La socca és originària del sud de França; són uns creps fets amb farina de cigrons, aigua i sal. Resulten un “vehicle” deliciós, nutritiu i apte per a tots els públics, per incloure més verds frescos en la dieta.
Un dels beneficis principals de la farina de cigró és que és una bona font de proteïna vegetal, de fibra (ajuden a regular el trànsit intestinal) i de ferro (que, en aquesta recepta, fem més assimilable gràcies a la vitamina C de les llimes i germinats), així com d’hidrats de carboni d’absorció lenta.
Amb totes aquestes característiques, aquests creps són perfectes per a persones que necessitin controlar els nivells de sucre en sang o el pes, perquè, com que tenen carbohidrats d’absorció lenta, sacien durant més temps.
Com que la farina de cigró no té gluten, aquests creps són ideals com a substitut del pa i un gran recurs per a totes les persones celíaques.
Són molt bons tant amb dolç com amb salat. En aquesta proposta d’esmorzar, que es prepara ràpidament, simplement he afegit una crema d’alvocat, coriandre i uns germinats. En menys de quinze minuts tenim un esmorzar deliciós, molt nutritiu, sa, complaent i amb tendència alcalinitzant.
La cúrcuma és opcional, però tenint en compte com intensifica el color groguenc de la farina i les seves propietats antioxidants, que a més potenciarem mitjançant el pebre, és molt bona idea afegir-n’hi.
Un truc que aprofito per mostrar en aquesta recepta és com rebaixar la quantitat de greix d’una crema d’alvocat amb carabassó, ideal si es vol controlar el pes. Com que el carabassó té un gust neutre, gairebé no es nota la diferència.
Una cosa que cal tenir en compte és que la farina de cigró s’enranceix ràpidament, així que el millor és comprar paquets petits envasats al buit i, un cop oberts, guardar-los a la nevera i consumir la resta en un mes.
Si sobra massa, es pot guardar en un pot amb tapa a la nevera durant dos dies, encara que personalment jo prefereixo cuinar-los tots, guardar-los en film (a la nevera) i escalfar-los a la paella o torradora abans de menjar.
Aprofiteu aquesta recepta per incorporar més verd fresc a la dieta afegint, sobretot, germinats!
La recepta
- Quantitat: 5-6 creps
- Temps: 30 min
- Estris: batedora
Ingredients crep:
- 1 T de farina de cigró
- 1 T – ¼ T d’aigua (uns 300 ml)
- 1 c de cúrcuma (opcional)
- 2 C de sèsam negre (opcionals)
- 1 c de sal d’Himàlaia o marina sense refinar
Ingredients crema d’alvocat:
- ½ carabassó
- 1 alvocat mitjà
- 1 llima
- coriandre fresc
- pebre acabat de moldre
Extra:
- germinats variats
Preparació:
- Per fer el crep, barregeu bé tots els ingredients en un bol o batedora.
- Poseu l’alvocat, el carabassó trossejat i el suc de la llima (unes 3-4 cullerades) en una batedora i tritureu, retireu i afegiu celiandre trossejat i una mica de pebre. Reserveu en un bol junt amb l’os de l’alvocat per evitar que s’oxidi.
- Pinteu amb oli d’oliva o coco una paella d’uns 20 cm que estigui ben calenta i afegiu-hi un cullerot de massa, esteneu-la bé i, ben de pressa, abans que qualli, afegiu-hi unes llavors de sèsam negre. Daureu-la un o dos minuts més o menys. Quan les vores comencin a aixecar-se i sigui fàcil girar-la, tombeu el crep. Daureu-lo un o dos minuts més. Feu el mateix fins que s’acabi la massa.
- Farciu els creps amb la crema d’alvocat i uns germinats.