Després de tots aquests dies de celebracions, àpats copiosos i excessos ens ve de gust una mica de pausa i receptes lleugeres, però a la vegada tenim desitjos d’aliments calents, reconfortants i fins i tot de dolços. Aquesta recepta satisfà totes aquestes necessitats gràcies, sobretot, a la carbassa feta al forn.
El farciment que posem a la carbassa és totalment opcional, però en aquest cas he escollit només verdura i llevat nutricional per fer-la ben lleugera i a la vegada molt gustosa, tenint en compte que és una recepta per sopar i que volem alleugerir la càrrega calòrica que portem acumulant durant totes les festes de Nadal.
Aprofitant les receptes tan saludables que ens proposa la Lala Kitchen per esmorzar i les de la Consol Rodríguez per dinar, jo faria un menú depuratiu, lleuger i saludable format per un esmorzar ben verd, com pot ser el suc verd detox, l’smoothie verd detox o el batut verd alcalinitzant, i per dinar alguna proposta crudivegana de la Consol que ens ajudi a depurar i tenir energia. Per sopar farem aquestes carabasses farcides que, com veurem, ens aniran molt bé tant nutricionalment com emocionalment.
Tal com explica la Montse Reus a la secció El rebost d’aquesta revista, la carbassa té moltes qualitats bones per a la salut; per una banda és un aliment rehidratant gràcies al fet que és un 90 % aigua, aproximadament; i per altra banda la part seca conté un 20 % de proteïna, un 70 % d’hidrats de carboni (la majoria en forma de midó i, per tant, d’assimilació lenta) i un 13 % de greixos (bàsicament poliinsaturats).
Però el millor de menjar carbassa a la nit, a part de saber que nutritivament estem donant un bon aliment al nostre organisme, és l’efecte que ens genera sobre les emocions i el benestar. Quan mengem carbassa a la nit cuinada al forn, o al vapor, o en forma de crema de verdures de seguida experimentem calma, repòs, tranquil·litat… Ens omple i, en cas de tenir desig de menjar dolç o hidrats de carboni, ens sacia, ja que el dolç que té la carbassa ajuda a regular els nivells de sucre en sang. Segons en Xevi Verdaguer, tenim necessitat de dolç a causa de “la falta de dopamina (un neurotransmissor), que fabriquem sobretot quan ens sentim recompensats per alguna cosa que hem fet. Quan està baixa, plorem amb facilitat i estem més irritables. És imprescindible, doncs, per tolerar situacions d’estrès: quan passem nervis ens ve de gust menjar dolç. En aquests casos, ens poden anar molt bé les faves i la carbassa”. Així que ja saps, si tens estrès a la teva jornada laboral pots acompanyar aquestes carbasses amb faves a la teva carmanyola per dinar.
Un aspecte molt interessant d’aquesta recepta és que és molt fàcil de preparar. Moltes persones eviten menjar carbassa perquè diuen que és difícil de pelar i els fa mandra. Per fer aquest plat no cal pelar la carbassa, simplement l’anirem menjant amb una forquilla o una cullera, com si arrosseguéssim el farcit desenganxant-lo de la pell. Les pipes que traiem del forat de la carbassa amb una cullera es poden germinar.
El llevat nutricional aportarà sabor al plat i l’enriquirà de nutrients. No és el mateix el llevat nutricional que el llevat de cervesa. Diferències principals:
- El llevat de cervesa és un producte derivat de la indústria cervesera; el llevat nutricional, en canvi, es conrea en una barreja purificada de melasses de canya i remolatxa, després es fermenta, es cull, es renta, pasteuritza i s’asseca.
- El llevat de cervesa conté possibles residus dels processos industrials; el llevat nutricional no conté cap residu tòxic, és net i pur.
- El llevat de cervesa prolifera la Candida albicans; el llevat nutricional està inactiu i, per tant, no alimenta la candidiasi o altres fongs.
- El llevat de cervesa té un gust amarg (fins i tot el que està desamargat); el llevat nutricional té un gust salat que recorda les nous i el formatge.
- El llevat de cervesa s’utilitza per a la fermentació de cervesa i pans (perquè està actiu); el llevat nutricional no serveix per fermentar aliments i, en canvi, el fem servir per fer formatges vegans, afegir a les salses, per gratinar, per preparar kale deshidratada o en amanida i, en general, per donar un sabor exquisit a qualsevol plat.
- El llevat de cervesa es troba en qualsevol herbolari o botiga de dietètica; el llevat nutricional no es troba en tots els herbolaris, la pots comprar a Biospace, per exemple.
- El llevat nutricional és una font excel·lent de proteïna, fibra, vitamines del grup B, magnesi, ferro, fòsfor, coure, zinc i crom.
Ingredients (ajustar les quantitats a la mida de les carbasses)
- 2 carabasses (jo he usat de la varietat violí)
- Porro
- Pastanaga
- Mongeta verda
- 2 cullerades de llevat nutricional
- Sal marina sense refinar
- Oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred
Preparació
- Rentar bé les carabasses i la resta de verdures.
- Escalfar el forn a 220º.
- Buidar les carabasses, reservar-ne allò que se’n pot aprofitar per al farciment en un bol gran (la polpa) i col·locar les closques en una safata qui pugui anar al forn.
- Tallar totes les verdures ben petites (la resta de la carbassa, el porro, la pastanaga i la mongeta). Reservar-ho al bol juntament amb la carbassa.
- Salar les closques de la carbassa.
- Amanir el farcit de la carbassa amb la sal, l’oli d’oliva i el llevat nutricional.
- Amb l’ajuda d’una cullera, farcir les carabasses amb les verdures de manera que quedin molt plenes perquè un cop cuites el farcit es reduirà.
- Posar-ho al forn i deixar-ho aproximadament 30-40 minuts, però sempre controlant-ho. Depenent de com sigui el forn, mirar si val la pena no posar la funció de coure per la part de dalt perquè no es cremin les verdures.
- Es pot menjar calent o a temperatura ambient.