La base és una sopa de tomàquet aromàtica i una mica picant (o molt; vosaltres decidiu!). Bona, saludable, amb moltíssims vegetals i potser, només embrutarem una cassola, així que no pot ser més pràctica. Ideal per als fredolics i per als que els encanta menjar de cullera, és un plat únic que us salvarà de més d’una dificultat i us aportarà una força vital màgica.

No us espanteu per la llista d’ingredients; només vull que sapigueu que és el típic plat de cullera complet, calent i saborós, que podeu fer amb els vegetals que tingueu per casa i així poder reciclar al màxim i netejar la nevera de restes. Resulta una sopa molt completa, ja que, a més d’incloure una bona quantitat de vegetals, porta cereal integral en forma de nachos de blat de moro cruixents i azukis, un llegum molt apreciat al Japó, on tradicionalment s’ha fet servir per enfortir la funció renal i que es complementa a la perfecció pel que fa a proteïnes. La mongeta azuki té també propietats depuratives que ajuden a netejar l’organisme, alhora que el nodreix i el respecta.

El tomàquet és una font inesgotable de propietats preventives i curatives, a més d’ajudar en el procés antienvelliment gràcies al licopè, un potent antioxidant que actua protegint les cèl·lules de l’estrès. Recordeu que és a l’estiu quan podem assaborir els millors tomàquets i, encara que és cert que es poden aconseguir frescos durant tot l’any, són molt més saborosos en plena expansió de la seva temporada, de juliol a setembre. Així que, a l’hivern recomano que tingueu conserves de tomàquet de qualitat. Per aquesta sopa, he fet servir tomàquet sencer pelat, per deixar algun tros més gran i donar una mica més de textura i que quedi ben sucosa i deliciosa.

Una sopa reconfortant, aromatitzada amb all, ceba, api, fonoll… i amb un toc picant de gingebre i pebre vermell de la Vera. És tan simple com saltar les verdures, afegir els tomàquets sencers pelats i trossejats i deixar que faci xup-xup a foc lent durant una bona estona. Segons la medicina tradicional xinesa, els òrgans que corresponen a l’hivern són els ronyons, la bufeta i l’aparell urogenital i, quan naixem, ens regalen una bona dosi d’energia vital protegida als ronyons. De com fem servir aquest preciós regal i de com el conservem depèn en gran mesura dels nostres hàbits de vida. Mengeu cada dia durant l’hivern cereals integrals ben cuits, estofats de llegums, verdures, sopes amb algues, ferments naturals… i preneu cada dia alguna verdura d’arrel i fulles verdes petites. Veureu com, de manera màgica, us sentiu més vitals.

La recepta

Ingredients (3-4 racions)

  • 1 pot gran de tomàquets sencers i pelats (de cultiu ecològic)
  • 1 pot petit de mongetes azuki cuites
  • 1 l de brou de verdures
  • 1 ceba
  • 1 tros de porro
  • 2 grans d’all
  • 1 tros d’api
  • 1 tros de xirivia
  • 1 bulb de fonoll petit
  • ½ pebrot vermell
  • ½ pebrot verd
  • Sal marina
  • Oli d’oliva
  • Una mica de pebre acabat de moldre
  • Una mica de pebre vermell de la Vera picant
  • Una mica de gingebre en pols
  • Una mica de comí en pols

Per servir:

  • Tortillas cruixents (nachos)

  • 1 alvocat madur
  • Col verds a tires fines

Preparació

  1. Salteu en una mica d’oli d’oliva les verdures trossejades ben petites fins que comencin a estovar. Trossegeu els tomàquets (a la mida que més us agradi) i afegiu-los a les verdures amb les espècies i la sal marina. Deixeu que lligui tot durant uns 10-15 minuts (vigilant que no s’enganxi; si cal, poseu-hi una mica d’aigua) i després, afegiu-hi el brou de verdures perquè cogui a foc lent durant uns 20-25 minuts.
  2. Al final, afegiu-hi les azukis cuits i deixeu que es barregin els sabors uns 10 minuts més. Si voleu coure les azukis, deixeu en remull la nit anterior. Llenceu l’aigua de remull i poseu en una cassola tres mides d’aigua per una d’azuki amb una tira d’alga kombu. Quan arrenqui el bull, tapeu i deixeu coure a foc lent. Durant la cocció, si s’evapora l’aigua, aneu afegint-n’hi perquè la mongeta azuki estigui sempre submergida. Coeu fins que estiguin tendres (de 40 a 50 minuts).
  3. Per servir la sopa, acompanyeu amb tires de col verda ben fines, trossos d’alvocat i nachos de blat de moro al gust.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable