M’agrada esgotar fins al final els últims fruits de temporada, que sé que ja no tornaré a menjar en el seu punt fins al cap d’un any. Amb aquest esmorzar, ja podem dir adéu a les figues fresques, aquests fruits de curta vida que, però, podem deshidratar i convertir en figues seques per gaudir tot l’any. Sabíeu que el seu contingut nutricional es potencia amb la deshidratació? Per exemple, el contingut de proteïna i de potassi pràcticament es triplica! Així que, si teniu possibilitat d’aconseguir les últimes figues de la temporada, assequeu-les…. si és que hi sou a temps i no us les mengeu abans!

Però la base de l’esmorzar d’aquest mes és una granola, que podem definir com una barreja de cereals amb fruita seca, la textura –a diferència d’un musli– és cruixent. Com que últimament tinc moltes consultes sobre com substituir els cereals quan hi ha algun impediment de salut, proposo aquesta alternativa. La base són avellanes, nous (es pot fer amb una altra mena de fruita seca), escates de coco i llavors, que en aquest cas són de carbassa i gira-sol, però n’hi ha moltes més amb què podem fer granoles estupendes: cànem, sèsam, cañihua, rosella, etc.

Un cop preparada, es conserven en un pot de tapa hermètica i només cal afegir la fruita de temporada o enriquir-la al gust amb espècies com canyella, gingebre, cardamom; o amb altres ingredients com cacau sense sucre, nibs de cacau, baies de goji…

Conec uns quants fans de la dieta evolutiva que estan encantats amb aquesta opció sense cereal, ric en àcids grassos omega-3 i endolcit només amb fruita fresca al gust.

Feliç tardor, família! Vegem la recepta.

La recepta

Per a la granola

 • 1 tassa d’avellanes
 • 1 tassa de nous
 • 1 tassa d’escates de coco
 • ½ tassa de llavors de carbassa
 • ½ tassa de llavors de gira-sol

Per a l’esmorzar

 • ¼ de tassa de granola sense cereal
 • 1-2 figues
 • Uns grans de raïm
 • Mitjana tassa de llet vegetal

Elaboració

 1. Per a la granola: poseu les avellanes i les nous en remull durant 6-8 hores, i assequeu molt bé.
 2. Poseu les llavors en remull durant una hora i assequeu.
 3. Poseu en un aparell per triturar la fruita seca i les llavors i feu tocs intermitents per obtenir grànuls.
 4. Aboqueu aquests grans en una paella o una safata de forn i daureu a foc mitjà-baix. Al final afegiu les escates de coco i seguiu remenant.
 5. Deixeu assecar completament i guardeu en un recipient de vidre.
 6. A l’hora de servir, afegiu la fruita fresca i la llet vegetal.

 

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner