Gnocci carbassa

Cada vegada hi ha més persones amb sensibilitat, al·lèrgia o intolerància a l’ou, el gluten, el blat, la llet o el blat de moro. Per aquest motiu aquesta recepta de nyoquis és lliure de qualsevol d’aquests aliments. Els nyoquis, plat tradicional italià, estan fets normalment de patata, sèmola de blat, llet, sagí (greix animal), algun tipus de farina i també s’hi sol afegir una formatge ricotta. Si seguíssim la recepta original seria un plat molt poc saludable i massa dens per menjar a la nit. En canvi, aquests nyoquis són molt sans i els podem menjar també llavors.

La carbassa, l’ingredient bàsic d’aquests nyoquis, no només és una verdura de tardor/hivern, també n’hi ha d’estiu, que és de pell més clara i fina, i també té llavors més toves. No és d’estranyar que hi hagi carbassa també a l’estiu, ja que el 90 % del seu pes és aigua i, per tant, és una aliada per hidratar-nos durant els mesos de més calor. A més, la podem menjar cuinada o també crua. A part de ser rica en aigua, té poc greix i els hidrats de carboni que conté són d’absorció lenta. És una font de fibra excel·lent i té poques calories, així que incorporar-la al sopar és una opció lleugera que ens ajudarà a anar bé de ventre l’endemà. És una verdura fàcil de digerir que a més té un efecte suavitzador sobre la mucosa de l’estómac, sovint afectada pel consum d’aliments al quals com sensibles, al·lèrgics o intolerants.

Per fer aquesta recepta utilitzem farina d’arròs integral, però si ho desitgem la podem canviar per una altra farina sense gluten com la de fajol, la de cigrons, la de quinoa, la de mill o la de teff, per exemple. En cas que desitgéssim fer aquesta recepta baixa en histamina podríem fer un tipus de salsa que no portés tomàquet, com per exemple una de mantega de coco i sàlvia, una beixamel vegana feta amb porro i coliflor, una salsa de remolatxa o una maionesa de cúrcuma, pebre negre i lli.

Un altre ingredient clau en aquesta recepta és la sàlvia. Quan afegim fulles de sàlvia a les preparacions alimentàries ens beneficiem de les seves propietats fitoterapèutiques. La sàlvia ajuda a reduir els nivells de sucre a la sang, a tenir menstruacions menys doloroses −i a descarregar el flux gràcies a les seves propietats estrogèniques−, a fer bones digestions… També és diürètica i una gran aliada com a relaxant muscular en persones amb fibromiàlgia o dolors musculars. Les dones embarassades no n’han d’abusar perquè pot provocar avortaments.

Ingredients

  • 600 g de carbassa (la carbassa de la foto, un cop pelada i sense les llavors, pesava exactament això)
  • 225 g de farina d’arròs (deixar-ne una mica més per enrotllar)
  • 2 C de llinosa mòlta
  • 8 C d’aigua de qualitat
  • 15 g de sàlvia fresca picada fina
  • Una mica de nou moscada
  • Una mica de sal marina sense refinar
  • 1 C d’oli de coco
  • Abundant aigua de qualitat per bullir

Per a la salsa

  • 2 C d’oli de coco
  • 2 dents d’all sense el cor
  • 180 g de tomàquets cherry
  • 5 g de sàlvia fresca
  • 1/8 de tassa d’aigua de qualitat
  • Una mica de sal marina sense refinar

NuriaRouraRecepta Gnocci Carbassa

Preparació

  1. Preescalfar el forn a 175 °C.
  2. Pelar la carabassa, treure les llavors i tallar-la a mitges llunes. (Es poden guardar les llavors i germinar-les).
  3. En una safata de forn, posar una cullerada d’oli de coco i la carbassa. Posar-ho al forn durant 30 minuts o fins que la carbassa estigui tova. També podem fer la carbassa al vapor. Tant si es fa d’una manera com de l’altra, és important no cuinar-la massa perquè si no es farà massa aquosa.
  4. Deixar refredar la carbassa. Un cop freda, retirar-ne l’aigua o l’oli que hagi pogut deixar anar i batre-la.
  5. Deixar la llinosa mòlta en remull amb 8 cullerades d’aigua durant 15 minuts perquè es faci com una pasta.
  6. Afegir la pasta de llinosa, la nou moscada, la sal, la sàlvia fresca picada i la farina d’arròs integral al puré de carbassa i barrejar bé tot junt.
  7. Escampar una mica de farina d’arròs integral sobre el marbre de la cuina o una superfície.
  8. Agafar una petita quantitat de la massa, aproximadament ¼ d’una tassa, donar-li la forma de salsitxa (vegeu la foto) i després tallar-la a trossos perquè quedi la forma de nyoqui de la mida que desitgem.
  9. En una paella fer la salsa. Posar l’oli de coco i l’all picat a foc viu, quan l’all ja estigui una mica rossejat afegir la sàlvia, els tomàquets cherry picats i una mica de sal. Anar afegint una mica d’aigua i deixar que es vagi absorbint i la salsa es redueixi.
  10. En una olla, posar abundant aigua de qualitat a bullir. Quan l’aigua bulli, posar-hi els nyoquis per parts perquè no s’enganxin. Deixar-los uns 2 minuts aproximadament, retirar-los i afegir-los a la paella de la salsa. Deixar coure durant uns 30 segons remenant suaument per aconseguir que la salsa s’integri als nyoquis.
  11. Servir immediatament i gaudir-ne.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner