Les malalties coronàries representen la causa de mort principal als països desenvolupats. La visió més tradicional i interessada de la nutrició sempre ha assenyalat el colesterol com el gran responsable del risc cardiovascular. De manera molt simplista, les recomanacions s’han basat, d’una banda, a deixar de banda aliments que contenen colesterol i greix saturat, com els ous, per exemple; i, de l’altra, quan els valors de colesterol en sang són elevats, a reduir-lo amb estatines, un medicament que disminueix la síntesi hepàtica de colesterol i que, actualment, és el segon remei més prescrit al món.

suplementació colesterol

La realitat, però, és força més complexa. Per començar, el colesterol és primordial per a la vida: es tracta d’una molècula que forma part de les membranes cel·lulars, és necessari perquè el cervell funcioni bé i sintetitza hormones sexuals, entre altres tasques fonamentals. El perill, en termes de salut cardiovascular, és que s’enganxi a les parets de les artèries, s’hi acumuli i formi una obstrucció. Per evitar el risc cardiovascular, no es tracta, per tant, de centrar tots els esforços a disminuir els valors de colesterol en sang.

D’altra banda, els estudis científics més actuals ja han desmentit el mite que diu que si menges aliments rics en colesterol o en greix saturat tindràs més risc cardiovascular. Tot depèn de la qualitat de l’aliment, entre altres factors. No hi ha cap relació significativa entre la ingesta de colesterol i el colesterol en sang. No té sentit, per tant, retirar de la dieta aliments saludables que siguin rics en colesterol o en greixos saturats. De fet, és molt més interessant eliminar farines i sucres.

Estatines, amb molta precaució

Les estatines disminueixen el colesterol, però a un preu molt alt. Alguns dels efectes secundaris més coneguts són el risc de problemes musculars, de desenvolupar diabetis, de disminució de la funció cognitiva, entre d’altres; sense esmentar les molèsties gastrointestinals i cefalees. A més, com que és un medicament que impacta en la producció de coenzim Q-10, podria afectar el cor (per això moltes vegades s’indica un complement d’aquest nutrient quan es prenen estatines). D’aquesta manera, la prescripció d’estatines hauria d’estar molt justificada mèdicament.

Una alternativa natural: la bergamota

Durant els últims anys hi ha hagut una tendència creixent a prendre complements alimentaris –nutracèutics– per substituir o complementar les estatines.

Entre els nutracèutics que proposa la comunitat científica*, hi ha els ja coneguts productes de l’arròs vermell fermentat, però també altres extractes igualment efectius i que també han demostrat que poden limitar l’enzim HMG-CoA reductasa al fetge, responsable de la producció de colesterol. Entre d’altres, s’ha vist que la bergamota, un petit cítric que es conrea sobretot al sud d’Itàlia, és força efectiva i altament tolerada. Conté flavonoides especials, amb una estructura similar a la de les estatines i que també tenen efecte en altres parts de l’organisme, de manera que es toleren millor i influeixen positivament en els valors alts de greix en sang (triglicèrids).

La casa Raab Vitalfood proposa un complement alimentari que combina l’extracte de bergamota amb carxofa i bitartrat de colina, i aconsegueix, així, una fórmula molt efectiva a l’hora de normalitzar la funció del metabolisme dels greixos i de prevenir el risc cardiovascular. Com sempre, la casa treballa amb ingredients de màxima qualitat, vegans, sense gluten ni lactosa.

Abans de res, bons hàbits

En qüestió de salut cardiovascular, els hàbits de vida són absolutament decisius. Si prenem complements per reduir el colesterol, també cal que fem una alimentació saludable basada en aliments reals i baixa, sobretot, en sucres simples i farines. L’exercici físic, així mateix, és una eina fonamental, com també és important, en la mesura del possible, disminuir les fonts d’estrès.

 

* Banach et al., The Role of Nutraceuticals in Statin Intolerant Patients, J Am Coll Cardiol., 2018 Jul 3;72(1):96-118.