Agost, per a molts el mes del descans, del relax i del temps, temps per gaudir de fer coses que ens agraden i que potser no fem perquè anem sempre amb presses la resta de l’any. A mi em passa: a l’estiu i els caps de setmana, preparo alguns plats que en el dia a dia no faig. Un dels que sempre m’ha agradat fer és la fruita de pinyol rostida a la planxa. I us preguntareu: “Per què la rosteixes, si és ben bona en plena temporada i podem menjar-la al natural?”. La resposta és: “I per què no? Per què no variar i provar alternatives? Per què no gaudir d’una estoneta a la cuina creant?”. El que proposo és un joc de textures, sabors i beneficis per a la nostra flora.

Aquest esmorzar es compon de:

  • Fruites de pinyol, com préssecs, albercocs, nectarines…: totes riques en betacarotens, substàncies antioxidants que a l’estiu ens ajuden a contrarestar els efectes de l’exposició al sol.
  • Ametlla: en gra fi, que ens aporta àcids grassos. Li donarem caràcter i sabor amb espècies i textura crocant. He fet servir només cúrcuma però amb una mica de canyella també hi sumareu sabor i beneficis!
  • Crema d’arròs: normalment es fa servir per cuinar plats salats, però es pot transformar en una salsa probiòtica per acompanyar aquesta fruita.
  • La salsa probiòtica cal preparar-abans, però també es pot fer la fruita amb l’ametlla en gra i prendre-la amb iogurt, lacti o de coco.

La recepta

  • 1 préssec
  • 1 albercoc
  • 1 cullerada de sucre de coco
  • 2 cullerades d’oli de coco (és opcional; es pot fer servir un altre oli vegetal)
  • 100 ml de crema d’arròs per cuinar
  • 2-3 cullerades de llet vegetal
  • 1 culleradeta de pols probiòtics
  • 50 g d’ametlla en granet
  • 1 culleradeta (de cafè) de cúrcuma en pols

1. Per preparar la crema probiòtica: poseu en un pot la crema amb la llet vegetal i escalfeu-la només fins que estigui tèbia. Retireu-la del foc i afegiu-hi els probiòtics (cal assegurar-se que el líquid està tebi i no calent). Remeneu i poseu-ho en un recipient de vidre, emboliqueu-ho amb un drap de cuina i deixeu reposar tota la nit. Manteniu la crema a la nevera.

2. Barregeu el gra d’ametlla amb la cúrcuma i una mica del sucre de coco. Torreu-ho a la paella remenant de tant en tant fins que agafi color daurat. Retireu i deixeu refredar.

3. Talleu les fruites per la meitat i retireu els pinyols. Pinzelleu amb oli de coco la superfície plana i escampeu-hi per sobre una mica de sucre de coco; marqueu a la planxa.

3. Serviu la fruita en plats o bols, aboqueu-hi una mica de la crema d’arròs i escampeu una cullerada de l’ametlla en gra (la resta, conserveu-la en un pot de vidre). Es pot acompanyar amb una infusió d’hibisc.

Bon final d’estiu, família!

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana