“La primavera que la sang altera” és una coneguda dita popular ben certa. I és que, en aquesta època de l’any que tot just encetem, són molts els canvis –tant ambientals com d’estil de vida– que requereixen una adaptació per part del cos.

D’una banda, són freqüents els canvis de temperatura, ja que entre el matí i el migdia hi ha una diferència de graus notable. De l’altra, el nostre bioritme i estil de vida també canvien: el fet que el dia s’allargui comporta inevitablement ser més hores fora de casa i fer petits canvis en els horaris dels àpats.

Durant el procés d’adaptació, pot ser que sentim una sensació de fatiga i debilitat generalitzada que amb el temps s’ha diagnosticat com a trastorn i que és coneguda com a astènia primaveral. L’astènia, com a trastorn, es pot donar durant tot l’any, però és durant els canvis d’estació –i en especial a la tardor i la primavera– quan té més repercussió.

L’astènia primaveral afecta una de cada deu persones, especialment dones entre vint i cinquanta anys. A més de mantenir una bona alimentació i de dormir les hores necessàries, la pràctica moderada d’esport és un dels consells saludables més bons que hi ha per combatre-la. En aquest cas, l’esport és favorable perquè genera betaendorfines, unes substàncies ideals per minimitzar els efectes de l’astènia primaveral.

En el cas d’un esportista, tenir astènia primaveral pot arribar a convertir-se en una limitació, ja que pot dificultar el compliment de les hores d’entrenament o dels objectius, a causa de la falta d’energia i de motivació que comporta.

 

Les betaendorfines

Les betaendorfines són una substància química produïda pel cervell que és capaç d’alterar el funcionament d’altres cèl·lules. Les betaendorfines es coneixen com “els neurotransmissors de la felicitat, el benestar i el plaer”, ja que són les que desperten la sensació d’alegria i felicitat. Si, per contra, els nivells de betaendorfines baixen, la sensació és de malestar generalitzat i decaïment.

Per intentar combatre i prevenir l’astènia primaveral és fonamental mantenir uns hàbits de vida saludables. És imprescindible:
  • Portar un ritme de vida ordenat.
  • Respectar les hores de son.
  • Fer exercici físic moderat.
  • Seguir una dieta saludable i equilibrada.

Seguir una alimentació sana és una condició fonamental perquè l’organisme obtingui els nutrients que necessita amb la finalitat de poder estimular el sistema immunitari i de poder combatre els símptomes. Un bon ajust en la dieta proporcionarà a l’organisme els grups de nutrients fonamentals: proteïnes, hidrats de carboni, greixos, sals minerals, vitamines i aigua.

Dins del grup dels hidrats de carboni, és preferible prendre’n del grup dels complexos, amb un contingut elevat en vitamina B, com els cereals integrals, l’arròs, el mill o la civada.

Podem, a més a més, augmentar la dosi d’aliments que ens aporten energia –com els dàtils, els llegums, la fruita seca– i la d’aliments rics en vitamina C –kiwi, mango, pinya, caqui, cítrics, meló, maduixes, pebrot i tomàquets– i vitamina B –verdures de fulla verda de la família de les cols, coliflor, bròquil, cereals integrals i llegums.

La dieta també hauria de ser rica en minerals, que es troben a les verdures de terra rodones, d’arrel i de fulla i també a les algues.

A part d’això, a la primavera és recomanable fer una dieta que ajudi el cos a eliminar l’excés de toxines emmagatzemades a l’organisme; per tant, aprofitem per incorporar amanides, fruites i llavors

 

Núria Serra
Núria Serra

Biòloga