Buddha bowl

Ja abans que es posessin de moda, jo em preparava aquest tipus de plats, que descrivia com a “combinats saludables, energètics i nutritius, o també com a “dinar o sopar complet i deliciós”.

Els buddha bowls consisteixen a combinar en un sol plat diferents ingredients d’origen vegetal de manera que quedi vistós, amb molt color, textures diferents i, per descomptat, que sigui nutritiu i tan complet per no necessitar menjar res més, ni d’acompanyament ni per postres.

Per mi, un buddha bowl representa la fórmula o tipus d’àpat que faig en el meu dia a dia, i que ensenyo a preparar a tothom em pregunta què pot dinar o sopar.

Hi ha persones que fan els buddha bowls més a l’estil macrobiòtic, és a dir, barrejant una mica de cereal i llegum; d’altres que el fan a l’estil crudivegà, amb només verdures i fruites. Jo personalment els faig sense barrejar cereals amb llegums, perquè noto que paeixo millor si no els combino. A més, barrejo verdures crues amb altres de cuinades, incorporo germinats, llavors i/o fruita seca, alvocat i, també, normalment, algun tipus d’aliment fermentat, com xucrut, olives o vinagre d’umeboshi. Per descomptat, no hi barrejo fruita, excepte, algun cop, llimona, llima o tomàquet, per exemple.

Com que aquest buddha bowl és una opció per sopar, l’he preparat només amb verdura i greix saludable, sense gens de cereal ni llegum; ja que a la nit normalment la majoria de persones no necessitem tan de combustible. Ara bé, si ens calen més calories per sopar per estil de vida o condició de salut, hi podem posar una mica de quinoa, pèsols o una mica de hummus, per exemple.

La quantitat de cada ingredient és totalment opcional; depèn de la gana, per una banda, i, per l’altra, del que ja tinguem preparat a la nevera. Podem fer un buddha bowl aprofitant restes de menjar que hagin sobrat del dinar o del sopar del dia anterior, per exemple. Si en aquesta recepta voleu substituir la carbassa per una mica de pastanaga que ja teniu rallada, ho podeu fer perfectament; si en comptes de les fulles de fonoll teniu una mica d’api, es pot canviar sense problema; si no teniu tomàquets xerri però a la nevera us queda una mica de remolatxa que feu servir per fer sucs verds també és una opció excel·lent, etcètera. El més important és que tots els ingredients siguin d’origen vegetal, que hi hagi molt de color, textures diferents, algunes verdures crues i altres de cuinades i algun greix saludable, ja sigui en forma de salsa com la que proposo, llavors, fruita seca, alvocat i/o oli de qualitat.

Una idea per estalviar temps a la cuina és fer més quantitat de verdura cuinada o de salsa, per exemple, i així tenir-ne per fer un altre buddha bowl, ja sigui per al dinar o el sopar de l’endemà afegint una mica de cereal integral o llegum. Si som una mica creatius, organitzats i tenim mentalitat de previsió, podem fer buddha bowls espectaculars amb menys de deu minuts!

La recepta

Ingredients

  • Bròquil
  • Carbassa
  • Carbassó
  • Fonoll (tant les fulles, si en trobeu, com el bulb)
  • Julivert
  • Tomàquets xerri
  • Alfàbrega o espinacs baby
  • Nous de Brasil
  • Llavors de carbassa
  • Pinyons
  • Germinats
  • Llima
  • Sal marina sense refinar
  • Aigua per bullir

Per a la salsa

  • Tahina crua
  • Paté d’umeboshi
  • Aigua tèbia de qualitat

Ingredients buddha bowl

Ingredients buddha bowl

Ingredients buddha bowl

Pinyons i llavors de carbassa

Preparació

  1. Feu la carbassa al vapor aproximadament 14 minuts (amb una mica de sal opcional) i, quan hagi passat aquest temps, afegiu-hi el bròquil (i una mica més de sal) i deixeu que es faci al vapor juntament amb la carbassa entre 3 i 5 minuts.
  2. Quan la carbassa i el bròquil estiguin fets, traieu-los del foc.
  3. Reserveu la carbassa i refredeu el bròquil amb aigua freda per tallar-ne la cocció i fer que mantingui el color verd intens, les propietats i la textura cruixent.
  4. Talleu els tomàquets xerri per la meitat. Reserveu.
  5. Talleu una mica de fonoll a tires fines. Reserveu.
  6. Talleu el carbassó amb la pell (si és ecològic) a rodanxes fines. Reserveu.
  7. Prepareu la salsa simplement triturant o remenant 4 cullerades de tahina amb una culleradeta de paté d’umeboshi i una mica d’aigua tèbia. S’hi pot afegir també una mica de suc de llima o llimona.
  8. Poseu tots els ingredients al plat de manera que quedi visualment agradable.
  9. Gaudiu del plat, afegint-hi més salsa si us agrada, o suc de llima o llimona, oli de bona qualitat, etcètera.

Tots els ingredients els podeu trobar a Biospace.

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner