Una amanida vistosa, diferent i que sorprèn tant per la combinació de sabors, com per una preparació senzilla i ràpida; ideal per adornar la taula quan hi ha festa i omplir-la d’emocions positives.

En els menús festius m’agrada recomanar que sempre hi hagi un entrant amb amanida per ajudar les digestions; amb productes de temporada, combinacions de textures i una salsa amorosa que l’acompanyi. No són gaire conegudes ni fàcils de trobar, però les llenties negres s’estan fent un lloc al mercat. També s’anomenen llenties beluga o llenties caviar perquè són petites i s’assemblen al caviar de beluga: tenen la pell de color negre i l’interior groc. Són suaus i delicioses i es cuinen en menys temps que les tradicionals, i a més resulten molt cremoses. Quant als valors nutricionals són una magnífica font de proteïnes, ja que contenen entre un 20 i un 30% més que qualsevol altra llentia. A més, aporten energia de forma gradual i, pel seu contingut en fibra, ajuden a regular el colesterol i el sucre en sang.

A més, també són riques en potassi, fòsfor, ferro i vitamines B6 i B1. El seu color fosc de la pell ens diu que destaquen en antocianines, que protegeixen l’organisme dels danys dels radicals lliures. Provenen de l’Àsia i s’han anat cultivant cada cop més en els països mediterranis. Pel que fa a l’amaniment, o el que jo anomeno “la salsa de la vida”, és, al final, el que moltes vegades posa el punt diferencial a les receptes i fa que els detalls marquin la gran diferència i facin grans els petits moments. La sorpresa és una de les sis emocions bàsiques de l’ésser humà; la sorpresa deixa pas a l’emoció. Si perdem la capacitat de sorprendre’ns, també perdríem la capacitat d’emocionar-nos. No amaguis les emocions, no callis, no et reprimeixis; plora, riu, estima, enfada’t, tremola… Les teves emocions són teves i volen el millor per a tu.

La recepta

Ingredients (2 racions)

  • 200 g de llenties beluga (si no en trobes, fes servir les Dupuy)
  • 4 tomàquets assecats al sol picadets
  • 2 remolatxes cuites i laminades fines
  • Brots verds variats
  • Barreja de llavors de carbassa i gira-sol
  • Amaniment:
  • 1 c.p. de mostassa de Dijon
  • 1 c.s. de vinagre de poma
  • Oli d’oliva
  • Suc d’1 mandarina
  • 1 c.s. de xarop d’auró
  • 1 c.s. de tàperes
  • Sal marina

Preparació

  1. Coeu les llenties a foc lent amb un tros d’alga kombu durant uns 25 minuts. Escorreu-les i reserveu-les.
  2. Prepareu la vinagreta emulsionant bé els ingredients. Torreu per separat les llavors de gira-sol i les de carbassa a foc suau fins que desprenguin olor; reserveu-les.
  3. Munteu una base de brots verds i poseu-hi per sobre les llenties cuites, repartiu les làmines de remolatxa i els tomàquets assecats. Amaniu al gust amb la salsa de mandarina i escampeu-hi les llavors torrades.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable