Carbassó farcit de cuscús al curri

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Vitamines, minerals, sabors intensos... un plat perfecte per l'estiu, per refrescar-nos i per tastar ingredients tan saludables com el carbassó o el cuscús d'espelta.

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 6-8 carbassons d’uns 20 cm
  • 1 vas (250 ml) de cuscús d’espelta
  • 1 vas i ¼ d’aigua
  • 2 cebes tallades a daus petits
  • ½ culleradeta de curri suau
  • ½ culleradeta de cúrcuma i un toc de pebre negre
  • ½ vas de panses de Corint rentades
  • 2 pastanagues ratllades fines
  • Ametlles o nous torrades i trossejades
  • Julivert fresc o cibulet picat
  • 2-3 cullerades d’oli d’oliva verge extra o de sèsam
  • 2-3 cullerades de salsa de soja

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Carbassó farcit de cuscús al curri

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 minuts

Vitamines, minerals, sabors intensos... un plat perfecte per l'estiu, per refrescar-nos i per tastar ingredients tan saludables com el carbassó o el cuscús d'espelta.


Ingredients

  • 6-8 carbassons d’uns 20 cm
  • 1 vas (250 ml) de cuscús d’espelta
  • 1 vas i ¼ d’aigua
  • 2 cebes tallades a daus petits
  • ½ culleradeta de curri suau
  • ½ culleradeta de cúrcuma i un toc de pebre negre
  • ½ vas de panses de Corint rentades
  • 2 pastanagues ratllades fines
  • Ametlles o nous torrades i trossejades
  • Julivert fresc o cibulet picat
  • 2-3 cullerades d’oli d’oliva verge extra o de sèsam
  • 2-3 cullerades de salsa de soja

Elaboració

  1. Salteu la ceba en una cassola amb oli d’oliva i una mica de sal fins que es comenci a enrossir.
  2. Incorporeu-hi el cuscús i les panses i, sense parar de remenar, torreu-ho lleugerament.
  3. Afegiu una mica d’oli al mig de la cassola i espargiu-hi el curri, la cúrcuma i el pebre. Remeneu-ho uns 9 segons.
  4. Aboqueu-hi la mesura d’aigua bullent amb un parell de polsades de sal. Tapeu-ho bé, apagueu el foc i deixeu-ho reposar 10 minuts perquè s’infli.
  5. Quan hagi passat l’estona de repòs, feu com si pentinéssiu el cuscús amb una forquilla i afegiu-hi la pastanaga ratllada, la fruita seca i les herbes picades.
  6. Bateu l’oli amb la salsa de soja, amaniu el cuscús i remeneu.
  7. Partiu els carbassons per la meitat al llarg, saleu-los i coeu-los al vapor amb la part del tall cap avall. Han de quedar al dente, no gaire tous, de 5 a 7 minuts, a tot estirar. Traieu-ne la polpa amb una cullereta i ompliu-los de cuscús.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu la ceba en una cassola amb oli d’oliva i una mica de sal fins que es comenci a enrossir.
  2. Incorporeu-hi el cuscús i les panses i, sense parar de remenar, torreu-ho lleugerament.
  3. Afegiu una mica d’oli al mig de la cassola i espargiu-hi el curri, la cúrcuma i el pebre. Remeneu-ho uns 9 segons.
  4. Aboqueu-hi la mesura d’aigua bullent amb un parell de polsades de sal. Tapeu-ho bé, apagueu el foc i deixeu-ho reposar 10 minuts perquè s’infli.
  5. Quan hagi passat l’estona de repòs, feu com si pentinéssiu el cuscús amb una forquilla i afegiu-hi la pastanaga ratllada, la fruita seca i les herbes picades.
  6. Bateu l’oli amb la salsa de soja, amaniu el cuscús i remeneu.
  7. Partiu els carbassons per la meitat al llarg, saleu-los i coeu-los al vapor amb la part del tall cap avall. Han de quedar al dente, no gaire tous, de 5 a 7 minuts, a tot estirar. Traieu-ne la polpa amb una cullereta i ompliu-los de cuscús.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Perquè el cuscús quedi flonjo, convé remenar-lo de seguida i passar-lo a una plata.

El carbassó conté molta aigua i continua coent-se un cop fora del foc. Cal treure’l de l’olla de vapor quan encara és una mica cru, al dente, per poder-lo buidar sense que es trenqui i aguanti bé el farcit.

Els apunts energètics

El curri és una espècia picant que refreda interiorment el cos i dispersa l’energia. Després de menjar-ne es produeix un reacció de calor corporal que no és altra cosa que un enviament de calor interna cap enfora.

Per als qui no necessiten refredar-se tan internament, hi ha l’opció de substituir el curri per la cúrcuma, la qual té un efecte més moderat en la temperatura corporal, però un gran poder antiinflamatori, especialment quan es combina amb pebre negre acabat de moldre

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’espelta és una varietat de blat molt antiga i, tot i que encara és poc coneguda i que ha estat a punt de desaparèixer, té moltes més propietats nutricionals que el blat convencional. Com que no ha sofert tantes variacions ni manipulacions com el blat comú, l’assimilació dels seus nutrients és molt més bona i fa que sigui menys al·lergògena. Per tant, la salut de les persones que no són celíaques però que tenen certa intolerància al blat es veurà beneficiada si el substitueixen per espelta. Ara bé, pel fet que conté gluten, els celíacs no en poden menjar. Aquest plat ens ofereix la possibilitat de descobrir l’espelta en forma de cuscús, però també el podem trobar en forma de pa, de galetes o de pasta.

El carbassó conté quantitats significatives de vitamina C, flavonoides, àcid fòlic i minerals com el potassi, el ferro o el zinc. És de digestió fàcil i presenta propietats diürètiques. Quant a les espècies, la cúrcuma presenta un principi actiu, la curcumina, que li confereix propietats antioxidants i antiinflamatòries. També se li han atribuït propietats anticancerígenes. Pel que fa al pebre negre, el seu sabor lleugerament picant estimula de forma natural la secreció gàstrica i facilita la digestió.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat