porridge-1

Sol passar que quan ens endinsem en el món d’una alimentació més natural i saludable (cosa que normalment succeeix a causa d’algun problema de salut que volem resoldre), ens fa pànic pensar en tots els ingredients “dolents” que hem de deixar enrere per sempre més. Només veiem limitacions i restriccions i pensem que mai tornarem a gaudir del menjar tal com ho fèiem abans.

Però deixeu-me que us expliqui una gran veritat: res més lluny de la realitat! És qüestió de canviar de perspectiva. Tot el que hem de fer és tornar a ser aquells nens i nenes exploradors inquiets que vam ser i deixar-nos anar, sense por a un nou món de sabors, textures i colors que tenim per davant per descobrir.

Però sí, ho sé! al principi pot resultar complicat i una cosa tan simple com l’esmorzar es pot convertir en un autèntic drama: i què se suposa que he de menjar? com puc preparar un esmorzar saborós i alhora nutritiu, exquisit i ràpid de fer?

Doncs arribo a aquesta secció amb aquest propòsit, el de conquistar-vos, temptar-vos i sobretot posar-vos-ho molt fàcil perquè des de la primera hora del dia us sentiu totalment complaguts, alegres, ben nodrits i llestos per conquerir un món que us necessita en la vostra màxima esplendor.

Què, us agrada la idea? Doncs comencem amb dos consells per a l’èxit:

  1. El primer que hem de fer és escollir uns ingredients de màxima qualitat.
  2. Un bon truc és fer amb previsió algunes preparacions senzilles que ens aportaran diferents textures i sabors, i enriquiran les nostres creacions.

Així, per a la recepta d’avui, jo he escollit una civada certificada sense gluten i també una orxata ecològica envasada feta amb xufes valencianes.

Per a l’esmorzar d’avui farem un porridge de civada en orxata de xufla. Aquesta part es fa sola! Únicament hem de deixar la civada en remull a l’orxata la nit anterior, dins de la nevera. Fàcil, oi?

I si volem avançar feina per al matí, podem fer ja la salsa de “xocolata” (tot el que hem de fer és batre tots els ingredients en un pot o minibatedora) i guardar-ho a la nevera fins al moment de fer-la servir.

Així, al matí, només haurem de fer els préssecs al grill. Si al matí aneu amb presses podeu ometre aquest pas i deixar-ho per moments més relaxats com el cap de setmana (o podeu posar el préssec al forn mentre us dutxeu ☺).

La resta és posar-ho en un got bonic i voilà! Tens a punt un esmorzar deliciós i nutritiu digne d’un dia de festa.

porridge-2

Per cert, sabies que…?

La civada és un cereal especialment nutritiu, i és una molt bona opció si es vol fer un esmorzar complet, energètic i reconstituent. És molt rica en minerals (zinc, calci, ferro, fòsfor, iode i silici).

Una pregunta freqüent respecte a la civada és: però la civada conté gluten? La resposta és sí, conté una forma de gluten anomenada “avenina” que representa entre el 12 % i el 16 % del total de les seves proteïnes. Malgrat aquest baix contingut, pot haver-hi algunes persones celíaques o intolerants al gluten que reaccionin en prendre-la.

El que ens certifica aquesta civada sense gluten és que no ha pogut ser contaminada per altres cereals que sí que en tenen.

L’orxata és rica en olis monoinsaturats, grans protectors del sistema cardiovascular. Rica en arginina, un aminoàcid essencial en la infància i precursor d’una substància imprescindible per al sistema nerviós, els vasos sanguinis i el sistema immunològic.

Garrofa: És un llegum ric en magnesi, calci, ferro, provitamina A i algunes vitamines del grup B. No conté àcid oxàlic com el cacau, tampoc teobromina, un estimulant semblant a la cafeïna que sí que té el cacau.

Xarop d’auró: Hi ha diferents tipus de xarop d’auró en funció del moment de la seva recol·lecció i producció. El més claret és més dolç i suau, és el de l’inici de temporada (febrer), i el més fosc, té un sabor menys dolç i és del final de temporada (abril). És ric en vitamines i minerals com el zinc, el calci, el magnesi i el ferro. És un endolcidor amb índex glucèmic baix.

porridge

La recepta

Quantitat: 1 – 2 persones
Temps: 15 min
Estris: —

Ingredients porridge:

Ingredients salsa:

  • ¼ de T de garrofa crua en pols
  • 3 C de xarop d’auró grau C
  • 3 C d’aigua
  • ¼ c de gingebre en pols (opcional)
  • 1/8 c de cardamom (opcional)
  • 1/8 c d’anís estrellat (opcional)

Ingredients fruita a la graella:

1 o 2 préssecs madurs

2 C de sucre de coco

¼ c de canyella en pols

Extres:

  • Nibs de cacau
  • Nous trossejades

Preparació:

  1. La nit anterior posa els flocs de civada en remull dins l’orxata i guarda-ho tapat a la nevera.
  1. Pela els préssecs i parteix-los per la meitat. Afegeix el sucre de coco i la canyella i col·loca-ho sobre una reixeta al forn preescalfat a 180 °C. S’enforna uns 4 minuts per cada costat. Reserva.
  1. Prepara la salsa de garrofa posant tots els ingredients en un envàs petit i barrejat molt bé amb unes varetes o una cullereta. També pots utilitzar una batedora petita, de les de viatge.
  1. Serveix al teu gust.

Notes: Si no vols enfornar la fruita, pots simplement barrejar-la amb el sucre i la canyella i servir directament sobre el porridge. Estarà deliciós igual!

Vols que t’expliqui un últim secret? La civada sola amb l’orxata ja és un èxit total, així que si no tens ganes de recrear-t’hi més, promet-me que almenys provaràs aquesta part, d’acord?

 

elka-ETS-1-webElka Molker
Health Activist & Clean Food Cooker