Compota de pastanaga i poma i hidratat de chía

Fotos: Becky Lawton

“Aquest mes pot arribar a ser dels més complicats de l’any”, diria el nostre sistema digestiu. Sopars, dinars, festes amb excessos… És el que toca i pot ser difícil mantenir uns hàbits saludables, tot i que des de la nostra pàgina podeu veure centenars d’idees saludables fins i tot per passar les festes.

De tota manera, sempre tenim el comodí de l’esmorzar. El que proposo avui és ben digestiu, reconfortant i deixa el paladar a gust. La idea és que el dia abans preparem una crema amb pastanaga i poma, cuita a foc lent amb canyella i llimona, després la triturem amb cúrcuma fresca (tot i que és opcional li dóna un toc interessant) i la reservem.

L’endemà posem a hidratar llavors de xia amb llet vegetal (mentre ens arreglem per sortir, per exemple), i després ho barregem tot. Si tenim una mica més de temps, suggereixo acompanyar amb el caldo de la cocció de les pastanagues i les pomes, amb l’afegit de kuzu.

Tot el conjunt és pura nutrició per a la microbiota: polifenols, pectines, mucílags, midó resistent… Aquests dies és possible que els “habitants” dels nostres intestins tinguin molta feina, i una ajuda en forma d’esmorzar els anirà la mar de bé. Espero que ho tasteu i us agradi tant com a mi!

Aprofito per deixar-vos abraçades de pi i ametlles, petons de canyella i cacau i aromes de cardamom i clau. Bon any, comunitat!

La recepta

Per a 2 racions:

  • 2 c.s. de llavors de xia
  • Mig got de beguda vegetal
  • 1 poma
  • 1 pastanaga
  • La pela d’una llimona
  • 1 branca de canyella
  • 1 trosset de cúrcuma fresca d’1 cm aproximadament (opcional)
  • Per endolcir: edulcorant natural al gust
  • 1 culleradeta de kuzu (opcional)

Elaboració:

  1.     La nit anterior, poseu a coure la poma trossejada amb la pastanaga, la pela de llimona, la canyella i prou aigua per cobrir-ho tot. Porteu-ho al foc a coure fins que estigui tendre.
  2.    Coleu el brou (reserveu) i tritureu la poma, la pastanaga i la cúrcuma fins a tenir una crema.
  3.    L’endemà, poseu les llavors de xia amb la beguda vegetal i deixeu-ho prou temps perquè s’hidratin.
  4.    Serviu la crema amb les llavors de xia hidratades.
  5.    Si voleu aprofitar el brou de la cocció, dissoleu la culleradeta de kuzu en una mica d’aigua freda, afegiu-la al brou, porteu-ho al foc i deixeu que arribi al punt d’ebullició. Retireu i beveu. Molt reparador de la mucosa digestiva, ja que té efecte prebiòtic!

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg