psychiatrist examining a male patient

Aliments que afavoreixen la fertilitat

  • Rovell d’ou
  • Peix Blau
  • Formatge d’ovella
  • Formatge de cabra
  • Bolet xiitake
  • Canyella
  • Mantega ghee (clarificada de vaca)
  • Farines sense gluten
  • Cervesa (sense gluten)
  • Cacauets
  • Azukis
  • Faves
  • Bròquil
  • Api
  • Espàrrecs
  • Espinacs
  • Mango
  • Alvocat

La primera nena que va néixer gràcies a la tècnica de fecundació in vitro té 27 anys. “Vam ser el tercer centre privat de Catalunya que vam fer fecundacions in vitro”, diu Josep Ibarz, el ginecòleg del centre Conceptum que ho va fer possible. Assegura que, actualment, el problema que tenen el 70% de les parelles que tracta a la Unitat de Reproducció Assistida de la seva clínica té origen masculí: l’esperma de l’home té una qualitat deficient. “Les causes poden ser genètiques o adquirides, i si és per aquest segon motiu, tot apunta a tòxics, drogues, medicaments, tractaments contra el càncer, varius als testicles i l’alimentació”. L’alimentació és un motiu essencial “que té a veure amb la salut en general”. És a dir, “si no mengen fruita ni verdura tindran problemes de salut, abans, i de fertilitat, després”, assegura el ginecòleg. Tot i això, quan Ibarz detecta una qualitat deficient de l’esperma, “el primer que els recomano és que mengin omega-3 i antioxidants”. Els suggereix consumir aliments ecològics, “que són els que ens asseguren els nutrients”, i també a través de complements. El 30% restant està format pels que tenen factor femení –trastorns d’ovulació i d’altres–, i també “pels que estan diagnosticats com a causa desconeguda”, que són parelles que s’han fet proves que han sortit totes bé, però per a les quals, malgrat el diagnòstic que tot és normal, l’embaràs no arriba. “Probablement és un error ocult dels ovaris, perquè hi ha un envelliment prematur; però això sempre ha existit”. L’única diferència, remarca Ibarz, és que abans les dones “anaven a buscar les criatures amb vint anys i ara s’hi posen amb trenta-cinc”.

L’edat, per descomptat, és una dificultat clara. Segons el ginecòleg de la clínica Conceptum, l’edat fèrtil de les dones dura deu o dotze anys, que es perden perquè hi ha hagut un canvi social. Ara bé, el ginecòleg apunta que es poden conservar els òvuls quan encara s’és jove: dones que tenen vint anys i que tenen clar que no seran mares fins molt més endavant poden congelar els òvuls i guardar-los. “Es congelen amb nitrogen líquid i es poden conservar fins a l’eternitat sense que es facin malbé; només es despertaran quan es descongelin”. Finalment, Solaray té una línia de productes que afavoreixen la fertilitat fets a partir de productes naturals, que tenen molta tradició entre els usuaris. “La maca (Lepidium spp.) és un dels productes que venem molt sovint”, asseguren a la botiga L’Herbolari L’Espígol. D’altres són l´Arginina, un aminoàcid essencial. La falta de vitamina D està relacionada amb problemes de fertilitat, sobretot en el cas de les dones. Per això, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer recomana menjar aliments que en continguin (els vuit primers de la llista), a més de prendre el sol amb prudència. “La vitamina D la fabrica la pell gràcies als rajos del sol”.

Les farines i els aliments en general sense gluten són recomanables perquè, si hi tenen una predisposició genètica o bé hi són intolerants, les dones tindran menys possibilitats de quedar-se embarassades. ·La cervesa, els cacauets, les verdures (bròquil, api, espàrrecs, espinacs i remolatxa) els llegums com els azukis, els pèsols o les faves són recomanables perquè contenen àcid fòlic.

El xiitake, el rovell d’ou, el marisc, el peix i els llegums també, per la vitamina B12. ·Els pistatxos, els cigrons i els plàtans, per la vitamina B6. Els valors elevats de la proteïna homocisteïna es relacionen amb problemes d’implantació i avortaments espontanis. Segons Xavier Verdaguer, per metabolitzar correctament l’homocisteïna cal evitar o reduir el consum de cafès i tenir nivells adequats d’àcid fòlic, vitamina B12 i vitamina B6.

Trinitat Gilbert

Trinitat Gilbert
Periodista