Amb fonoll, pastanaga i poma, per fer-la una mica més divertida i afegir-li molta clorofil·la renovadora, però el més interessant és que no porta l’embafosa salsa de maionesa; i el més important, no la trobareu a faltar!
Amb aquesta salsa de llet de coco, tahina, mostassa i cúrcuma, serà la reina de les amanides
L’origen de la coleslaw neix al segle XVIII de la paraula holandesa koolsla, abreviatura de kool salade o amanida de col. Fins que no va arribar a la Gran Bretanya no es va popularitzar i, curiosament, va ser allà i a mitjan segle XIX (amb la maionesa) quan va començar a agradar molt i se la va començar a anomenar cold slaw. Quan posteriorment va arribar als EUA, va aparèixer definitivament el terme coleslaw.
La versió original és només amb col i pastanaga ratllades; amb el temps se li va afegir ceba i hi ha moltes versions en què porta poma. Jo simplement he agafat els vegetals que tenia a casa a mà i m’he posat a fer feina. He volgut recuperar aquesta recepta per la importància que té incloure en la dieta una ració al dia com a mínim de vegetals crus i no limitar-se a l’enciam, cogombre, tomàquet… que estan bé, però proveu de ratllar cols, carabassa, carabassó, nap, bròcoli… i us sorprendreu segur!
Quant a la resta d’ingredients, m’agradaria destacar el fonoll, que aprecio molt pels seus múltiples beneficis; conté fitosterols, cumarines i oli essencial amb anetol, estragol i limonè, entre d’altres. És digestiu, estimula la motilitat gàstrica i la secreció de sucs gàstrics, és carminatiu, afavoreix l’expulsió de gasos i evita la inflor abdominal i els meteorismes, és diürètic, antiespasmòdic, emmenagog, galactogen, expectorant i mucolític i antiinflamatori general.
Com que destaca especialment per equilibrar les funcions del sistema digestiu i afavoreix la digestió, ja que contribueix a expulsar els gasos, he trobat que era bona idea combinar-lo amb la col i evitar possibles molèsties. A més, com que té un sabor suau, resulta especialment indicat per donar als nens amb molèsties intestinals, còlics, flatulències o per estimular-los la gana.
Quant a les salses, les considero gairebé tan importants com els ingredients; i em refereixo tant a una salsa, per descomptat saludable, com a un bon amaniment; són el punt final, la cirereta del pastís, la manera d’integrar sabors, i sobretot d’aportar alegria als plats. En aquest cas he triat com a base la llet de coco, molt rica nutricionalment, barrejada amb tahina, que li aporta cremositat, i un punt de mostassa per donar-li un punt picant.
La recepta
Ingredients per a 2 racions
Us aconsello que, si podeu, prepareu l’amanida el dia anterior, i sobretot que li feu un bon massatge amb la salsa perquè les fulles de kale quedin ben tendres i cruixents.
- 3 o 4 fulles de col kale
- 1 bulb mitjà de fonoll
- 1 pastanaga
- 1 poma
Salsa de coco
- ½ tassa de llet de coco
- 1 c.p. de mostassa
- 2 c.s. de tahina
- sal i pebre
- un pessic de cúrcuma
Preparació en 1 sol pas
- Ratlleu totes les verdures, barregeu-les amb la salsa, feu-los un massatge i ja estan a punt per menjar!
Que en gaudiu,
Molta salut!