Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Vitamines, minerals, sabors intensos... un plat perfecte per l'estiu, per refrescar-nos i per tastar ingredients tan saludables com el carbassó o el cuscús d'espelta.
Perquè el cuscús quedi flonjo, convé remenar-lo de seguida i passar-lo a una plata.
El carbassó conté molta aigua i continua coent-se un cop fora del foc. Cal treure’l de l’olla de vapor quan encara és una mica cru, al dente, per poder-lo buidar sense que es trenqui i aguanti bé el farcit.
El curri és una espècia picant que refreda interiorment el cos i dispersa l’energia. Després de menjar-ne es produeix un reacció de calor corporal que no és altra cosa que un enviament de calor interna cap enfora.
Per als qui no necessiten refredar-se tan internament, hi ha l’opció de substituir el curri per la cúrcuma, la qual té un efecte més moderat en la temperatura corporal, però un gran poder antiinflamatori, especialment quan es combina amb pebre negre acabat de moldre
L’espelta és una varietat de blat molt antiga i, tot i que encara és poc coneguda i que ha estat a punt de desaparèixer, té moltes més propietats nutricionals que el blat convencional. Com que no ha sofert tantes variacions ni manipulacions com el blat comú, l’assimilació dels seus nutrients és molt més bona i fa que sigui menys al·lergògena. Per tant, la salut de les persones que no són celíaques però que tenen certa intolerància al blat es veurà beneficiada si el substitueixen per espelta. Ara bé, pel fet que conté gluten, els celíacs no en poden menjar. Aquest plat ens ofereix la possibilitat de descobrir l’espelta en forma de cuscús, però també el podem trobar en forma de pa, de galetes o de pasta.
El carbassó conté quantitats significatives de vitamina C, flavonoides, àcid fòlic i minerals com el potassi, el ferro o el zinc. És de digestió fàcil i presenta propietats diürètiques. Quant a les espècies, la cúrcuma presenta un principi actiu, la curcumina, que li confereix propietats antioxidants i antiinflamatòries. També se li han atribuït propietats anticancerígenes. Pel que fa al pebre negre, el seu sabor lleugerament picant estimula de forma natural la secreció gàstrica i facilita la digestió.