Pizza sense gluten vegana

Normalment quan fem canvis en l’alimentació per adquirir uns hàbits més saludables o perquè ens han diagnosticat alguna intolerància deixem enrere alguns rituals o moments que ens feien feliços, com pot ser el costum de compartir una pizza amb la parella i els fills un divendres al vespre. Avui dia, però, tenim la gran sort que hi ha versions saludables de tot i també l’opció de formatges vegetals per qui no pot o no vol prendre lactis, i la possibilitat de fer servir moltes farines o cereals sense gluten per elaborar qualsevol pastís, pasta, pa i, en aquest cas, pizza.

Precisament, fer una pizza sense gluten és una de les coses més fàcils de fer i que requereixen menys diferències respecte a la recepta original feta amb blat. Tan sols es necessita un cereal sense gluten en gra o directament una farina sense gluten, una mica de sal marina sense refinar, aigua de qualitat i bicarbonat. La proposta de pizza d’avui és amb quinoa, però es podria canviar perfectament per fajol o arròs, per exemple.

La quinoa és un pseudocereal que té una bona proporció de minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el fòsfor, el potassi, el manganès, el coure i el zinc, i també té vitamines E i del grup B. A més, com que és un aliment amb força proteïnes i hidrats de carboni d’absorció lenta, és ideal per a persones que tenen més desgast físic, com les embarassades, els esportistes i els nens, o bé desgast emocional i mental, com per exemple les persones que estan sotmeses a un grau d’estrès alt. La quinoa últimament té mala premsa perquè el preu que té és un 40% més car respecte al 2005, a causa de la gran demanda que hi ha hagut últimament. L’origen de la quinoa és peruà però actualment s’està cultivant ja a Espanya i esperem que ben aviat puguem gaudir-ne de proximitat.

Per preparar aquesta pizza −i que sigui vegana− no hi afegim mozzarella ni cap tipus de formatge, de manera que també es pot gaudir d’una pizza més lleugera i fàcil de digerir. Hi ha opcions de formatges vegans que podeu trobar a Biospace, però en aquest cas com que pretén ser una recepta lleugera per a l’hora de sopar, el toc de “formatge” serà exclusivament gràcies al llevat nutricional. A més, com que la quinoa té menys calories per 100 grams que un altre tipus de cereal, és una bona opció per sopar, que és un moment del dia en què les necessitats calòriques i energètiques són més reduïdes.

Sabies que prendre l’aigua restant de bullir una ceba amb la pell pot ser beneficiós per millorar estats inflamatoris de l’intestí, com la malaltia de Crohn o la intolerància al gluten?

Les verdures que es poden fer servir en una pizza vegana lleugera i fàcil de pair són moltes: ceba i xampinyons, la típica amb carxofes i altres verdures, simplement amb cirerols (tomàquets cherry) i ruca, afegir-hi olives negres, amb carbassó i espàrrecs verds, xampinyons i ruca, amb espinacs frescos, etcètera. La clau per mantenir un pes ideal i gaudir de bones digestions radica a sopar de manera lleugera i fer bones combinacions d’aliments. Les verdures combinen bé amb qualsevol cereal, llegum o proteïna animal; en canvi, el formatge no combina gaire bé amb el cereal, ja que són dos aliments molt concentrats i amb poca aigua. És normal, doncs, que quan mengem una pizza convencional ens sentim molt tips, inflats i “empatxats”; en canvi, podràs comprovar que quan acabis de menjar aquesta pizza sentiràs només sensació de benestar i t’hauràs quedat saciat de manera saludable.

Si a la pizza li afegim xampinyons o algun altre tipus de bolet estem aportant proteïna vegetal poc calòrica, té pocs hidrats de carboni i un alt contingut en aigua i fibra. Combinats amb cereal formen un tàndem proteic boníssim. A part, són rics en minerals, vitamines, potassi, fòsfor, seleni i vitamines del grup B. A més, els xampinyons tenen un efecte diürètic, immunostimulant, antianèmic i antioxidant sobre l’organisme. Són un aliment ideal per incorporar proteïna a l’hora de sopar.

La ceba també és molt diürètica, és un antibiòtic natural per fer front a infeccions respiratòries, millora la circulació sanguínia, té propietats digestives –tot i que no s’aconsella en casos d’acidesa estomacal ni estómacs delicats– i gràcies al seu alt contingut en quercitina té efectes antiinflamatoris, antitumorals i antioxidants.

I després de fer aquest repàs als beneficis de menjar una pizza vegana amb aliments combinats amb la finalitat que sigui fàcil de pair i lleugera, ara anem a fer la recepta…

Ingredients**

Per a la base

 • ¾ T de quinoa real (en remull tota la nit) de la marca La Finestra Sul Cielo
 • ¼ T d’aigua de qualitat
 • 1 c de sal marina sense refinar
 • 1 c de bicarbonat

Per posar per sobre

 • ¼ T de tomàquet triturat de la marca Cal Valls
 • ½ ceba tallada a mitges llunes
 • 200 g de xampinyons frescos tallats a mitges llunes
 • 1 c.p. d’orenga seca
 • 1 c.p. d’alfàbrega seca
 • Sal marina sense refinar
 • 2 c.s. de llevat nutricional (no és el mateix que el llevat de cervesa)
 • Oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred

 

Ingredients i elavoració de pizza sense gluten vegana

Preparació

 1. Posar el forn a escalfar a 220 ºC.
 2. Escórrer la quinoa i rentar-la bé.
 3. Triturar la quinoa juntament amb l’aigua, la sal i el bicarbonat fins a obtenir la consistència de la massa.
 4. En una safata o motlle que pugui anar al forn, posar-hi una mica de paper vegetal i, de manera opcional, una mica d’oli ben escampat per sobre.
 5. Amb l’ajuda de las mans una mica humides anar escampant la massa i donar-li la forma de pizza.
 6. Fornejar la base de la pizza durant 10 minuts i després girar-la perquè es fornegi per l’altra cara de la base 5 minuts més.
 7. Mentrestant, preparar/tallar els xampinyons i la ceba. Reservar.
 8. Treure la base de la pizza del forn, afegir-hi primer la salsa de tomàquet, les espècies, la ceba, els xampinyons i la sal marina sense refinar (si no l’hi afegeixes quedaria insípida).
 9. Tornar a fornejar la pizza durant uns 13 minuts aproximadament.
 10. Un cop feta la pizza, afegir-hi una mica d’oli (de manera opcional) i el llevat nutricional.
 11. Podríem servir-la també amb una mica de ruca per sobre per aportar tots els beneficis de la verdura de fulla verda crua.

**Tots els ingredients els podeu trobar a Biospace

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen