Fa temps que vaig decidir ratllar la ceba per fer aquesta sopa; la textura queda molt més melosa i s’extreuen gota a gota tots els sucs d’aquest meravellós i humil ingredient per formar una sopa substanciosa, delicada i gairebé miraculosa.

La veritat és que no tinc bon record de la meva primera sopa de ceba; la vaig tastar en un petit restaurant de Montpeller i no em va agradar gaire perquè els trossos de ceba eren molt grans i, des de llavors, no m’he atrevit a demanar-la gaires cops més; però un dia vaig decidir ratllar-la i, a banda que es cou abans, la textura és molt més agradable. Suposo que ja sabeu que la ceba és un dels ingredients imprescindibles de la cuina saludable. Jo he fet servir les que tenia per casa, que eren de diversos tipus (Figueres, vermella i escalunya) i m’ha quedat molt aromàtica, però n’hi podeu posar d’un sol tipus. Només vull recordar-vos que qualsevol ceba és rica en compostos que contenen sofre i altres fitoquímics i que ens ajudaran a augmentar la salut del cor, a protegir-nos contra el càncer i la diabetis, millorar la salut òssia i molt més!

La farigola és la planta reina de l’hivern; en gairebé totes les cases es fa servir en forma d’infusió, sopes, per glopejar… Com a antisèptic, elimina els gèrmens i redueix els símptomes de les infeccions, la febre o el malestar. Serveix per alleujar el mal de coll, l’afonia o quan tenim el pit carregat, i fins i tot per desinfectar ferides. Afavoreix la digestió, ja que evita els espasmes gàstrics i la formació de gasos i és molt efectiva en inflamacions a la boca, nafres o mal alè. Us recomano que tingueu a casa un test amb farigola fresca perquè, a més, estic segura que ajuda a afavorir el bon ambient. Si teniu banyera i voleu recuperar-vos del cansament d’un llarg dia, prepareu un bany relaxant afegint a l’aigua una infusió de farigola, que també us ajudarà a dormir millor.

No sé què deu tenir la paraula gratinat, que provoca somriures sigui on sigui que apareix. Des que vaig descobrir el llevat nutricional estic encantada, perquè és un ingredient ideal per tenir un gratinat saludable i vegà. Aporta a qualsevol plat un sabor intens i grans propietats, que us vaig explicar en la meva recepta “Entrepà bacon-cheese vegà”. Aquest cop, l’he barrejat amb llavors de cànem pelades i una mica de sal marina i, voilà, empolvorada sobre una mica de pa torrat, no ha d’envejar res al parmesà. Una de les propietats que destaca de les llavors de cànem és el seu contingut en proteïna vegetal de fàcil assimilació i la seva gran riquesa en àcids grassos (omega-3 i 6). Estan considerades una de les fonts vegetals més nutritives del planeta. Les podeu prendre senceres o triturades i afegir-les en amanides, sopes, batuts, postres… Són ideals per a vegetarians i esportistes i per convertir aquesta sopa en una poció equilibradora, reforçant i recuperadora.

La recepta

Ingredients (2-3 persones)

  • 5-6 cebes
  • Oli de coco
  • 2 tasses de brou de verdures
  • 1 branquetes de farigola fresca (o seca, si no en trobeu)
  • 1 mica de sal marina
  • 1 mica de pebre negre mòlt
  • 1 mica d’all en pols
  • 1 mica de pols de bolets (o una mica d’aigua de cocció d’algun bolet)
  • 2 c.s. de llevat nutricional
  • 1/2 de tassa de llavors de cànem pelades
  • Torradetes de pa integral

Preparació

  1. Ratlleu totes les cebes (amb la mesura més gran) i salteu-la amb una mica d’oli de coco. Afegiu la branqueta de farigola, la sal i el pebre. Deixeu que “suï” i que comenci a estovar-se; si cal, afegiu-hi una mica d’aigua perquè no es cremi ni es dauri massa.
  2. Quan estigui ben feta (mínim 20 minuts), afegiu-hi el brou de verdures (en funció de les racions n’hi podeu posar més), la pols de bolets i l’all en pols. Deixeu uns 10-15 minuts més a foc lent. Si queda molt espessa, afegiu-hi més brou o aigua mineral.
  3. Per preparar el gratinat, barregeu (en un robot queda millor) les llavors de cànem, el llevat i una mica de sal marina i escampeu sobre les torradetes per gratinar (amb 1 o 2 minuts n’hi ha prou).
  4. Serviu la sopa en bols individuals i poseu sobre cada un les torrades gratinades i una mica de farigola fresca.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable