“Aquest mes pot arribar a ser dels més complicats de l’any”, diria el nostre sistema digestiu. Sopars, dinars, festes amb excessos… És el que toca i pot ser difícil mantenir uns hàbits saludables, tot i que des de la nostra pàgina podeu veure centenars d’idees saludables fins i tot per passar les festes.
De tota manera, sempre tenim el comodí de l’esmorzar. El que proposo avui és ben digestiu, reconfortant i deixa el paladar a gust. La idea és que el dia abans preparem una crema amb pastanaga i poma, cuita a foc lent amb canyella i llimona, després la triturem amb cúrcuma fresca (tot i que és opcional li dóna un toc interessant) i la reservem.
L’endemà posem a hidratar llavors de xia amb llet vegetal (mentre ens arreglem per sortir, per exemple), i després ho barregem tot. Si tenim una mica més de temps, suggereixo acompanyar amb el caldo de la cocció de les pastanagues i les pomes, amb l’afegit de kuzu.
Tot el conjunt és pura nutrició per a la microbiota: polifenols, pectines, mucílags, midó resistent… Aquests dies és possible que els “habitants” dels nostres intestins tinguin molta feina, i una ajuda en forma d’esmorzar els anirà la mar de bé. Espero que ho tasteu i us agradi tant com a mi!
Aprofito per deixar-vos abraçades de pi i ametlles, petons de canyella i cacau i aromes de cardamom i clau. Bon any, comunitat!
La recepta
Per a 2 racions:
- 2 c.s. de llavors de xia
- Mig got de beguda vegetal
- 1 poma
- 1 pastanaga
- La pela d’una llimona
- 1 branca de canyella
- 1 trosset de cúrcuma fresca d’1 cm aproximadament (opcional)
- Per endolcir: edulcorant natural al gust
- 1 culleradeta de kuzu (opcional)
Elaboració:
- La nit anterior, poseu a coure la poma trossejada amb la pastanaga, la pela de llimona, la canyella i prou aigua per cobrir-ho tot. Porteu-ho al foc a coure fins que estigui tendre.
- Coleu el brou (reserveu) i tritureu la poma, la pastanaga i la cúrcuma fins a tenir una crema.
- L’endemà, poseu les llavors de xia amb la beguda vegetal i deixeu-ho prou temps perquè s’hidratin.
- Serviu la crema amb les llavors de xia hidratades.
- Si voleu aprofitar el brou de la cocció, dissoleu la culleradeta de kuzu en una mica d’aigua freda, afegiu-la al brou, porteu-ho al foc i deixeu que arribi al punt d’ebullició. Retireu i beveu. Molt reparador de la mucosa digestiva, ja que té efecte prebiòtic!