No només són una gran font de fibra i són plenes de vitamines i minerals, sinó que a més tenen una història llarga i il·lustre. Us porto un cuscús fet amb coliflor cruixent, que, saltada amb curri, pistatxos i figues, resulta un plat ple d’aromes, textures i amor cap a alguns dels aliments que més han influït en la història de la humanitat.

Cuscús aromàtic de coliflor cruixent i figues; una gran història d’amor a la humanitat

Les cultures mesopotàmiques, les més antigues de la humanitat, denominen la figuera com l’arbre del coneixement. Les figues són originàries de l’Orient Mitjà i la Mediterrània, i els grecs les apreciaven tant que alguna vegada van crear lleis per evitar-ne l’exportació. Tenen un sabor dolç i únic, una textura suau i gomosa, i són plenes de llavors cruixents. Són els fruits de la figuera, però en realitat, la figa és el conjunt de la flor i el fruit. Fresques són delicades i peribles, per la qual cosa sovint s’assequen per preservar-les. Així es produeix un fruit sec dolç i nutritiu que es pot gaudir en qualsevol moment de l’any.

Són recomanables per tonificar els intestins, ja que actuen com a laxants naturals gràcies al seu alt contingut en fibra prebiòtica, que beneficia la flora intestinal. La més important és la pectina, que, a més, contribueix a regular els nivells de colesterol en sang. Són també una bona font de calci, un mineral amb un paper important per a la densitat òssia. A més, el potassi que contenen pot contrarestar l’excreció urinària de calci i ajudar a mantenir-lo en els ossos i fer que baixi, així, el risc d’osteoporosi. La figa també té propietats antiinflamatòries i podria ajudar a tractar les úlceres d’estómac i fins i tot, aplicada tòpicament, pot reduir inflamacions cutànies.

Cuscús aromàtic de coliflor cruixent i figues; una gran història d’amor a la humanitat

Com que són tan delicades i es fan malbé ràpid, val més menjar-les durant els dos primers dies després de comprar-les. Cal triar les grosses i tendres, amb un color intens i profund, i que no tinguin cops. Les figues madures tenen una fragància dolça. Un cop a casa, no s’han de rentar fins a l’hora de menjar-les, i cal guardar-les a la nevera fins llavors. Poden menjar-se pelades o sense pelar, segons el gruix de la pell i dels gustos personals. A mi m’agraden més sense pelar: El joc de textures és deliciós i sorprenent!

No sé per què, però a la majoria de la gent quan li proposes una recepta amb cuscús, li encanta; suposo que cobreix la necessitat de prendre hidrat de carboni, però sabent que serà fàcil de digerir i que saciarà. He volgut portar-vos una versió sense cereal i gairebé crua per aprofitar al màxim els nutrients i aportar un toc cruixent. Les verdures crucíferes com les cols, el bròquil i la coliflor redueixen el risc de càncer de mama i de sistemes reproductius tant en homes com en dones gràcies a antioxidants com el sulforafà, que ajuden a prevenir mutacions cel·lulars i reduir l’estrès oxidatiu.

Cuscús aromàtic de coliflor cruixent i figues; una gran història d’amor a la humanitat

La llarga història de vuitanta milions d’anys de les figueres és un recordatori que nosaltres som els que vam arribar els últims a poblar la Terra. De fet, les figues sostenien més espècies de vida silvestre que qualsevol altre tipus de fruita i no només alimentaven els animals; la presència durant tot l’any de figues madures hauria ajudat a sostenir als nostres primers avantpassats. Sens dubte, el nostre futur estarà més segur si incloem en els nostres plans i ajudem a preservar tant la figuera com la resta d’arbres.

Que en gaudiu,

Molta salut!

La recepta

Ingredients (3-4 racions)

 • 1 coliflor mitjana
 • 2 pastanagues
 • 1 ceba tendra
 • 4 o 5 figues
 • 2 c.s. d’oli de coco
 • 1 c.s. de pistatxos pelats i picats
 • 1 c.p. de mel
 • 1 c.p. de curri
 • 2 c.s. de tahina
 • Suc de ½ llimona

Preparació

 1. Tritureu la coliflor amb una picadora fins a obtenir un gra petit i reserveu.
 2. Salteu en oli de coco la pastanaga i la ceba i afegiu-hi el cuscús de coliflor. Afegiu-hi el curri i els pistatxos (reserveu part dels pistatxos per decorar) i barregeu bé.
 3. En una altra paella, amb oli de coco, escalfeu lleugerament les figues tallades a quarts i per la part de la pell, durant uns 10 minuts i afegiu la mel deixant-ho a l’escalfor 5 minuts més.
 4. Per servir, poseu per sobre del cuscús un parell de trossets de figues a cada plat, els pistatxos torrats i triturats i la salsa de tahina (diluïu la tahina amb el suc de llimona i aigua mineral fins a obtenir una salsa semilíquida).

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo