Aquesta recepta és perfecta per a un dia de pícnic o un àpat ràpid al jardí. Resulta també una molt bona opció per endur a la feina, ja que els tacos es poden transportar fàcilment a la carmanyola sense muntar i fer-ho quan convingui. Us sorprendrà el poc esforç que demana!

D’entrada, substituirem les tradicionals tortillas de blat de moro per fulles d’enciam romà. D’aquesta manera, evitarem abusar de dos tipus de midons en un mateix plat: cereal i llegum. Serà més fàcil d’assimilar i de pair, i no hi haurà fermentació durant el procés.

El farciment d’aquests tacos és una font de licopens, gràcies a la salsa de tomàquet elaborada a foc lent. D’altra banda, les mongetes negres aporten proteïnes vegetals d’alt valor biològic.

Les mongetes negres contenen antocianines; pigment que els proporciona aquest color fosc tan característic.

Com més verds siguin els àpats, millor seran les digestions i, per tant, tindrem més vitalitat i lucidesa mental. És per això que al final de la cocció del xili hi he afegit un grapat generós d’espinacs baby per fer que la salsa sigui més lleugera i refrescant. Les fulles verdes poden combinar-se entre si en el mateix àpat sense problemes.

Si adoro alguna cosa especial de la cuina mexicana, és l’alvocat. A banda de ser deliciós i molt versàtil a la cuina, és un greix monoinsaturat ric en omega-9. Aquesta fruita és plena de beneficis per a la salut cardiovascular, sistema nerviós i pell. És un gran amic de la bellesa!

Per tot plegat, podem dir que aquest plat és remineralitzant i reconstituent. Ajuda a relaxar el sistema nerviós i nodreix en profunditat sense afartar.

El toc picant del xili estimula la digestió i aporta propietats antitumorals.

La recepta

Ingredients

Per a 6 persones:

  • 9 fulles d’enciam romà
  • 1 pot de 400 g de mongetes negres
  • 10 tomàquets xerri tallats a quarts
  • 350 ml de tomàquet triturat
  • 4 grans d’all premsats
  • Un grapat d’espinacs baby
  • Sal marina sense refinar
  • Xili sec en flocs
  • Llavors de coriandre
  • Comí
  • Pebre negre
  • 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
  • 1 alvocat madur

Per decorar

  • Llavors de sèsam negre
  • Llavors de cànem

Preparació

  1. Poseu en remull les fulles d’enciam en aigua amb una cullerada de vinagre de poma sense filtrar. L’enciam sol tenir força sorra i algunes bestioles, per això cal que ens assegurem de desinfectar-lo bé.
  2. En una olla mitjana, escalfeu les dues cullerades d’oli d’oliva, afegiu-hi els alls premsats i una mica de sal. Remeneu sense parar per evitar que es cremi i de seguida afegiu-hi els tomàquets xerri.
  3. Salpebreu els tomàquets i deixeu cuinar a foc mitjà sense tapar, durant 3 minuts. En aquest moment, afegiu-hi el tomàquet triturat, la sal, el pebre, els flocs de xili, les llavors de coriandre i el comí. Remeneu i deixeu cuinant a foc mitjà i tapat durant uns cinc minuts.
  4. Mentrestant, en un colador de malla fina, escorreu l’aigua restant de les mongetes negres i renteu-les sota l’aixeta.
  5. Incorporeu les mongetes negres a la salsa de tomàquet. Amb l’ajuda d’una cullera de fusta, ajudeu a repartir bé i deixeu que es cuini tot durant un parell de minuts perquè s’impregni de tots els sabors i aromes de la salsa.
  6. Per acabar, afegiu-hi un grapat d’espinacs baby i deixeu que es cuinin amb la calor residual.
  7. Escorreu les fulles d’enciam i deixeu-les assecar sobre un drap de cotó.
  8. Serviu dues cullerades soperes d’aquest guisat sobre de cada fulla d’enciam i un tall o dos d’alvocat.

 

Silvia Riolobos

Especialista en nutrició energètica i medicina tradicional xinesa. Creadora del blog