Pastanaga morada

Les antocianines, responsables de les tonalitats vermelles, blaves i liloses, són un tipus de flavonoides molt interessants perquè tenen un poder antioxidant extraordinari.

Entre altres propietats, trobem:

  • Protegeixen els capil·lars de la retina; tenen un paper beneficiós per a la vista.
  • Ajuden a reforçar el sistema cardiovascular.
  • Tenen un efecte antioxidant potent.
  • Són antivirals; ajuden a combatre refredats, infeccions i al·lèrgies.
  • Tenen propietats anticancerígenes.

Aquests pigments els contenen la col llombarda, els nabius, la magrana, el raïm negre, les cireres, les móres o la remolatxa. Fruites i hortalisses que podem trobar fàcilment a casa nostra. Però també hi ha varietats d’aliments que aquí no trobem i que poden ser molt interesants: el moniato lila, el blat de moro lila o l’açaí.

La casa de superaliments Salud Viva ens posa a l’abast molts d’aquests productes que contenen antocianines en forma de pols per tal que els puguem afegir als plats i dotar-los de grans propietats antioxidants. A més, tots són crus, orgànics i sense pesticides.

El moniato lila (Murasaki-Imo)

És un tubercle típic del Japó, concretament d’Okinawa, una regió amb la proporció més gran de persones centenàries del món. El Murasaki-Imo forma part de la seva alimentació i està considerat un aliment medicinal. És molt ric en antocianines, que li confereixen propietats terapèutiques que poden ajudar a disminuir el risc de càncer de còlon, però també en betacarotens (precursors de la vitamina A), que ajuden a nodrir els cabells, la pell i els ulls. Conté vitamines C i del grup B (B2, B3, B5, B6 i B9), i minerals com el potassi, fòsfor, magnesi, calci, coure, ferro i el zinc. A més, com tots els tubercles, és ric en hidrats de carboni de qualitat i en fibra, que ens aporten energia a llarg termini i ens sacien.

El blat de moro lila

És una varietat de blat de moro originària del Perú i cultivada a les valls dels Andes des de fa mil·lennis. És un superaliment per la gran potència nutritiva que té gràcies als compostos fenòlics i antocianines que conté, que protegeixen les membranes de les cèl·lules i l’ADN dels efectes oxidatius dels radicals lliures. Té, doncs, un gran efecte antioxidant. A més, també ajuda a enfortir el sistema immunitari, a reduir el colesterol, a augmentar el fluix sanguini i a reduir el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars.
magrana

 

La magrana

És una fruita amb molta aigua que és una gran font de vitamines (provitamina A, vitamina C i vitamines del grup B) i minerals (potassi, calci i magnesi). A més, conté substàncies com les antocianines, polifenols, àcids orgànics i tanins que li confereixen una acció antioxidant molt potent. És una fruita recomanada a l’hora de combatre l’envelliment i certs tipus de patologies, ja que els àcids orgànics (com l’àcid cítric i màlic) li atorguen qualitats antisèptiques i antiinflamatòries. A més, pot ser un gran aliat en cas de reflux gastroesofàgic, hèrnia de hiat i cremor estomacal.

D’acord amb l’Associació d’Estats Units d’Urologia, la magrana pot ajudar els homes amb càncer de pròstata ja que té molts antioxidants i substàncies vegetals.

La magrana en pols de Salud Viva està feta amb tota la fruita sencera, fins i tot la pell, on hi ha els nutrients fitoquímics principals.

L’açaí

És un petit fruit de color porpra fosc que ens pot fer pensar en el raïm negre o els nabius i està carregat d’una gran riquesa de nutrients.

Destaca sobretot perquè conté molts antioxidants, com les antocianines, que ens ajuden a desintoxicar l’organisme i a combatre els radicals lliures. També es considera un superaliment perquè conté força àcids grassos essencials omega-3, 6 i 9, proteïna, fibra i esterols vegetals, que ens ajuden a mantenir una bona salut del cor i del tracte intestinal. A més, té vitamines C, E, A i del grup B, i minerals com el potassi, calci, coure, magnesi i zinc.

Suc de remolatxa

Recepta i foto: Elka Mocker

Suc de remolatxa

És una hortalissa rica en sucres i midó que resulta molt remineralitzant gràcies a la gran varietat de minerals que té, com el coure, el ferro, el magnesi, el potassi, el sodi i el silici. A més, també aporta folats, que ajuden a combatre malalties cardíaques i anèmia, així com altres vitamines del grup B (B1, B2, B3 i B6) i vitamina C.

La remolatxa té grans quantitats d’antioxidants, com la betanina i les antocianines, que ens ajuden a bloquejar els radicals lliures i, per tant, ens ajuden a prevenir malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, malalties degeneratives i l’envelliment.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites