Recordo que, quan era petita, un oncle meu esmorzava habitualment un bol de cafè amb una bona cullerada de mantega… Llavors em semblava un costum estrany fins que vaig saber que més gent ho feia. La versió actual i millorada que està molt de moda és la del cafè -o fins i tot xocolata- amb una mica de mantega orgànica sense sal o de ghee (mantega clarificada) i una mica d’oli de coco. El seu èxit rau en el fet que ajuda a baixar de pes, i a més està avalat per antics principis ayurvedes: es diu que proporciona energia més sostinguda, aguditza la ment, accelera el metabolisme i manté la sensació de sacietat durant més temps. Sé que alguns que segueixen dieta evolutiva també l’inclouen en els seus plans.

Els beneficis de l’oli de coco ja són prou coneguts. Els seus àcids grassos de cadena mitjana el cos els utilitza com a energia molt disponible en lloc d’emmagatzemar-ho com uns altres tipus de greixos; i pel que fa al gust, dóna un punt únic als plats.

Bé, si no teniu inconvenients amb els ingredients esmentats, ho podeu provar; però si teniu problemes amb la mantega o el cafè, us proposo una alternativa… i en versió caputxino!

Substituirem el cafè per xicoira soluble -és com un cafè molt light-, i hi afegirem una mica d’oli de coco i una mica de crema de nous. Finalment, el coronarem amb nata de coco i una mica de cacau mòlt. Una recepta ràpida, senzilla, energètica, que no altera el sistema nerviós i amb una aportació de greixos saludables.

La crema de coco és opcional, però us recomano tenir-ne de preparada a la nevera, a punt per coronar el caputxino. Per obtenir-la, cal partir d’una llet de coco de bona qualitat, mantenir-la a la nevera fins que se solidifiqui la part que ens interessa (amb unes hores n’hi ha prou), obrir l’envàs i retirar amb cura la part blanca més sòlida; l’aigua que queda es pot guardar per afegir a algun batut o sopa. Només cal muntar la part sòlida amb batedor de varetes, i obtindrem una nata muntada de coco que es pot guardar a la nevera.

La recepta

Ingredients

  • 220-250 ml d’aigua
  • 2 culleradetes plenes de cafè de xicoira soluble
  • 1 cullerada rasa d’oli de coco
  • 1 cullerada rasa de crema de nous
  • Nata muntada de coco al gust
  • Cacau en pols sense sucre

Elaboració

  1. Escalfeu l’aigua i, quan estigui a punt de bullir, afegiu-hi la xicoira soluble. Remeneu per dissoldre-la bé.
  2. Poseu al got de la batedora la beguda de xicoira, l’oli de coco i la crema de nous. Bateu-ho tot bé uns segons.
  3. Aboqueu la mescla en una tassa i coroneu-la amb la nata de coco.
  4. Escampeu-hi una mica de cacau i serviu.

Si ho voleu més dolç, hi podeu afegir una mica de sucre de coco o algun endolcidor natural.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner