El problema apareix quan l’organisme té baixa activitat de l’enzim principal encarregat de metabolitzar la histamina ingerida, la DiAminoOxidasa (DAO), o bé una metilació lenta del fetge. Després poden aparèixer símptomes com migranya, dolor crònic, fibromiàlgia, problemes digestius, trastorns cutanis, desajustos hormonals, dolors osteopàtics i cansament injustificat.
Quan la meva mare es va posar malalta i ni tan sols els pegats de morfina li alleujaven els dolors, vam anar a visitar en Xevi Verdaguer. Gràcies a ell vam saber que el fetge de la meva mare no metilava prou –entre altres coses– i que, per això, tenia un excés d’histamina. Des de llavors, he viscut la recuperació de la meva mare, he experimentat també beneficis en la meva pròpia pell gràcies a una dieta baixa en histamina i he vist recuperacions increïbles en els meus clients.
La histamina és una molècula vital, necessària per a la vida. És una amina biògena que es forma en els aliments per acció d’enzims dels microorganismes a partir dels aminoàcids precursors. La histamina, que es troba en tots els aliments en més o menys mesura, ja siguin d’origen animal o vegetal, també ha de ser metabolitzada per poder ser eliminada per l’orina. El problema apareix quan l’organisme té baixa activitat de l’enzim principal encarregat de metabolitzar la histamina ingerida, la diaminooxidasa (DAO), o bé una metilació lenta del fetge. El DAO es troba majoritàriament a la mucosa intestinal i, si té una activitat baixa, la histamina s’acumula. Quan hi ha una desproporció entre la histamina ingerida i la capacitat de metabolitzar-la, la histamina passa a través dels intestins al torrent sanguini i s’acumula al plasma i teixits, i és llavors quan apareixen els efectes adversos.
Com explica en Xevi Verdaguer, també hi ha altres factors que poden afectar negativament els nivells d’histamina, com la ingesta d’algun dels medicaments que inhibeixen l’activitat de l’enzim DAO (antidepressiu, antiparkinsonià, antituberculós, mucolític, expectorant, antipalúdic, antibiòtic, antihipertensiu, analgèsic, antiemètic, antiarrítmic, antihistamínic, antiulcerós, bronquiolític, diürètic, tranquil·litzant, relaxant muscular, antiasmàtic) o bé factors patològics (sobretot quan hi ha malalties inflamatòries intestinals).
L’aparició dels símptomes no està lligada al consum d’un producte concret, sinó que pot associar-se a una gamma molt àmplia d’aliments amb continguts variables d’histamina, i fins i tot pot aparèixer després de prendre aliments amb nivells baixos d’histamina, ja que el problema apareix amb l’acumulació d’histamina en el temps, no per ingesta puntual. Això fa difícil establir una dosi màxima tolerable.
La simptomatologia més destacada és migranya, dolor crònic, fibromiàlgia, dolors musculars, marejos, còlon irritable, restrenyiment, diarrea, mal d’estómac o flatulència, entre altres.
La simptomatologia més destacada és migranya, dolor crònic, fibromiàlgia, dolors musculars, marejos, còlon irritable, restrenyiment, diarrea, mal d’estómac, flatulència, sensació d’inflor, nàusees, sensació de sacietat, trastorns cutanis (pell seca, atòpica, psoriasi, urticària, picor, dermatitis, edemes), desajustos hormonals (amenorrea, síndrome premenstrual, ovaris poliquístics, infertilitat), dolors osteopàtics (sobretot d’esquena i columna), dolor als teixits tous, i astènia o sensació de cansament injustificat.
El millor tractament per a la histaminosi és seguir, en general, una dieta amb aliments baixos en histamina. A part de la dieta, com explica Verdaguer a la conferència “El dolor crònic i la migranya”, en el tractament de la histaminosi també es complementa amb magnesi, vitamina B6, B12, B9, colina, inositol, metionina, betaïna, SAMeE, vitamina C, vitamina B6, piridoxal-5-fosfat + zinc + coure (3-6 mg/dia durant 6 setmanes) o DAOsin.
Si creieu que podeu tenir un excés d’histamina és important que us poseu en mans d’un professional per saber l’arrel del problema, que us indicarà la millor manera de tractar-lo i us dirà si cal que us prengueu complements i quins en concret. Per exemple, prendre DAOsin serviria a les persones amb un dèficit d’aquest enzim, però no si hi ha metilació hepàtica baixa o lenta.
Els aliments rics en histamina més destacats (el que cal evitar) són els que tenen més de 20 mg de l’amina, els aliments que alliberen histamina i també els que són rics en altres amines biògenes, com la putrescina i la cadaverina, que poden provocar una saturació del DAO i impedir que aquest elimini la histamina dels aliments.
Així, hi ha uns aliments que haurem de treure de la dieta durant un temps, com ara embotits, porc, pernils (cru, cuinat o salat), tots els fumats, mortadel·la, salami, xoriços, alcohol (cava, vi, cervesa), cafè, te, formatges (excepte el fresc de cabra o ovella), peix blau en conserva (tonyina, verat, anxoves), productes vegetals fermentats (xucrut), soja i derivats, vinagre (sobretot balsàmic), quètxup i tomàquet, patates, espinacs, bledes, pebrot, albergínia, marisc, xocolata, alvocat, fruita seca, blat (gluten), taronja, llimona, mandarina, pomelo, kiwi, pinya, papaia, gerds, plàtan, maduixa, prunes, sucre blanc, sucres refinats i artificials, clara d’ou, cigrons, olives i bolets que no siguin frescos.
En canvi, s’ha de fer una dieta en aliments baixos en histamina, com llegums (excepte cigrons), qualsevol verdura menys les comentades, llets vegetals excepte la de soja, garrofa en lloc de xocolata, pa de quinoa, d’espelta, d’arròs o de fajol, infusions en lloc de cafè o te, peix blanc fresc en comptes de peix blau en conserva, xai, vedella, conill, senglar, pollastre i gall dindi; les algues també van bé; per endolcir es pot fer servir estèvia, mel, melasses, suc concentrat de poma o sucre integral de canya o de coco; iogurt d’ovella o cabra i el formatge fresc també d’ovella o cabra, i fruites com ara poma, pera, mango, coco, litxis, magrana, raïm, meló, síndria, fruites del bosc, figues, préssec, cireres, albercoc i nectarines.
Després d’aquesta explicació, comparteixo una recepta que ens agrada molt a la meva mare i a mi, tant per senzillesa, com per sabor i per la sensació reconfortant que deixa. A més, és ideal quan hi ha ganes de dolç i després d’una jornada de feina intensa. Espero que la gaudiu.
Ingredients Preparació Recordeu que és important posar-vos en mans d’un bon professional per tal que faci un bon diagnòstic i seguiment.Espaguetis de carbassa amb espàrrecs