Fa hores que seiem a la mateixa cadira, mirant fixament una pantalla i controlant l’estrès intern tan bé com podem. Estem exhausts i l’única cosa que volem és parar deu minuts per prendre una tassa de cafè amb dos sobres de sucre, menjar alguna galeta, sentir l’impuls d’energia i tornar a la càrrega. El que no pensem és que, al cap d’una estona, tindrem la mateixa sensació, el mateix esgotament i les mateixes ganes per tornar a sentir una bona dosi que ens permeti aguantar la resta del matí. Però, per què ens passa això? Aquesta sensació d’energia de curta durada ens la produeixen els estimulants i els sucres simples (sigui brioixeria, galetes o cereals refinats). Això es deu al fet que els sucres simples entren amb més facilitat al torrent sanguini i faciliten aquesta sensació agradable durant “uns instants”. No obstant això, quan aquesta sensació desapareix, el cuquet torna a atacar i tornem a caure en la mateixa roda: més cansament, més estrès, més malestar.

La societat viu cansada, i el problema principal és que considera que aquest estat és el normal. Perquè, com podem no estar cansats si ens passem vuit hores asseguts davant d’un ordinador sense parar de treballar? Aquesta roda ens produeix una sensació de malestar constant que necessitem anar pal·liant al llarg del dia amb diverses dosis d’energia fictícia a còpia d’estimulants i endolcidors. A la llarga això ens pot arribar a produir malestar com migranyes, cansament, problemes gastrointestinals o de pell. No obstant això, la solució és més a prop del que creiem i, si comencem a treballar des de dins, serem capaços de fer grans canvis que es reflectiran per fora.

Per sort, més enllà de les empreses que només vetllen pels seus interessos i beneficis propis n’hi ha d’altres que aposten per divulgar mètodes saludables i ajudar a fer que la gent aprengui a introduir-los en la seva vida diària. Refruiting, una empresa emergent que està trepitjant fort, neix arran de veure com en altres països el refrigeri dels treballadors es basava en aliments saludables. Impulsats per la idea de convertir les empreses en un lloc més sa, on els empleats trobin més motivació, benestar i ganes de sentir els beneficis que aquests aliments els poden aportar, creen aquesta empresa, que ja comença a agafar força en diferents espais entre Madrid i Barcelona.

Què és Refruiting?

Felipe Ojeda, Fernando Oriol i Ramon Casals són els pares de Refruiting, una empresa emergent de Barcelona que ofereix fruita de la millor qualitat a les empreses que així ho vulguin. La sostenibilitat, la qualitat i, quan és possible, la proximitat, són alguns dels valors que els identifiquen (de fet, estan negociant amb proveïdors locals per treballar directament amb ells i poder oferir fruita de Km0 de la màxima qualitat).

Hi ha cada vegada més consciència sobre la importància de la salut i una demanda creixent cap a aquest mercat i, per això, és important alimentar aquest sector de la societat, ja que així, a poc a poc, el mercat de la salut s’anirà ampliant i tots podrem notar els beneficis en un futur (més salut, menys necessitat de medicaments i més benestar).

Però, per què fruita?

La fruita té molts beneficis que la converteixen en un aliment ideal per consumir entre hores. Entre les seves propietats podem destacar les següents:

  • És font de fibra, que ajuda a millorar el funcionament del trànsit intestinal i a reduir la resposta insulínica. Per això, amb una peça de fruita no sentirem aquesta pujada i baixada d’energia sobtada, ja que alenteix l’absorció del sucre que conté.
  • Conté vitamines i minerals, nutrients indispensables i fonamentals per a l’organisme i que la converteixen en un aliment molt dens nutricionalment.
  • És saciant, ja que la fibra i la necessitat de ser mastegada faciliten aquesta sensació.
  • Conté grans quantitats d’aigua i, per això, té la propietat d’hidratar i refrescar.
  • Aporta vitamines i antioxidants. En concret, la C és la que més abunda. Kiwis, maduixes, cítrics i gerds en contenen una gran quantitat i ens protegeixen de les agressions dels radicals lliures.

Quins productes podem trobar a Refruiting?

La idea de tenir cada dia alguna peça de fruita preparada per menjar a la llarga pot semblar avorrida i monòtona. Molta gent, quan li parles de fruita, només pensa en plàtan, pera i poma. Sembla que més enllà d’aquestes varietats poques coses interessants trobarem. No obstant això, a Refruiting juguen amb la temporalitat i això permet que en cada estació puguem gaudir de fruites diferents.

Ofereixen diferents formats segons les necessitats de cadascú: des dels 2,5 fins als 6,5 kg. Trobareu les cistelles de fruita, que poden ser de cultiu convencional o ecològiques, personalitzades (fetes totalment a mida), les de temporada (amb fruites de temporada de 5 a 7 varietats), les essencials (amb fruites que tothom busca tot l’any: pomes Golden, pomes Pink Lady, peres Conference i plàtans de Canàries), les Premium (amb una selecció exclusiva de fruites procedents dels camps més propers) i les d’una sola varietat (per als fans d’alguna peça en concret). I per si amb les peces de fruita ens quedem curts, també ofereixen servei de batuts (amb l’opció de dissenyar-los personalment), liquats de primera pressió en fred (per conservar les vitamines, enzims i nutrients durant el procés d’extracció), sucs de taronja i fruita seca.

A més, no fan servir plàstic (un aspecte molt important tenint en compte que és un servei que ofereixen de forma recurrent i que generaria una quantitat de residu considerable); en canvi fan servir caixes de fusta que dissenya i crea el seu fuster, en Pere, i les reutilitzen en les pròximes entregues. Si no poden oferir la caixa, opten per la versió de cartó 100%. A les caixes s’hi pot llegir la procedència dels productes, els beneficis, curiositats, consells nutricionals i, fins i tot, es proposen reptes que es poden fer a través del seu blog “Refruiting”, i motivar, així, les persones a apropar-se a un estil de vida més saludable i afavorir la cohesió entre equips.

Què hi ha de nou?

Refruiting està en recerca constant per facilitar el consum d’aliments saludables i millorar els seus serveis. Per això, la seva última incorporació són les peces de fruita tallades. Molts de nosaltres disposem de poc temps per prendre’ns un descans i parar a dinar tranquil·lament i gaudir del moment. I tot i que això seria ideal, de vegades resulta impossible. Per això, Refruiting ha optat per afegir les capsetes amb peces de fruita variada tallada i envasada en atmosfera protectora amb base de meló o pinya i fruites de temporada, per als qui vulguin respirar una mica, però que amb prou feines disposin de temps per fer-ho.

Salut més enllà de l’alimentació

Que l’alimentació és un factor clau per mantenir-nos saludables no té discussió. Per això, Refruiting ofereix tallers per ensenyar les bases d’una dieta saludable i ajudar al desenvolupament propi cap a una dieta més sana. No obstant això, no tot gira al voltant seu i altres factors poden ajudar-nos a millorar l’estat general. Així que també es proposen tallers sobre gestió de l’estrès o com augmentar la productivitat controlant les emocions; fomenten la pràctica de ioga mitjançant classes desenvolupades per aconseguir l’equilibri físic, mental i emocional o les activitats físiques en grup per ajudar tant a estar en forma com per disposar d’energia per assolir els objectius i afrontar el dia a dia de forma activa.

En definitiva, els canvis sobtats poden resultar complicats de fer, sobretot si es practiquen en un període d’estrès. Però si, a poc a poc, comencem a implementar petites millores en el dia a dia, al final aconseguirem que esdevingui un hàbit de vida i podrem sentir els beneficis que ens ofereixen. Podem començar per reduir de manera gradual el sucre del cafè i, fins i tot, si ens hi atrevim, canviar el cafè per un te verd o infusió, o les galetes per una peça de fruita o ens podem apuntar a alguna de les classes de ioga per poder relaxar-nos alhora que millorem la flexibilitat i entrem en calor. El cos ho agrairà.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic