Treballar, viatjar, alegrar-nos i desenvolupar el do de donar i servir desinteressadament. A l’estiu, la generositat del món exterior ens compenetra i ens vigoritza, i aquesta amanida refrescant de tires d’api, gelat de poma i salsa de menta farà que la nostra energia estigui en equilibri, i ens ajudarà a sentir-nos apassionats, brillants, i emocionalment serens.

Els òrgans que representen l’energia foc són el cor i l’intestí prim, que, segons la MTC, representa l’Ésser. El 90% dels nutrients s’absorbeixen a l’intestí prim i hauríem mantenir-lo net i flexible, i evitar aliments “enganxosos”, com sucre, farines refinades o lactis. Així, la nostra energia podrà circular sense bloquejos i tenir una comunicació harmoniosa entre l’interior i l’exterior. Des de temps antics en la medicina oriental i mediterrània es considera l’api com un bon hipotensor; grecs i romans el feien servir com un calmant i encara avui se li atribueixen aquestes propietats a més de moltes altres, com la seva capacitat per millorar la circulació i disminuir el colesterol. També destaquen les seves propietats depuratives i diürètiques, ja que combat l’excés d’àcid úric, per la qual cosa és recomanable per a problemes com artritis i gota.

L’api facilita la digestió, ajuda en cas de restrenyiment i disminueix la formació de gasos; fins i tot es fa servir per tractar gastritis i problemes hepàtics. Segons l’antiga MTC, l’api és de sabor amarg i dolç, refresca i humidifica l’organisme. És ric en vitamines A, B i C i sals minerals, entre les quals destaca el potassi, un mineral que ajuda a equilibrar per dins i per fora, alcalinitzant cèl·lules i líquids. A la cuina, és un ingredient que forma part de llista de la compra de bàsics, sempre en tenim, però sovint acaba oblidat al fons del calaix de les verdures. En aquesta amanida l’he reivindicat com a ingredient principal; us demanarà una mica de dedicació per treure’n els fils i pelar-lo, però la resta de la recepta és tan fàcil que us compensarà amb escreix.

La poma, en moltes receptes, és companya de l’api perquè crec que es compensen molt bé, fan bona parella; i com que, amb aquesta recepta es tracta de trobar l’equilibri, he preparat un gelat de poma verda amb alvocat i tahina, que donarà cremositat a les cruixents i aromàtiques tires d’api. I per donar el toc final a aquesta amanida, m’ha vingut de gust fer una salseta lleugera amb l’herba aromàtica reina de l’estiu, la menta. Entre grecs i romans ja hi havia el costum de fer-la servir per aromatitzar el vi i l’aigua del bany. La menta és un bon digestiu, alleuja els gasos, és balsàmica, antisèptica i té una acció antiespasmòdica notable, de manera que el seu oli essencial es recomana per alleujar les nàusees provocades per tractaments de quimioteràpia, o en aplicacions locals, és especialment útil per a les neuràlgies.

Us deixo aquí un remei casolà per alleujar les cremades de sol amb una infusió de menta, ja sigui amb dues bossetes o posant unes dues cullerades de fulles de menta en una tassa d’aigua calenta. Refredeu-la a la nevera o poseu gel perquè es refredi més ràpid i apliqueu-la sobre la pell ja sigui amb una gasa mullada en la infusió o amb una ampolleta d’atomitzador. Que gaudiu d’un estiu harmoniós, alegre i saludable.

La recepta

Ingredients

  • Branques d’api
  • 2 pomes verdes
  • 1 alvocat
  • 1 c.s. de tahina
  • 1 rajolí de llimona
  • Fulles de menta
  • Oli d’oliva
  • Gingebre fresc

Preparació

  1. Renteu i peleu les tiges de l’api; traieu bé tots els fils. Un cop net, amb l’ajuda d’una mandolina o d’un pelador, talleu tires fines i deixeu-les en remull en aigua amb gel perquè s’arrissin. Reserveu a la nevera.
  2. Per fer el gelat simplement barregeu la poma tallada (sense el cor), l’alvocat, la tahina i una mica de suc de llimona. Tritureu-ho tot (amb braç o batedora de got) i poseu-ho al congelador un mínim de 3 hores.
  3. Per a la salsa de menta, tritureu les fulles de menta amb l’oli d’oliva i unes gotes de suc de gingebre fresc. Per servir, poseu les tires d’api escorregudes amb una bola de gelat de poma i amaniu al gust amb la salsa de menta.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo

Cristina Arroyo
Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable