No només són una gran font de fibra i són plenes de vitamines i minerals, sinó que a més tenen una història llarga i il·lustre. Us porto un cuscús fet amb coliflor cruixent, que, saltada amb curri, pistatxos i figues, resulta un plat ple d’aromes, textures i amor cap a alguns dels aliments que més han influït en la història de la humanitat.

Les cultures mesopotàmiques, les més antigues de la humanitat, denominen la figuera com l’arbre del coneixement. Les figues són originàries de l’Orient Mitjà i la Mediterrània, i els grecs les apreciaven tant que alguna vegada van crear lleis per evitar-ne l’exportació. Tenen un sabor dolç i únic, una textura suau i gomosa, i són plenes de llavors cruixents. Són els fruits de la figuera, però en realitat, la figa és el conjunt de la flor i el fruit. Fresques són delicades i peribles, per la qual cosa sovint s’assequen per preservar-les. Així es produeix un fruit sec dolç i nutritiu que es pot gaudir en qualsevol moment de l’any.

Són recomanables per tonificar els intestins, ja que actuen com a laxants naturals gràcies al seu alt contingut en fibra prebiòtica, que beneficia la flora intestinal. La més important és la pectina, que, a més, contribueix a regular els nivells de colesterol en sang. Són també una bona font de calci, un mineral amb un paper important per a la densitat òssia. A més, el potassi que contenen pot contrarestar l’excreció urinària de calci i ajudar a mantenir-lo en els ossos i fer que baixi, així, el risc d’osteoporosi. La figa també té propietats antiinflamatòries i podria ajudar a tractar les úlceres d’estómac i fins i tot, aplicada tòpicament, pot reduir inflamacions cutànies.

Com que són tan delicades i es fan malbé ràpid, val més menjar-les durant els dos primers dies després de comprar-les. Cal triar les grosses i tendres, amb un color intens i profund, i que no tinguin cops. Les figues madures tenen una fragància dolça. Un cop a casa, no s’han de rentar fins a l’hora de menjar-les, i cal guardar-les a la nevera fins llavors. Poden menjar-se pelades o sense pelar, segons el gruix de la pell i dels gustos personals. A mi m’agraden més sense pelar: El joc de textures és deliciós i sorprenent!

No sé per què, però a la majoria de la gent quan li proposes una recepta amb cuscús, li encanta; suposo que cobreix la necessitat de prendre hidrat de carboni, però sabent que serà fàcil de digerir i que saciarà. He volgut portar-vos una versió sense cereal i gairebé crua per aprofitar al màxim els nutrients i aportar un toc cruixent. Les verdures crucíferes com les cols, el bròquil i la coliflor redueixen el risc de càncer de mama i de sistemes reproductius tant en homes com en dones gràcies a antioxidants com el sulforafà, que ajuden a prevenir mutacions cel·lulars i reduir l’estrès oxidatiu.

La llarga història de vuitanta milions d’anys de les figueres és un recordatori que nosaltres som els que vam arribar els últims a poblar la Terra. De fet, les figues sostenien més espècies de vida silvestre que qualsevol altre tipus de fruita i no només alimentaven els animals; la presència durant tot l’any de figues madures hauria ajudat a sostenir als nostres primers avantpassats. Sens dubte, el nostre futur estarà més segur si incloem en els nostres plans i ajudem a preservar tant la figuera com la resta d’arbres.

Que en gaudiu,

Molta salut!

La recepta

Ingredients (3-4 racions)

  • 1 coliflor mitjana
  • 2 pastanagues
  • 1 ceba tendra
  • 4 o 5 figues
  • 2 c.s. d’oli de coco
  • 1 c.s. de pistatxos pelats i picats
  • 1 c.p. de mel
  • 1 c.p. de curri
  • 2 c.s. de tahina
  • Suc de ½ llimona

Preparació

  1. Tritureu la coliflor amb una picadora fins a obtenir un gra petit i reserveu.
  2. Salteu en oli de coco la pastanaga i la ceba i afegiu-hi el cuscús de coliflor. Afegiu-hi el curri i els pistatxos (reserveu part dels pistatxos per decorar) i barregeu bé.
  3. En una altra paella, amb oli de coco, escalfeu lleugerament les figues tallades a quarts i per la part de la pell, durant uns 10 minuts i afegiu la mel deixant-ho a l’escalfor 5 minuts més.
  4. Per servir, poseu per sobre del cuscús un parell de trossets de figues a cada plat, els pistatxos torrats i triturats i la salsa de tahina (diluïu la tahina amb el suc de llimona i aigua mineral fins a obtenir una salsa semilíquida).

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner