Aquesta recepta és per a les persones que sempre em diuen que no tenen temps de cuinar, ja sigui perquè treballen moltes hores, tenen fills petits que els reclamen molta atenció o perquè no saben gestionar-se el temps i, quan arriba l’hora de menjar, tenen gana, és tard i ja no tenen ni temps ni energia per preparar-se res gaire elaborat.

Un consell que sempre funciona quan tenim poc temps per cuinar és tenir sempre alguna cosa preparada a la nevera, ja sigui una crema com aquesta, unes verdures saltades, algun tipus de cereal bullit, llegums ecològics bullits al rebost, fulla verda crua a la nevera que es pugui menjar sense cuinar, llavors sempre a mà, germinats, alvocat, tomàquets i algunes verdures en conserva ecològiques sempre que ens assegurem que no tenen conservants ni sucres i que estan elaborades amb aigua i sal de qualitat. L’altra opció és cuinar nosaltres les verdures, els llegums o els cereals i envasar-los al bany maria o al buit (hi ha màquines econòmiques al mercat) i organitzar-nos un dia a la setmana per bullir-ho i tenir-ne per un temps.

Aquesta recepta, doncs, pot ser un plat únic per als dies que se’ns ha fet tard i no tenim res per sopar, o que no tenim gaire gana i ens ve de gust un plat refrescant o bé per a períodes en què estiguem intentant fer una alimentació més detox o crudivegana. En cas de voler fer servir aquesta recepta com a primer plat es pot posar més aigua a la recepta i fer-la per a dues persones i acompanyar-la amb una mica de verdures cuinades amb pèsols, o bé amb una mica d’amanida de quinoa, una hamburguesa vegetal o unes croquetes de verdures casolanes, per exemple.

Trobo clau afegir-hi llavors com a tòping, ja que així obtenim el toc cruixent que sempre busquem quan mengem, per tal de mastegar i eliminar l’estrès. A més, ens fa prendre més consciència a l’acte de menjar, fet que mai podem deixar de banda perquè marca la diferència. No només és important el que mengem sinó també com ho mengem. Si mengem aquesta crema drets, sense prendre consciència, sense mastegar bé i de pressa i corrents és impossible que aporti els mateixos beneficis que si ho fem asseguts, en un ambient tranquil, prenent consciència i agraint els aliments.

La recepta

Ingredients

 • Un bon grapat d’anet (5 c.s. + decoració)
 • 1 cogombre
 • 1 alvocat gran
 • Suc d’1 llimona
 • 1 got d’aigua (opcional)
 • 1 all
 • 1 c.p. de sal marina sense refinar
 • 1 c.s. de llevat nutricional
 • 1 c.s. de llavors de carbassa
 • 1 c.s. de llavors de gira-sol

Preparació

 1. Netegeu bé el cogombre. Si és ecològic no cal que el peleu.
 2. Talleu-lo a daus.
 3. Peleu i talleu l’alvocat a daus.
 4. A la batedora, poseu-hi el cogombre, l’alvocat, el suc de la llimona, l’all, el llevat nutricional, la sal i una mica d’aigua.
 5. Bateu-ho bé fins a aconseguir la cremositat desitjada. Si és massa espès es pot rectificar afegint-hi una mica més d’aigua.
 6. Incorporeu l’anet i bateu uns segons perquè s’integri amb la crema.
 7. En un plat de base fonda, aboqueu la crema i decoreu amb una mica d’anet al centre i les llavors pel voltant.

Si la voleu més refrescant, poseu-la uns minuts a la nevera. 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen