M’encanten les begudes “amb substància”, que tinguin ànima, que m’expliquin sabors, textures, i si, a més, em poden aportar nutrients i són bones, millor encara!
És molt demanar tot això a l’hora d’esmorzar? Potser no. Aquí teniu l’esmorzar que proposo per a aquest mes: una barreja boníssima feta amb una infusió d’espècies, beguda vegetal i puré de moniato que podem aprofitar de la nit anterior. Només cal que reservem un parell de cullerades de moniato cuit (a trossos o convertit en puré). També es pot fer amb carbassa. En qualsevol cas, totes dues versions estan delicioses.
El chai, beguda típica del sud de l’Índia, és te negre al qual se li afegeixen espècies, llet i sucre, però també hi ha moltes variants que sorgeixen de substituir el te negre per verd (o fins i tot de suprimir-los tots dos i de fer-ho només amb espècies), la llet de vaca per begudes vegetals i el sucre per edulcorants naturals. També es relaciona molt amb els ioguis i l’ayurveda. En els anys seixanta, quan el ioga es començava a practicar a Occident, els mestres solien servir-ne als alumnes per afavorir la concentració i l’equilibri, i estimular la vitalitat. Sabem el poder que tenen les espècies com el gingebre, el clau, el cardamom, el coriandre, la canyella… Ajuden el sistema digestiu, algunes tenen poder antiinflamatori, i, a més, ens donen el que busquem en aquesta època: calor interna.
D’altra banda, el moniato (i també la carabassa, si ens decantem per aquesta opció), ens aportarà antioxidants com els betacarotens, fibra i dolçor natural.
Segur que us agradarà molt i, si sou esportistes, no podeu deixar d’incloure’l en els vostres esmorzars.
La recepta
Ingredients per a una ració
- 1 cullerada plena de puré de moniato (o de carabassa)
- 1 culleradeta de barreja d’espècies mòltes (per exemple, clau, gingebre, canyella i cardamom)
- 1 tassa de beguda vegetal (al gust)
- 2 dàtils sense pinyol (és opcional, només si es vol més dolçor)
- 1 cullerada rasa de te negre, te verd o rooibos
Preparació
- En un pot, poseu la beguda vegetal amb les espècies i els brins de te fins que arribi al punt d’ebullició. Retireu, tapeu i deixeu reposar.
- Coleu la infusió i aboqueu al vas d’una batedora, afegiu-hi el puré de moniato, els dàtils i tritureu fins a aconseguir una barreja homogènia.
- Serviu immediatament i, si ho voleu, afegiu-hi una mica més de barreja d’espècies per sobre.
Per a un dia amb moltes presses, podeu fer servir una bosseta de te chai i barrejar-la amb la resta d’ingredients de la recepta, però queda molt millor preparat de l’altra manera.