Hamburgueses veganas de fajol i amanida

Avui us porto un sopar per poder menjar saludable i molt saborós en parella sense que cap dels dos hagi de renunciar als seus objectius de salut i necessitats, que no solen coincidir mai, ja sigui perquè hàgim de seguir unes directrius nutricionals diferents per qüestions de salut com simplement pel fet que un home crema més calories que una dona.

En aquest article em baso en un cas concret real, amb el qual he pensat que us podeu sentir identificats. L’altre dia, una clienta –posem que es diu Maria– volia preparar un sopar romàntic a la seva parella per celebrar els deu anys de casats, i em va preguntar què podia fer tenint en compte que ella no volia deixar de banda el procés de desintoxicació que havia començat uns dies abans, i que ell –imaginem que es diu Joan– necessitava fer un àpat més energètic perquè treballa com a infermer en torn de nit i, després del sopar, hauria d’anar a treballar. Així que la Maria i jo vam pensar a fer el què jo anomeno un “menús estratègic”, és a dir, aprofitar pocs ingredients per fer versions de plats ben diferents que satisfacin les necessitats de cadascú.

L’estratègia era fer per a ell unes hamburgueses amb fajol, que és un cereal molt energètic; com que en faríem unes quantes la Maria ja tindria el dinar de l’endemà. De l’amanida depurativa de la Maria n’apartaríem una mica per posar-la com a acompanyament de les hamburgueses d’en Joan. Volíem aconseguir plats vistosos, saludables i increïbles al paladar. Una altra limitació que teníem era que en Joan ha de fer àpats baixos en histamina, cosa que allunya les seves necessitats de les de la seva dona: ell no pot prendre alvocat, que, d’altra banda, va molt bé a la Maria per desintoxicar i perdre pes sense passar gana. No obstant això, amb aquest menú, ningú renuncia als seus objectius i necessitats de salut. En principi pot semblar complicat però és ben fàcil personalitzar el menú. En aquest cas, només cal fer al forn les verdures que calen per als dos plats i després retirar les que es fan servir per a un plat i les que fan servir per a l’altre: per al plat de la Maria vam fer servir les verdures que ens interessen com a complement de l’amanida de kale amb alvocat –en aquest cas, les carxofes perquè són depuratives– i al plat d’en Joan hi vam posar un acompanyament saludable sense histamina: kale macerada abans d’afegir-hi l’alvocat. Al final es tenen dos plats ben diferenciats: una amanida molt nutritiva i desintoxicant, fantàstica per continuar depurant, i un altre plat més energètic però baix en histamina, ideal per començar o continuar la jornada laboral.

Ingredients (per a 6 hamburgueses grans i una amanida gran)

  • 1 tassa gran de grans de fajol
  • 4 pastanagues
  • 1 carbassó
  • 4 carxofes
  • Fulles de kale segons la foto
  • 1 alvocat
  • 3 cullerades de llevat nutricional
  • Sal rosa de l’Himàlaia
  • Aigua de qualitat
  • Aigua de mar (opcional)
  • Oli d’oliva verge extra (OOVE)
  • 1 culleradeta de cafè de vinagre d’umeboshi (opcional)

Ingredients amanida

1. Netegeu bé el fajol

2. Poseu 1 tassa d’aigua i 1 ½ d’aigua de mar a bullir, o bé 2 ½ d’aigua i sal rosa de l’Himàlaia o sal marina sense refinar.

3. Quan l’aigua bulli, afegiu-hi el fajol. Quan torni a bullir, desescumeu, tapeu i deixeu coure a foc lent durant uns 20 minuts o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.

4. Preescalfeu el forn al màxim.

5. Peleu i renteu bé les carxofes i talleu-les fines a mitges llunes.

6. Peleu la pastanaga i talleu-la a trossos petits; feu el mateix amb el carbassó.

7. En una safata per poder anar al forn poseu les verdures, una mica d’oli i sal rosa de l’Himàlaia. Coeu les verdures a 180º durant aproximadament 25 minuts o fins que estiguin al punt.

8. Renteu bé la kale (si cal, deixeu-la prèviament en remull amb vinagre de poma o de vi durant 30 minuts). Separeu les fulles del tronc i descarteu el segon. Macereu la col amb una mica de sal, oli i el llevat nutricional en un plat gran, fent un massatge amb la mà de manera que es vagi trencant la fibra de les fulles i el volum es vagi reduint. Reserveu una mica de kale en un altre plat, on servirem les hamburgueses.

9. Obriu l’alvocat, talleu-lo a quadrats petits i barregeu-lo amb la kale. Continueu el massatge amb les mans per tal que s’amari bé.

10. Retireu el fajol del foc i deixeu que es refredi.

11. Retireu les verdures del forn. Agafeu una mica de carxofa i barregeu-la a l’amanida de kale. En aquest cas només hi posarem carxofa, però si volguéssiu podríeu posar-hi també carbassó i, si no voleu ni necessiteu que sigui un sopar anticàndides, també hi podríeu posar pastanaga. Ja teniu l’amanida a punt.

12. Reserveu una mica de verdures per a l’acompanyament de les hamburgueses juntament amb la kale, i tritureu la resta amb el fajol i una culleradeta de cafè de vinagre d’umeboshi.

13. Formeu les hamburgueses i poseu-les un moment al forn. Quan sigui l’hora de menjar-les, passeu-les per la planxa o la paella amb una mica d’oli.

Núria Roura

Núria Roura
Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com