El moviment de Menjar Real defensa la idea de tornar a alimentar-se amb aliments tal com els trobem a la natura, o al mercat. L’objectiu és basar l’alimentació en ingredients que després són “processats” a la cuina de casa nostra.

En les últimes dècades, una gran quantitat d’aliments reals han estat reemplaçats al carro de la compra per productes industrials que han simplificat enormement la resolució del menú diari en detriment de la salut.

Caldo de pollastre

No tots els productes processats són insans

Encara que l’ideal és processar els aliments a casa, hi ha una realitat difícil d’eludir i és que, avui dia, cada vegada costa més dedicar temps a preparar els àpats.

No obstant això, no tot són males notícies. Hi ha productes alimentaris processats que són totalment acceptables des del punt de vista nutricional, tant per la qualitat de l’aliment que es fa servir com pel processament, respectuós amb l’ingredient. Afortunadament hi ha diversos exemples i alguns són especialment interessants, perquè preparar-los del tot a casa requeriria invertir-hi molt de temps.

Aprèn a mirar les etiquetes

Per reconèixer els productes que valen la pena, és fonamental mirar les etiquetes. Els supermercats Veritas han iniciat un projecte per facilitar aquesta feina als clients, que consisteix a comparar etiquetes de productes més saludables amb els que no convé consumir.

Vegem, per exemple, el cas de les sopes, que en aquesta època de l’any venen especialment de gust. Si no tenim temps de cuinar-les, podem triar una alternativa processada que sigui nutricionalment interessant, si sabem “llegir” bé l’etiquetatge.

Què hauríem de trobar en una sopa de pollastre de qualitat?

Veritas compara la sopa de pollastre deshidratada ecològica de la marca Natur Compagnie, que comercialitza, amb una de no ecològica de la marca referent en el sector.

El primer que hem de buscar són ingredients de qualitat. Si procedeixen d’agricultura ecològica certificada, tenim una gran part del tema resolt. Això vol dir que no hi haurà pesticides ni antibiòtics en els aliments i sí, en canvi, un màxim de nutrients.

Tan important com el que porta la sopa és el que no hauríem de trobar entre els ingredients. No hauríem de veure a la llista ni greix de palma, ni clorur de potassi, ni sucre tipus xarop de caramel, ni glutamat monosòdic (E621), ni altres potenciadors artificials del sabor. Aquests ingredients són perjudicials i solen formar part de la llista d’ingredients d’altres sopes de pollastre de marques convencionals no ecològiques.

Un altre aspecte important és la quantitat de pollastre que porta. La sopa de pollastre de Natur Compagnie conté en total un 7,5% (4,2% de carn de pollastre i 3,2% de greix de pollastre), mentre que la de la marca convencional referent del sector només en té un 1, 6%. A vegades ens passa que el producte que comprem té menys quantitat de l’aliment que busquem que d’altres que moltes vegades no sabem ni què són.

Així mateix, és molt important que entre els ingredients hi hagi verdures, herbes aromàtiques i espècies saludables. A l’etiqueta d’una sopa de pollastre deshidratada hauríem de trobar aquest tipus d’aliments tant en bona quantitat com en varietat.

La sal és un altre dels aspectes que solen marcar una diferència entre un producte de bona qualitat i un que no ho és. La sal, en tots els casos, ha de ser marina i sense refinar.

Aprendre a llegir les etiquetes és un objectiu que s’hauria de plantejar tothom que vulgui fer una alimentació saludable, però que no tingui temps per elaborar totes les preparacions a casa. A més d’oferir productes de màxima qualitat, Veritas ofereix, amb el projecte de comparar etiquetes, orientació als clients en el procés de compra.