Sabíeu que ja en la Grècia clàssica, fa quasi 2.500 anys, el cèlebre metge Hipòcrates –el de la cita tan coneguda “Que l’aliment sigui la teva medecina, i la medecina, el teu aliment”– receptava a les mares lactants una tassa d’infusió de fonoll per afavorir la producció de llet?

El fonoll és una planta molt resistent i originària de la conca del Mediterrani, on creix en estat silvestre. Avui descobrim les propietats d’aquest aliment del qual s’utilitza tot: les tiges i les fulles com a herba aromàtica, les llavors com a espècie i planta remeiera, i el bulb com a hortalissa. Ah, i de les llavors s’obté també un oli essencial. Vaja, que no se’n desaprofita res.

Propietats nutricionals

El bulb del fonoll aporta poques calories i conté molta fibra; per aquesta raó s’utilitza de manera habitual a les dietes d’aprimament i per combatre l’estrenyiment. Pel que fa a les vitamines, és ric en àcid fòlic (o vitamina B9) molt indicat per a les dones embarassades, que en poden treure un benefici doble, ja que els principis actius del fonoll també ajuden a combatre la sensació de nàusea i mareig.

Conté vitamina B3 i provitamina A, totes dues antioxidants, i, a més, l’última és molt indicada per millorar la salut de la vista.

Pel que fa als minerals, és ric en potassi, un element necessari per transmetre i generar l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. El potassi participa en l’equilibri hídric de les nostres cèl·lules.

El bulb és font de tres tipus d’aminoàcids: l’alanina, que ens pot servir per incrementar les defenses del sistema immunitari; l’arginina, que és essencial en l’època de creixement per al desenvolupament dels músculs, i la histidina, que és vasodilatadora i estimula els sucs gàstrics.

Efectes sobre l'organisme

El bulb del fonoll té un efecte diürètic suau, ja que, com que conté potassi i aigua, afavoreix la producció i eliminació de l’orina. És especialment indicat per a les persones que pateixen d’hipertensió, retenció de líquids, hiperuricèmia, gota o artritis.

Les seves llavors tenen una acció calorífica i carminativa, és a dir, ens ajuden a escalfar-nos i a digerir millor els aliments. De fet, l’Olga Cuevas ja va apuntar en aquest article que la infusió de fonoll és un bon remei per afavorir la digestió.

Les mateixes llavors contenen un oli essencial ric en anetol que tonifica els processos digestius, contribueix a expulsar els gasos, redueix la inflor i alleugereix els dolors gàstrics que apareixen com a conseqüència de la flatulència. Per tot això, és una bona idea utilitzar-les com a condiment dels plats de llegum, com el d’aquesta recepta.

Canvis vitals

El fonoll té un sabor picant lleuger de naturalesa calenta que, segons la medicina tradicional xinesa, canalitza l’energia cap amunt i cap a l’exterior del cos i ens ajuda a entrar en calor.

Com que és expansiu, serveix per netejar els pulmons de mucositat, millora l’activitat digestiva i ajuda a eliminar el gas dels intestins. D’altra banda, les herbes picants calentes ajuden a curar els refredats i serveixen per relaxar i escalfar els ronyons.

També es pot utilitzar per reduir els nervis a la boca de l’estómac; l’efecte expansiu alleugereix la sensació d’opressió nerviosa a la part alta de l’estómac i obre la gana.

A més, si en masteguem les llavors després dels àpats, podrem combatre el mal alè (halitosi).

Com es cuina

El fonoll de més qualitat és el que té les tiges rígides i fermes, i el bulb gros i arrodonit, de color blanquinós. Els bulbs allargats són menys suculents. Per mantenir-lo en perfecte estat cal guardar-lo en una bossa de paper dins de la nevera i no esperar més de cinc dies des que l’hàgiu comprat.

Per cuinar el bulb del fonoll, primer és millor retirar les fulles externes que estiguin seques i tallar la intersecció de l’arrel. Llavors podem tallar-lo a grills i cuinar-lo com qualsevol altra verdura: saltat, al vapor, bullit. També el podem afegir a la cocció dels llegums i de les cols per contrarestar l’efecte flatulent d’aquests aliments. Fins i tot el podem menjar lleugerament escaldat i prendre’l amb l’amanida, però això val més fer-ho només quan el clima acompanya (primavera-estiu).

Cultiu ecològic, proper i de temporada: el fonoll és un cultiu típic de la zona mediterrània. Pregunteu l’origen del que esteu comprant i, si podeu comprar a pagès directament, encara serà més fresc. L’època del bulb del fonoll s’allarga des de la tardor fins a mitjan primavera. Les llavors les podem trobar tot l’any.

Receptes bàsiques

Aquesta setmana, la Montse Vallory ens porta una recepta deliciosa amb fonoll.

Resum

El fonoll és una hortalissa plena de principis actius molt útils per afavorir la digestió: les llavors les podem utilitzar com a espècie per acompanyar plats flatulents per evitar-ne els gasos o bé com a infusió.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga