal per 100 g), aquestes calories no són “buides”, com ho són les dels dolços o els refinats, sinó riques en hidrats de carboni, vitamines, minerals, i greixos insaturats oleic i linoleic. Nodreixen les cèl·lules del cos, ens aporten energia ràpida i ens sacien gràcies a la fibra i proteïna que també contenen (cal prendre llegum per formar proteïna completa).

Es tracta, doncs, d’un aliment bàsic i necessari a la dieta, i més endavant veurem que també té molts atributs terapèutics cardiovasculars i antioxidants.

La solució implica controlar la quantitat, per dosificar. El que es recomana és prendre la fruita seca que ens cap en un puny tancat al dia (la ració diària equival a 25-30 grams).

Diversos estudis com el de la Universitat de Loma Linda de Califòrnia i el de la Universitat de Navarra mostren que les persones que prenen aquesta quantitat de fruita seca de manera regular tenen menys probabilitat de tenir obesitat i síndrome metabòlica. Per què? La resposta, a més de tenir relació amb la fibra que conté, que ajuda a fer que els hidrats de carboni –o sucres– passin més lentament a la sang i a saciar-nos, també es relaciona amb el fet que, si mengem fruita seca, deixarem de menjar brioixeria o pastisseria per berenar o a mig matí.

Si faig dieta, també en puc prendre? I tant, sempre controlant la quantitat i la qualitat: cal evitar sempre la fruita seca fregida i la que porta sal, i optar per l’ecològica, que té més nutrients i cap component químic.

Superaliment cardiovascular

La fruita seca no només s’associa amb un risc més baix de tenir obesitat, sinó també altres complicacions cardiovasculars: La revista científica Journal of American Medical Association es feia ressò d’un estudi nou que diu que una dieta rica en fruita seca redueix un 50% el risc de patir diabetis tipus 2, i al 30% la malaltia coronària.

I és que la fruita seca, com que és rica en greixos insaturats, també ajuda a regular els índexs de colesterol i triglicèrids.

Antioxidant per excel·lència

El doctor Joe Vinson, catedràtic del Departament de Química de la Universitat de Scranton, Pennsilvània, explica que una ració de fruita seca com les nous, pot arribar a tenir més antioxidants (polifenols) que les racions de fruita i verdura d’un dia. Els antioxidants ajuden a neutralitzar els radicals lliures –que fan malbé les membranes cel·lulars–, i ajuden a prevenir malalties i a combatre l’envelliment. El poder antioxidant de les nous és tan gran que poden reduir en un 20% la mortalitat.

fruita seca

Com prendre’n?

productes_obbio

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic