Una de les formes que fan servir molts virus i bacteris perquè el sistema immunitari no els reconegui és desenvolupar una capa protectora d’àcids grassos i fosfolípids (el mateix tipus de greixos que tenim de forma natural a l’organisme i que constitueixen les membranes de les cèl·lules). Així, aquests patògens oportunistes viatgen tranquil·lament esperant el moment d’infectar les cèl·lules més vulnerables.

coco

Àcid l’àuric, antiviral i antimicrobià natural

Sempre tenim present prendre complements que estimulin les defenses, però per què no ens plantegem la possibilitat d’atacar directament el patogen per tal de transformar-ne la naturalesa i permetre que el sistema immunitari es defensi de manera natural?

Doncs bé, s’ha vist que el glicerol monolaurat (GML) o monolaurina és un derivat de l’àcid làuric present de forma natural en el coco i en la llet humana, amb activitat antiviral i antimicrobiana ja demostrada des del 1966. És a dir, quan ingerim àcid làuric produïm monolaurina de manera endògena, que és la forma més activa a l’hora d’eliminar virus i bacteris. La monolaurina desfà els lípids i fosfolípids que envolten l’estructura de l’agent patogen i, per tant, el desintegra; si parlem del seu efecte antimicrobià, interfereix en la replicació cel·lular i evita que les cèl·lules patògenes i invasives es multipliquin.

Comparativament, l’àcid làuric té més activitat antivírica i antibacteriana que altres triglicèrids de cadena mitjana (presents en l’oli de coco), com l’àcid caprílic (amb propietats antiinflamatòries) o l’àcid mirístic.

També s’ha trobat evidència científica a l’hora d’inactivar o eliminar fongs, llevats o paràsits com la Candida albicans o la Giardia lamblia.

La FDA americana considera una substància segura (GRAS) i no tòxica la monolaurina, que és efectiva davant d’una gran varietat de microorganismes i que tot sembla indicar que no crea resistències víriques ni bacterianes.

Resistències a antibiòtics i a antivirals

La resistència a antibiòtics s’ha convertit en un problema global de salut pública que no para de créixer. No només els bacteris desenvolupen resistència als antibiòtics, sinó que molts antivirals també, com per exemple al virus Herpes simplex de tipus 1 com a resultat de l’ús abusiu de l’aciclovir.

Per aquest motiu es recomana anar al metge abans d’automedicar-se amb qualsevol classe d’antibiòtic o antiviral oral, ja que, un cop creada una resistència, es complica trobar un tractament efectiu.

Aliments amb àcid làuric

Tal com hem comentat, l’oli de coco, la crema de coco i els productes a base de coco són fonts excel·lents d’àcid làuric i altres àcids grassos de cadena mitjana. Tot i que és un àcid gras saturat, com que té una longitud de molècula mitjana és més digestiu i únic; per això té aquesta similitud amb els greixos de la llet materna.

És cert que l’àcid làuric de l’oli de coco s’absorbeix ràpidament i és transportat a la mitocòndria perquè formi ATP, amb la qual cosa és menys probable que s’emmagatzemi a l’organisme com a greix. Al contrari, s’ha vist que pot ser de gran ajuda per accelerar el metabolisme basal (activa la termogènesi) i transformar-se directament en energia.

Cal remarcar que l’oli de coco és un àcid gras saludable que no té efectes negatius en nivells de colesterol i altres greixos en sang; és més, ajuda a augmentar els nivells de colesterol bo (HDL) i a reduir els nivells del dolent (LDL).

Complement amb àcid làuric

La monolaurina, doncs, és una elecció excel·lent per combatre infeccions o per prevenir-les.

El distribuïdor Solaray ens presenta Monolaurin, un complement alimentari amb un contingut mitjà per càpsula de 500 mg de monolaurina (Gliceril monolaurate [GML]) amb una posologia d’una càpsula dues vegades al dia amb els àpats o amb un got d’aigua. És segur en infants de 3 a 10 anys amb una dosi inferior a 500 mg al dia.

En cap cas, però, els complements alimentaris s’han de prendre com a substituts d’una dieta variada i equilibrada.

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud