Fotos: Becky Lawton

M’agrada la cuina d’aprofitament, i no em refereixo només a aprofitar sobres, sinó també a aprofitar beneficis, a treure partit del que ens ofereixen els aliments.

És època de moniatos –a mi m’encanten!–, i ja hem vist que, com a bon tubercle dolç, ens dona joc per a molts plats dolços, cosa que és ideal, ja que en general no caldrà afegir altres sucres. Aquest més us porto un paté per untar, però amb la particularitat que té un efecte prebiòtic! Vaja, que es converteix en aliment per als bacteris intestinals. Què us sembla?

En aquest portal, molts professionals han parlat extensament del midó resistent o midó retrogradat. Un resum breu: els midons d’aliments com les patates, la iuca, els moniatos i també llegums i cereals, si es cuinen i es mengen immediatament, es converteixen en glucosa (sucre). En canvi, si després de coure es deixen refredar a 4 o 5 ºC durant 24 hores, els midons que contenen canvien d’estructura i es tornen resistents a la digestió, de manera que passen directament a ser degradats pels bacteris intestinals.

No és que sigui “dolent” menjar els midons de seguida de ser cuinats –és més, en algunes ocasions és molt recomanable, com, per exemple, en el cas dels esportistes que necessiten una càrrega ràpida de glucosa–, però que a través d’un mètode de cocció puguem aconseguir alimentar els nostres bacteris també és genial. Per dir-ho de manera entenedora, si les coem i les refredem, ajudem a controlar el pes.

La recepta és molt senzilla i molt bona. Si heu de fer un “amic invisible”, prepareu aquest paté i poseu-lo en un pot bonic; segur que agradarà molt!

La recepta

  • 1 moniato
  • 1 cullerada de ratlladura de taronja
  • 1 culleradeta de ratlladura de cúrcuma fresca
  • 50 grams de xocolata negra al 70%
  • Canyella molta al gust

Nous al gust

  1. Coeu el moniato sencer i sense pelar fins que estigui tendre.
  2. Un cop cuit, deixeu refredar a temperatura ambient i poseu a la nevera durant 24 hores.
  3. Peleu el moniato i feu-ne puré.
  4. Piqueu la xocolata i foneu al bany maria. Afegiu la ratlladura de taronja, la canyella i la cúrcuma. Barregeu-ho bé i passeu-ho per un colador fi per retenir les pells.
  5. Aboqueu la xocolata sobre el moniato i barregeu-ho de manera que quedin vetes; no cal barrejar per unir-ho tot.
  6. Guardeu el paté en un pot de vidre i poseu-hi les nous per sobre.

Conserveu a la nevera durant una setmana.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana