Les dones tenen la menstruació uns 38 anys de mitjana i una de sola pot arribar a fer servir uns 20.000 productes d’higiene femenina. Té molta importància saber de què estan fets els tampons, compreses, protectors perquè estan en contacte directe amb la pell i les mucoses vaginals i és una possible entrada directa de tòxics a l’organisme.

higiene íntima ecològica

Les versions no ecològiques tenen, entre altres components, alguns tòxics reconeguts: clor per tornar blanc el cotó, dioxines, polietilè i polipropilè (plàstic), polièster, raió, poliacrilat, aromatitzants i pesticides.

Aquests tipus de substàncies, en contacte directe amb la mucosa vaginal són potencials cancerígens i disruptors endocrins que interfereixen en l’equilibri hormonal.

L’ús de compreses i tampons convencionals es relacionen amb endometriosi, dismenorrea, dolor pelvià i infertilitat. A més, segurament heu pogut comprovar que no deixen transpirar i el clima de calor i humitat afavoreix la proliferació de bacteris i fongs vaginals com la Candida albicans.

D’altra banda, tampoc són sostenibles ni respectuosos amb el planeta. Cada any es llencen més de 100.000 milions de tampons i compreses a tot el món (amb els embolcalls i aplicadors corresponents!) que necessiten més de 300 anys per degradar-se.

Higiene íntima ecològica i sostenible

A diferència dels convencionals, els productes d’higiene femenina ecològica es fan amb ingredients 100% naturals i són biodegradables.

Teniu moltes opcions en funció del moment i de les vostres necessitats. Totes són combinables:

Compreses

El nucli absorbent de les ecològiques és de cotó ecològic i no tenen perfums, absorbents químics ni blanquejadors.

Compreses de tela

Una versió més sostenible perquè són reutilitzables i tenen una vida útil d’uns tres anys. Són còmodes, suaus, transpirables i tenen una capa resistent a l’aigua. N’hi ha de mides diferents.

Tampons

Els ecològics no tenen viscosa o raió, una substància que pot afavorir l’aparició de la síndrome del xoc tòxic si el tampó no té vel de seguretat. Gràcies al cotó pur, retenen el fluix mentre permeten el pas de l’aire a través de les seves fibres sense alterar la mucosa vaginal.

Tampoc hi ha aplicador de plàstic extern, ja que l’ecològic té un cartó 100% biodegradable.

Protectors

Són biodegradables i compostables, i destaca l’entrellaçat del cotó, que impedeix que les fibres s’enganxin a la pell. Podeu trobar opcions diferents: d’ús diari, mida ultra, adaptables i de mida mitjana.

Copa menstrual, la nostra preferida

A diferència del tampó, la copa menstrual no absorbeix el fluix vaginal, sinó que l’emmagatzema, la qual cosa evita sequedat en la mucosa i respecta l’equilibri microbiològic i del pH de l’epiteli.

Tot i que de vegades fa falta una miqueta de pràctica a l’hora de posar-se-la, una vegada que se n’aprèn, ja no es nota que es porta posada. A més, aguanta més temps que un tampó o una compresa. Només cal fixar-se en la mida perquè s’adapti perfectament i no hi hagi fuites.

A més, és l’opció més econòmica perquè només en calen 3 o 4 per cobrir tota la vida menstrual (duren aproximadament 10 anys). S’estima que necessitem aproximadament 8.000 € euros per a fer front als productes destinats a la menstruació al llarg de la vida. Amb la copa, això es redueix immensament perquè, avui dia, té un preu mitjà de 20 euros.

Una iniciativa que diu no a la penalització de la menstruació

Us heu plantejat que, per ser dones, cada mes hem d’assumir una despesa més alta en els productes de primera necessitat?

Actualment, tampons, compreses i copes menstruals tenen un IVA del 10%, és a dir, més alt que el d’un pernil. Només tenen un IVA del 4% els productes considerats de primera necessitat. I la higiene menstrual no entra en aquesta categoria.

Això no és lògic ni just i, per això, des de l’octubre passat, Supermercats Veritas s’ha embarcat en un gran projecte per impulsar canvis legislatius orientats a revertir aquesta situació (entre d’altres). L’objectiu és reduir aquest impost a un 4%.

I com ho farà? De quina manera ens afecta aquesta iniciativa a les consumidores? Supermercats Veritas secunda i convida a signar la campanya a change.org iniciada per Celia Blanco amb el nom “Volem un IVA del 4% per als productes d’higiene femenina” i, fins que plegats no aconseguim un canvi legislatiu, Veritas assumirà la diferència rebaixant directament l’IVA perquè les consumidores des d’ara mateix puguem beneficiar-nos-en. Aquí tens més informació sobre aquesta iniciativa.

La reducció de l’IVA en els productes d’higiene femenina al 4%, ja és una realitat en els 76 locals de Supermercats Veritas.