Divendres passat, una amiga amb qui havia quedat per sopar em va deixar plantada a l’últim moment. Us ho podeu imaginar? M’havia posat fins i tot maquillatge, rímel i pintallavis (ecològic i sense parabens, esclar) i el meu súper vestit sexy. A més, tenia una gana voraç perquè salivava només de pensar en el sopar que ens esperava. Així que la situació era la següent: tenia una gana increïble i m’havia de preparar alguna cosa saludable per menjar –això per mi és innegociable–, ràpida i sense embrutar-me, perquè ja que m’havia posat guapa, com a mínim volia aguantar el maquillatge i el vestit una hora més (he, he, he!).
Com que aquest tipus de situacions ja m’han passat altres vegades –és el què hi ha quan tens molts amics artistes– m’he convertit en una dona força previsora. I vosaltres també ho podeu ser. Què és ser previsora? Primer de tot, sempre tinc alguna verdura fresca; sempre. D’altra banda, tinc un armari de la cuina dedicat a fruita seca i llavors (de sèsam, carbassa, gira-sol, chía, lli, cànem); algun pot de llegums o verdures cuites ecològiques per poder-me fer un plat de mongeta verda amb un bon hummus en un moment, per exemple; i tinc un racó de l’armari destinat a superaliments com el llevat nutricional. Els superaliments contenen més nutrients per caloria que la majoria d’aliments, i tenen moltes vitamines, minerals, antioxidants i enzims, així que m’asseguren una bona aportació de nutrients de manera fàcil i còmoda per a dies amb poc temps o plats improvisats (i també per afegir sabor i plaer organolèptic als plats).
Tornant a la sortida frustrada: “I ara què menjo?”, vaig pensar. Així que me’n vaig anar cap a la cuina per veure quina verdura fresca em quedava. Com he dit, sempre tinc alguna coseta, però tenint en compte que era divendres i que faig la compra setmanal de productes frescos els dissabtes, tampoc tenia gaire varietat. Em quedava un carbassó, un alvocat i tres pastanagues. Veient els ingredients que tenia, vaig visualitzar el plat molt ràpidament: faria uns espaguetis amb el carbassó, trossejaria la pastanaga ben petita per donar un toc cruixent al plat, i amb l’alvocat –que amb la gana que tenia me l’hauria menjat tot– aportaria el punt cremós i la “dolçor” que buscava després de la plantada de la meva amiga. A més, podia afegir-hi una mica de llevat nutricional, per gaudir del sabor tan especial que té, una barreja de nous i formatge fumat i vinagre d’umeboshi.
A banda d’imaginar-me que el plat quedaria deliciós, nutricionalment era un àpat ideal, perquè el carbassó aporta un hidrat de carboni amb poques calories i ben lleuger; la pastanaga té betacarotens i prepara la pell per a l’estiu; l’alvocat i l’oli d’oliva són greixos molt saludables; el llevat nutricional aporta vitamines del grup B, proteïna i fibra; i el vinagre d’umeboshi ajuda a digerir amb més facilitat. Què va ser el millor del sopar improvisat? Que a part de preparar-lo en 10-15 minuts com a molt, el vaig gaudir al màxim. He de reconèixer que és un dels meus plats preferits actualment, perquè sempre que me’l menjo el gaudeixo moltíssim, i a la vegada em sento neta, el digereixo bé i sé que estic alimentant el cos amb nutrients de bona qualitat. Sovint me’l preparo per dinar: només afegint-hi llegum o cereal integral i algun tipus de llavor, tinc un plat únic ben complet, saludable, energètic i nutritiu. És genial! I, ara a l’estiu, és un plat ideal per dur a la piscina, a la platja o d’excursió. Us animeu a fer aquest sopar tan ràpid i deliciós? Us explico els passos i els ingredients que necessiteu. És ben fàcil:
Ingredients
- 1 carbassó
- 1 alvocat
- 3 pastanagues
- 1 cullerada sopera de llevat nutricional
- Oli d’oliva (de bona qualitat, és a dir, de primera extracció en fred i ecològic)
- Vinagre d’umeboshi (o sal marina sense refinar)
- Renteu molt bé les verdures –jo ho faig sota l’aixeta d’aigua filtrada per osmosi–, per no haver pelar les pastanagues ni el carbassó (si són ecològics).
- Agafeu un plat i l’Spirali (la màquina de fer espaguetis de verdures). Feu els espaguetis de carbassó de manera que ja caiguin directament al plat.
- Partiu les pastanagues per la meitat de dalt a baix, i cada meitat també per la meitat. A partir d’aquí, trossegeu-les ben petites. També podríeu picar-les amb la batedora, o bé ratllar-les. Afegiu les pastanagues als espaguetis.
- Obriu l’alvocat i talleu-lo a trossos.
- Afegiu l’alvocat als espaguetis i remeneu bé.
- Afegiu el llevat nutricional.
- Amaniu amb una miqueta de vinagre d’umeboshi i oli d’oliva. Si no teniu vinagre d’umeboshi, podeu fer una vinagreta amb oli d’oliva, sal marina sense refinar i una miqueta d’aigua.
- Barregeu-ho tot bé i… a gaudir! ☺
On puc comprar una màquina per preparar espirals vegetals?
màquina Spirali Lurch com aquesta a René electrodomèstics (via web o a la botiga de Barcelona). Si dieu que heu llegit aquest article, us faran un 10% de descompte per l’Spirali. Aquesta promoció caduca l’1 d’agost. L’Spirali té tres accessoris que et permeten preparar espirals, espaguetis i fideus de vegetals com ara pastanaga, carbassó, carbassa, rave, etc. Amb l’Spirali podràs preparar la pasta crua de vegetals sense cocció i és una eina essencial en l’alimentació raw. Spirali està fabricat amb plàstic lliure de BPA. Mides: 32cm x 15.5cm x 22cm