Aquesta recepta és perfecta per a un dia de pícnic o un àpat ràpid al jardí. Resulta també una molt bona opció per endur a la feina, ja que els tacos es poden transportar fàcilment a la carmanyola sense muntar i fer-ho quan convingui. Us sorprendrà el poc esforç que demana!

Tacos reconstituents i picants amb mongetes negres

D’entrada, substituirem les tradicionals tortillas de blat de moro per fulles d’enciam romà. D’aquesta manera, evitarem abusar de dos tipus de midons en un mateix plat: cereal i llegum. Serà més fàcil d’assimilar i de pair, i no hi haurà fermentació durant el procés.

El farciment d’aquests tacos és una font de licopens, gràcies a la salsa de tomàquet elaborada a foc lent. D’altra banda, les mongetes negres aporten proteïnes vegetals d’alt valor biològic.

Les mongetes negres contenen antocianines; pigment que els proporciona aquest color fosc tan característic.

Com més verds siguin els àpats, millor seran les digestions i, per tant, tindrem més vitalitat i lucidesa mental. És per això que al final de la cocció del xili hi he afegit un grapat generós d’espinacs baby per fer que la salsa sigui més lleugera i refrescant. Les fulles verdes poden combinar-se entre si en el mateix àpat sense problemes.

Si adoro alguna cosa especial de la cuina mexicana, és l’alvocat. A banda de ser deliciós i molt versàtil a la cuina, és un greix monoinsaturat ric en omega-9. Aquesta fruita és plena de beneficis per a la salut cardiovascular, sistema nerviós i pell. És un gran amic de la bellesa!

Per tot plegat, podem dir que aquest plat és remineralitzant i reconstituent. Ajuda a relaxar el sistema nerviós i nodreix en profunditat sense afartar.

Tacos reconstituents i picants amb mongetes negres

El toc picant del xili estimula la digestió i aporta propietats antitumorals.

La recepta

Ingredients

Per a 6 persones:

  • 9 fulles d’enciam romà
  • 1 pot de 400 g de mongetes negres
  • 10 tomàquets xerri tallats a quarts
  • 350 ml de tomàquet triturat
  • 4 grans d’all premsats
  • Un grapat d’espinacs baby
  • Sal marina sense refinar
  • Xili sec en flocs
  • Llavors de coriandre
  • Comí
  • Pebre negre
  • 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
  • 1 alvocat madur

Per decorar

  • Llavors de sèsam negre
  • Llavors de cànem

Preparació

  1. Poseu en remull les fulles d’enciam en aigua amb una cullerada de vinagre de poma sense filtrar. L’enciam sol tenir força sorra i algunes bestioles, per això cal que ens assegurem de desinfectar-lo bé.
  2. En una olla mitjana, escalfeu les dues cullerades d’oli d’oliva, afegiu-hi els alls premsats i una mica de sal. Remeneu sense parar per evitar que es cremi i de seguida afegiu-hi els tomàquets xerri.
  3. Salpebreu els tomàquets i deixeu cuinar a foc mitjà sense tapar, durant 3 minuts. En aquest moment, afegiu-hi el tomàquet triturat, la sal, el pebre, els flocs de xili, les llavors de coriandre i el comí. Remeneu i deixeu cuinant a foc mitjà i tapat durant uns cinc minuts.
  4. Mentrestant, en un colador de malla fina, escorreu l’aigua restant de les mongetes negres i renteu-les sota l’aixeta.
  5. Incorporeu les mongetes negres a la salsa de tomàquet. Amb l’ajuda d’una cullera de fusta, ajudeu a repartir bé i deixeu que es cuini tot durant un parell de minuts perquè s’impregni de tots els sabors i aromes de la salsa.
  6. Per acabar, afegiu-hi un grapat d’espinacs baby i deixeu que es cuinin amb la calor residual.
  7. Escorreu les fulles d’enciam i deixeu-les assecar sobre un drap de cotó.
  8. Serviu dues cullerades soperes d’aquest guisat sobre de cada fulla d’enciam i un tall o dos d’alvocat.

 

Tacos reconstituents i picants amb mongetes negresSilvia Riolobos

Especialista en nutrició energètica i medicina tradicional xinesa. Creadora del blog