Benvingut, març! Aquest any, al meu parer, hem tingut un hivern especialment rigorós, i no sé si teniu tantes ganes com jo que arribi un canvi en l’ambient, de cels més clars, més sol, roba més lleugera…

Foto: Becky Lawton

El meu esmorzar del mes està pensat per a aquest temps d’adaptació en el qual no tenim ganes ni de plats gaire calents ni gaire freds. És una proposta a mig camí entre una crema, unes farinetes o porridge, però que no conté cereal (seria un clàssic fer servir flocs de civada), sinó farina de coco. Per donar-hi una mica de rock-and-roll, hi afegim una miqueta de xocolata (per anar acomiadant l’hivern), unes llavors i fruita seca (per al punt crocant) i… els primers maduixots (per començar a donar la benvinguda a la primavera). Com veieu, el plat és coherent amb la transició.

Us comento per què incloc el coco:

  • És molt ric en fibra, aporta prop del 60%. A més, aquest tipus de fibra es mou pel tracte digestiu absorbint toxines i eliminant-les després.
  • És ideal per a persones amb intolerància al gluten o amb problemes de permeabilitat intestinal.
  • És apte per a persones diabètiques, amb candidiasi o enganxades als dolços, ja que ajuda a mantenir estables els nivells de sucre en sang.
  • Està recomanat per a persones amb malalties autoimmunes.
  • És fàcil de digerir.
  • Té un contingut en greix baix, i en tot cas conté àcids grassos de cadena mitjana, un tipus de greix que el cos no emmagatzema, sinó que usa com a font d’energia (disponibilitat immediata).
  • Excel·lent per als esportistes.

Normalment faríem servir la farina de coco per fer pastissos, pans o galetes, entre d’altres, però, com que la cuina és experimental, l’he provat en aquesta recepta i el resultat m’ha agradat molt.

La farina de coco és com una esponja: absorbeix molt de líquid; per això la quantitat de líquid que proposo és orientativa. Val més anar provant fins a trobar el punt que ens agradi.

Per a la dolçor, he fet servir una llet vegetal (hi podem posar la que més ens agradi), que, segons quina sigui, endolcirà més o menys el plat, a més de les maduixes i la xocolata, però si us cal més dolçor, intenteu ser discrets amb les quantitats i feu servir alternatives naturals.

Espero que us agradi!

Bon mes, família.

Porridge o crema de coco amb xocolata, llavors i maduixots

Per a 1 persona

  • 2-3 cullerades de farina de coco
  • 200 ml de llet vegetal
  • 1 cullerada de barreja de fruita seca i llavors (ametlles, cànem, sèsam…)
  • 20 g de xocolata 70% cacau mínim
  • 3-4 maduixots (Ecològics! Les maduixes d’agricultura convencional són un dels fruits que més pesticides solen portar)

Unes fulletes de menta o menta (opcional)

  • Poseu la farina de coco en un cassó amb la llet vegetal a foc baix, remenant fins que espesseixi. Retireu-ho i deixeu-ho refredar.
  • Mentrestant, talleu la xocolata a trossets i foneu-la.
  • Renteu i talleu les maduixes a trossets.
  • Piqueu la fruita seca i barregeu-la amb les llavors.
  • Aboqueu en un bol la crema de coco, afegiu-hi els maduixots, la xocolata fosa i escampeu-hi per sobre la fruita seca picada.
  • Decoreu amb unes fulles de menta.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner